Δεν είναι μακριά το περασμένο Σάββατο όταν στο κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης, στην κατάμεστη πλατεία Αριστοτέλους, περί τα 200 θυμωμένα και θιγμένα –να φανταστω καραστρέιτ- άτομα επιτέθηκαν, προπηλάκισαν, έφτυσαν και κορόιδευαν δύο μη δυαδικά άτομα (non binary) μπροστά στα σοκαρισμένα μάτια εκατοντάδων απρόθυμων να βοηθήσουν, ανθρώπων που διασκέδαζαν και έπιναν το ποτό τους πέριξ της πλατείας.
Τα δύο άτομα βρήκαν καταφύγιο σε κατάστημα εστίασης οι υπάλληλοι του οποίου τους φυγάδευσαν. Η αστυνομία συνέλαβε 21 άτομα, εκ των οποίων οι 11 ανήλικοι.
Αυτό το κείμενο όμως, δεν θέλει να μιλήσει γι’ αυτό. Ούτε για το τι πρέπει να γίνει. Ούτε ότι η βία αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινότητας μας, όχι μόνον στη Θεσσαλονίκη και καραδοκεί σε κάθε στενό και κάθε πλατεία (και κάθε σχολείο). Ούτε καν ότι αυτό το περιστατικό δείχνει πόσο θανάσιμα και πρωτόγονα μισούμε ό,τι και όποι@ δεν είναι σαν και μας. Δεν θέλω ούτε να γράψω για το σύνηθες πλέον φαινόμενο των bystanders: αυτών δηλαδή που απλώς στέκονται και παρακολουθούν τα γεγονότα με ποπ κορν σαν να είναι ταινία και για τους άλλους που συνεχίζουν να κάνουν τη βόλτα τους αμέριμνοι και αναίσθητοι. Ούτε ότι ευτυχώς η περιέργεια κάποιων τους έκαναν να βιντεοσκοπήσουν και να ανεβάσουν στα σόσιαλ μίντια για να δούμε ιδίοις όμμασι αυτά για τα οποία πρέπει να ντρεπόμαστε ως κοινωνία και να έχουμε ετεροντροπή για εκείνους τους γονείς που μεγάλωσαν τέτοια παιδιά.
Παιδιά που οι γονείς τους ντρέπονται αν είναι γκέι αλλά δεν ντρέπονται που η εξουσία του «κανονικού» παιδιού τους γεννάει το αβγό του φιδιού και πλέον έχει σκάσει από το τσόφλι. Αυτά όλα είναι πλέον «κλισεδιές» όπως θα έλεγε και ο γιος μου. Τα λέμε και ξαναλέμε και τα συνηθίζουμε σε τέτοιο σημείο που βαριόμαστε και να τα αναπαράγουμε. Πόσο επικίνδυνο!
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη My Style Rocks Greece (@grmystylerocks)
Ας πούμε λοιπόν κάτι που βγάζει ανέλπιστο φως από μία χαραμάδα, τόσο μικρή και στενή που δεν το πιστεύεις. Συνηθίζουμε να λέμε, να πιστεύουμε και να είναι έτσι ότι η ελληνική τηλεόραση είναι συντηρητική, στενόμυαλη, τις περισσότερες φορές σεξιστική, ρατσιστική και αναπαράγει μοτίβα όλων των ειδών των διακρίσεων. Συνειδητά ή υποσυνείδητα. Ευτυχώς πλέον οι πρωτόγονες τρασίλες αναγνωρίζονται και εξοβελίζονται εις το όνομα του politically correct. Μεγάλη η χάρη του. Ας είναι.
Εχτές όμως το απόγευμα εκεί που δεν το περίμενα, μια ελπίδα ήρθε και μου έβρεξε τα μάτια.
Εκπομπές όπως το My Style Rocks τα απογεύματα, είναι είτε για να διασκεδάσεις, να σκεφτείς τι έχεις στην ντουλάπα σου για νέους συνδυασμούς με παλιά ρούχα, είτε να κάνεις ένα διάλειμμα από ένα δύσκολο 6ωρο μπροστά στον υπολογιστή σου βλέποντας κορίτσια να «μαλλιοτραβιούνται» γιατί «δεν μου αρέσει το λουκ σου. Πάρε ένα 1».