Ο Ρώσος επιστήμονας και συγγραφέας, Ισαάκ Ασίμοφ έλεγε πως «Η βία είναι το τελευταίο επιχείρημα των αποτυχημένων» και η στυγερή δολοφονία του Άλκη Καμπανού από τυφλό οπαδικό χτύπημα πριν από ακριβώς δύο χρόνια, είναι η επιβεβαίωση της αποτυχίας μας ως κοινωνία.
Για όποιον έχει κοντή μνήμη ή ηθελημένη αμνησία, ήταν Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2022 όταν στην περιοχή Χαριλάου Θεσσαλονίκης, ο 19χρονος Άλκης Καμπανός δολοφονείται κατά τη διάρκεια βίαιης επίθεσης εις βάρος αυτού και της παρέας του, από οργανωμένους οπαδούς. Δύο χρόνια μετά τη δολοφονία που συγκλόνισε την Ελλάδα, δεκαεννέα κεριά άναψαν στις 00:19 τα ξημερώματα της Πέμπτης, στο σημείο της δολοφονίας.
Τη συμβολική κίνηση, που συνοδεύτηκε από την τήρηση ενός λεπτού σιγής, οργάνωσε η Δομή 1ης Φεβρουαρίου 2022 – Εις το Όνομα του Άλκη, στη μνήμη του νεαρού φοιτητή, παρουσία του πατέρα του Αριστείδη Καμπανού και της αδελφής του Μαρίας.
«Δύο χρόνια πέρασαν από την απόφραδα εκείνη ημέρα της 1ης Φεβρουαρίου, (όταν) δώδεκα νεαροί οπαδοί του ΠΑΟΚ τυφλά καθοδηγούμενοι από τα άγρια ένστικτα τους έπραξαν το αδιανόητο. Αφαίρεσαν τη ζωή του Άλκη επειδή ένα παιδί από την παρέα του φώναξε ότι είναι Άρης. Ο χρόνος για μένα και τη Μελίνα και την οικογένεια μας σταμάτησε εκείνη τη στιγμή», δήλωσε ο πατέρας του Άλκη.
Δύο χρόνια μετά, τίποτα δεν άλλαξε είτε εντός, είτε εκτός γηπέδου. Η βία ανάμεσα στους νέους απλώνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και δεν αφήνει περιθώρια ανοχής σε μια κοινωνία που έμαθε να τρέφεται με μίσος απέναντι στο διαφορετικό. Ακόμη κι αν το «διαφορετικό» σημαίνει ότι κάποιος τυγχάνει να έχει διαφορετική ομάδα από εσένα, ο παρονομαστής της αποτυχίας είναι κοινός για όλους.
Η περίοδος που διανύουμε, χαρακτηρίζεται από επικίνδυνες μεταβολές και αλλοιώσεις στη συμπεριφορά των νέων με αποτέλεσμα να μπαίνει αρνητικό πρόσημο σε ανθρώπινες ζωές που έτυχε να βρεθούν στον δρόμο τους.
Φυσικά η νεανική βία δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Είναι κάτι που προϋπήρξε, και για να διαιωνίζεται, φαίνεται πως έχει γερές βάσεις. «Δυστυχώς ο κύκλος βίας που φοβόμουν συνεχίζεται», τόνιζε ο πατέρας του αδικοχαμένου Άλκη έναν χρόνο πριν, λέγοντας πως θα μπορούσε να αγκαλιάσει του δολοφόνους του παιδιού. Η απάντηση στο γιατί, έρχεται παρακάτω: