Η πανταχού “παρούσα” Όλγα Γεροβασίλη

Η πανταχού “παρούσα” Όλγα Γεροβασίλη 1

Μπορεί οι εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ να μη γίνουν (προς το παρόν), ο Κασσελάκης ν’ αναβαπτίζεται ως Πρόεδρος του κόμματος, όμως η Όλγα Γεροβασίλη είναι εκείνη που σήκωσε το βάρος… ενός γαντιού και το κρατάει ακόμα στα χέρια της.

ΑΠΟ ΜΙΚΑΕΛΑ ΘΕΟΦΙΛΟΥ

«Στην πρώτη σου ομιλία είπες, βρείτε μου αντίπαλο και πάμε. Εάν το ανακαλέσεις, σταματάμε εδώ. Αγαπητέ Στέφανε, εγώ σήκωσα το γάντι που πέταξες. Εσύ το πέταξες. Αν θες εκλογές σε 10 μέρες, αντιλαμβάνεσαι τι έχεις πει. Κάν’ τις μόνος σου, να δούμε τι θα πάρεις», είπε η Όλγα Γεροβασίλη, απευθυνόμενη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την 4η μέρα του συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης  σ’ ένα συνέδριο που έμοιαζε με αρένα.

Ουσιαστικά με αυτά λόγια της Όλγας Γεροβασίλη, που μόλις το Σάββατο το απόγευμα ήταν… η αντίπαλος που «βρέθηκε για να πάνε» σε εκλογές, δηλώνοντας «Παρούσα» να αντιμετωπίσει τον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη σταμάτησε, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας, από την πλευρά της τη διαδικασία για νέες εσωκομματικές εκλογές. Αυτή ήταν άλλωστε και η πρόταση Φάμελλου-Παππά- Γ. Τσίπρα που υπερψηφίστηκε για να μη στηθούν κάλπες.

Η πανταχού “παρούσα” Όλγα Γεροβασίλη 2

Τη στιγμή που η Όλγα Γεροβασίλη ανακοινώνει την υποψηφιότητα της.

Παρολ’ αυτά έχουμε πιθανά μία ετοιμοπόλεμη αντίπαλο σε περίπτωση που ξανατεθεί θέμα εσωκομματικών εκλογών, πράγμα όχι απίθανο. Μια αντίπαλο του Στέφανου Κασσελάκη που αρχικά δεν σκεφτόταν να μπει στην κούρσα για Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κάποιοι μας είπαν “αρχηγίσκους». Εγώ δεν θέλω να γίνω πρόεδρος. Εάν ήθελα, θα μπορούσα να το κάνω από το καλοκαίρι. Είμαι ικανοποιημένη στο ρόλο μου, ως αντιπρόεδρος της Βουλής», έλεγε πριν από λίγες μέρες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η Όλγα Γεροβασίλη.

 

Τι άλλαξε λοιπόν και στη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω το παρακολούθησα με pop corn, η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε «παρούσα» να αντιμετωπίσει και να ρίξει στο καναβάτσο τον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ  σε μια εσωκομματική εκλογική διαδικασία; Άκουγα μία πολιτική ανάλυση στο ραδιόφωνο και έλεγαν ότι αυτές οι εσωκομματικές εκλογές, αν γίνονταν, θα ήταν η μάχη του παλιού με το καινούριο…

Η πανταχού “παρούσα” Όλγα Γεροβασίλη 3

Καθίστε παιδιά να το δούμε όμως αυτό… Ποιο είναι το παλιό και ποιο το καινούριο; Γιατί δεν ξέρουμε πια ποιο είναι το παλιό στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που ήταν παλιό και ξαναγίνεται καινούριο επειδή ο Κασσελάκης παλιώνει καινούριος ως Πρόεδρος ή ο Κασσελάκης είναι το καινούριο και το παλιό είναι η Γεροβασίλη επειδή έχει οριοθετήσει όπως ένας σκύλος την περιοχή του αλλά θα ήταν και το καινούριο πρόσωπο στην ηγεσία του κόμματος αν έβγαινε; Ουφ, μπερδεψοκατάσταση.

Ή, μήπως όχι; Αν πρέπει πάντως να αποκωδικοποιήσουμε σε πραγματική βάση την, μελλοντική-υποθετική αλλά ενεργή, υποψηφιότητα της κυρίας Γεροβασίλη, η αλήθεια είναι ότι το δίλημμα δεν είναι Κασσελάκης ή Γεροβασίλη. Το δίλημμα είναι με τον Στέφανο ή τον Αλέξη (Τσίπρα).  Κυριολεκτικά!

Αν πρέπει πάντως να αποκωδικοποιήσουμε σε πραγματική βάση την, μελλοντική-υποθετική αλλά ενεργή υποψηφιότητα της κυρίας Γεροβασίλη, η αλήθεια είναι ότι το δίλημμα δεν είναι Κασσελάκης ή Γεροβασίλη. Το δίλημμα είναι με τον Στέφανο ή τον Αλέξη (Τσίπρα). Κυριολεκτικά!

