Mία μέρα χτύπησε το τηλέφωνο και ήταν η Σοφία Κουβελάκη. Τη Σοφία την ξέρω χρόνια – τη γνώρισα στο πιλάτες (!) και μετά έμαθα πως είναι Ιδρύτρια και γενική Διευθύντρια της The HOME Project στην Ελλάδα και Obama Foundation Europe Leader 2020. Κάναμε θέμα τότε, πήγα εκεί, γνώρισα πρόσφυγες παιδάκια και κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι αυτό που κάνει: Η The HOME Project είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε για να καλύψει τις ανάγκες παιδιών προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα μόνα τους. Παιδιά που ζουν στον δρόμο, σε καταυλισμούς, αστυνομικά τμήματα, και κέντρα κράτησης βρίσκουν καταφύγιο στο ασφαλές περιβάλλον των ξενώνων μας, όπου παρέχουμε ένα ολιστικό πλαίσιο υπηρεσιών παιδικής προστασίας με απώτερο στόχο την κοινωνική τους ένταξη.
Yπέθεσα ότι με ήθελα για αυτό, αλλά όχι. Είχε κάτι πολύ σημαντικό να μου πει και να μου ζητήσει αν θα μπορούσα να μιλήσω σε κάποιες φίλες/φίλους ηθοποιούς για να γίνουν ambassadors για αυτή την ενέργεια. Συμφώνησα αμέσως και παράλληλα ζήτησα να κάνω και ένα κείμενο για να μάθουμε περί τίνος πρόκειται. Η Σοφία μαζί με τη Σλοβένα Nika Kovac, coordinator of European Campaign My Voice, My Choice τρέχουν αυτή την ενέργεια που χρειάζεται πολλές υπογραφές ακόμη.
Σε εξέλιξη βρίσκεται, λοιπόν, μία κίνηση 200 οργανώσεων από όλη την Ευρώπη που πολεμούν για το δικαίωμα στην άμβλωση σε επίπεδο ευρωπαϊκής πολιτικής. Απαιτούν από την ΕΕ να διασφαλίσει την πρόσβαση στις ασφαλείς εκτρώσεις για πάνω από 20 εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρώπη που ζουν χωρίς αυτή τη βασική υπηρεσία αναπαραγωγικής περίθαλψης και χωρίς αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα.
Γυναίκες στην Πολωνία πεθαίνουν σε νοσοκομεία επειδή οι γιατροί αρνούνται να πραγματοποιήσουν αμβλώσεις ακόμα και όταν η ζωή των ασθενών τους βρίσκεται σε κίνδυνο. Γυναίκες στη Μάλτα μπορεί ακόμα και να φυλακιστούν αν κάνουν άμβλωση. Γυναίκες από την Ιταλία και την Κροατία ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα για να βρουν γιατρό που θα πραγματοποιήσει την επέμβαση επειδή η πλειοψηφία αρνείται να το κάνει λόγω προσωπικών πεποιθήσεων. Εκατομμύρια γυναίκες αντιμετωπίζουν οικονομικά εμπόδια. Όλες αυτές οι γυναίκες δεν είναι ελεύθερες. Ζουν με φόβο για την ευημερία τους και για τη ζωή τους.