Γιατί η Όλγα Γεροβασίλη – η δεύτερη γυναίκα μετά την Αχτσιόγλου που θα τα έβαζε με τον αμερικανικά επικοινωνιακό Κασσελάκη-  έχει τη στήριξη του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος φαίνεται ότι θέλει να είναι ενεργός –αυτό έδειξε και η επιστολή του- και την επόμενη μέρα. Άλλωστε εκείνη ήταν μία από τις τέσσερις δυναμικές γυναίκες του τέως Πρόεδρου στα χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ έβαινε κραταιός, μαζί με τις Έφη Αχτσιόγλου, Ρένα Δούρου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Ήταν και μία από τις πιο στενές του συνεργάτιδες που αναλάμβανε να φέρει σε πέρας ως γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας τα λεγόμενα missions impossibles. Ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Κίνησης Μελών, τη διέπει μία κομματικότητα (αριστερίζων όρος) αλλά πάντα κρατά επαφές με όλες τις «φυλές» της Κουμουνδούρου και δεν διστάζει τις εσωτερικές συγκρούσεις, όπως λένε οι πολιτικοί συντάκτες και αναλυτές.

Την κυρία Γεροβασίλη, δεν την φωνάζεις ακόμα με το μικρό της όνομα- στις πολιτικές κουβέντες της παρέας- όπως τον Στέφανο και τον Αλέξη που ξέρεις για ποιους μιλάς: πρέπει να την περιγράψεις ως η Γεροβασίλη, η γιατρός από την Άρτα που ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος στα χρόνια του μνημονιακού κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ, που έγινε και Υπουργός Δημόσιας Τάξης για να τη φέρεις στην κουβέντα ειδικά με ανθρώπους που δεν ασχολούνται με τα πολιτικά ή τον ΣΥΡΙΖΑ, ή και τα δύο.

 

Ωστόσο, «σιδηρά κυρία» της Κουμουνδούρου την λες. Έχει ρίζες που απλώνονται στο ευρύ φάσμα της Αριστεράς και που «πότιζε» από νεαρή ηλικία μέσα από τους σταθερούς αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Γιατρός – ακτινολόγος με ειδικότητα στις αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, στην παιδοακτινολογία και στη γυναικολογική ακτινολογία έκανε τη δική της διάγνωση, από το δικό της ιδεολογικό πρίσμα και υπόβαθρο, στα προβλήματα της ιδιαίτερης πατρίδας της, της Άρτας και αποφάσισε να συμμετέχει στην ενεργή πολιτική πρώτα μέσα από συνδυασμούς δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων, απ’ όπου εξελέγη για πρώτη φορά δημοτική σύμβουλος το 1998, σε ηλικία 27 ετών. Από τότε φάνηκε η αποδοχή που είχε στην τοπική κοινωνία της Άρτας.

Έτσι κι αλλιώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τόπο της και αυτό, όπως λένε, οι φίλοι της, το αποδεικνύει έμπρακτα καθώς αγαπάει την παραδοσιακή ηπειρώτικη μουσική, τα πανηγύρια και … τα τσιπουράκια. Άλλωστε πιστεύει ότι οι πολιτικοί δεν πρέπει να είναι αποστειρωμένοι και να ζουν τον παλμό της κοινωνίας… Τι σύμπτωση; Και ο Στέφανος πιστεύει το ίδιο.

Η γνωριμία της με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν καθοριστική και επιδραστική για να περάσει από την τοπική αυτοδιοίκηση στην κεντρική πολιτική σκηνή. Η κοινή ηπειρώτικη καταγωγή ήταν η πρώτη επαφή για να αναπτύξουν μία στενή σχέση που αρκετές φορές οδήγησε στη φιλοξενία του πρώην Πρωθυπουργού στο σπίτι της στο χωριό Πράμαντα Ιωαννίνων. Σημαντική ήταν και η οικογενειακή φιλία τόσο της Όλγας Γεροβασίλη και του συζύγου της χημικού μηχανικού Γιώργου Παππά, υποψήφιου στα  ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη δεκαετία 2000-2010 και με τον Αλέκο Φλαμπουράρη.

Στο Κοινοβούλιο η Όλγα Γεροβασίλη εξελέγη για πρώτη φορά το 2012, ως πρώτη μεταξύ των συνυποψηφίων της κερδίζοντας την έδρα μέσα από το 21.67% του κόμματος που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ από το 3% στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Η πανταχού “παρούσα” Όλγα Γεροβασίλη 4

Η ζωή της τότε άλλαξε από τη μία μέρα στην άλλη με την εκλογή της στη Βουλή. Άφησε στην Άρτα τον σύζυγο και τα δύο ανήλικα παιδιά της, μετακόμισε στην Αθήνα και πηγαινοέρχεται κάθε Σαββατοκύριακο στην Άρτα. Ως βουλευτής κέρδισε την εμπιστοσύνη του Τσίπρα και άφησε το δικό της αποτύπωμα στην κυβερνητική περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον μνημονιακό συμβιβασμό. Διετέλεσε υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητική Εκπρόσωπος, υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Προστασίας του Πολίτη. Αυτή η τελευταία της υπουργική θέση δεν πήγε πολύ καλά.

Πριν στεγνώσουν οι υπογραφές της υπουργοποίησης της, αναρχικοί με 50 μολότωφ μπήκαν  στο Α.Τ. Ομονοίας και από καθαρό θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα. Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την Υπουργό. Την κατηγόρησαν ότι έφτασε στο σημείο για δηλώσεις μόνον αφού έμαθε ότι πηγαίνει ο αρχηγός της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ότι έχουν ήδη στηθεί οι κάμερες. Φεύγοντας άκουσε τα σχολιανά της από το συγκεντρωμένο πλήθος για την ασφάλεια της χώρας.  Έπειτα η … εκρηκτική ατμόσφαιρα συνεχίστηκε: βόμβα στον ΣΚΑΙ, καθημερινές επιθέσεις του Ρουβίκωνα, η δράση των συμμοριών των ποινικών.

Προσγειωμένη υποστήριζε τον “έντιμο συμβιβασμό” με την Ευρωζώνη και μίλησε ανοιχτά για τα λάθη που έγιναν κατά την διάρκεια της εξάμηνης διαπραγμάτευσης του 2015.

 

Χαρακτηριστική ήταν και η ομιλία στη Βουλή λίγες μέρες μετά από εκείνο το περιβόητο δημοψήφισμα που είπαμε ΟΧΙ αλλά ήταν ΝΑΙ:  «Η Ελλάδα άλλαξε. Η Ευρώπη αλλάζει. Το αποτέλεσμα της Κυριακής είναι ένα καθαρό, ένα εκκωφαντικό ΟΧΙ. Ένα ΟΧΙ που επιβεβαίωσε, την ευρωπαϊκή προοπτική και πορεία της χώρας και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, αυτόν της ευρωζώνης. Όχι, όμως, με όρους υποτέλειας, όχι ως αποικία χρέους».

Το σουρεαλιστικό εκείνης της όχι και τόσο διορατικής ομιλίας της ήταν ότι επί 10 λεπτά μιλούσε, ξοδεύοντας το χρόνο μιας επιτροπής με θέμα “ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΩΔΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ».

Σήμερα είναι η Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλή καθώς εξελέγη μάλιστα λαμβάνοντας 270 ψήφους από την Ολομέλεια. Που δείχνει κάποια αποδοχή, όσο να πεις. Ακόμα και αν καπνίζει μανιωδώς. Κάποια στιγμή  ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης είχε δει τη Γεροβασίλη να καπνίζει στην αίθουσα της Γερουσίας μαζί με κάποιους συναδέλφους της,  τους έκανε σοβαρή επίπληξη και μάλιστα κατέθεσε σχετική ερώτηση στο προεδρείο της Βουλής για τις «θεριακλούδες βουλευτίνες».

Ας γυρίσουμε όμως από τα παραπολιτικά στα πολιτικά του Συνεδρίου. Η Όλγα Γεροβασίλη δεν αποσύρει την υποψηφιότητα της. Αυτό δήλωσε. Τι σημαίνει αυτό; Συνεχίζει να δηλώνει παρούσα κάνοντας μία ανακωχή μέχρι τις Ευρωεκλογές και τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης με Πρόεδρο τον Κασσελάκη. Επίσης σημαίνει ότι ο Κασσελάκης μπορεί τώρα και μέχρι τις Ευρωεκλογές να έχει την αποδοχή/ανοχή του κόμματός του ειδικά μετά το κυρίαρχο Συνέδριο, όμως ας μη αυταπατόμαστε, η Όλγα (ουπς είδατε; άρχισα τις οικειότητες)  και οι άλλοι θα είναι πάντα εκεί, ετοιμοπόλεμοι για να υπερασπιστούν όχι μόνον τις δικές τους θέσεις αλλά και αυτές του «ιστορικού ηγέτη» τους, του Αλέξη Τσίπρα. Και πάλι τότε η μονομαχία θα είναι μεταξύ του νυν και του πρώην. Του παλιού και του καινούριου, πάλι όμως δε θα ξέρουμε ποιο θα είναι το παλιό και ποιο το καινούριο.

Υ.Γ. Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να πω, ως πολίτης αυτής της χώρας, ότι επιτέλους κάποια στιγμή θα πρέπει να αποκτήσουμε μία σοβαρή Αξιωματική Αντιπολίτευση που ξέρει να ασκεί κριτική στα κακώς κείμενα, να δημιουργεί συνθήκες ευρείας πλειοψηφίας όποτε αυτό καθίσταται δυνατόν και να είναι συνεπής στο ρόλο που της έχει αναθέσει ο λαός. Προς το παρόν, βλέπω επεισόδια από ένα αριστερίζον House of Cards ή ένα reality χωρίς το πενταψήφιο νούμερο για να ψηφίσουμε ποιος θα φύγει.

SHARE THE STORY