Εν έτει 2024 το ρατσιστικό αμόκ κατά της Aya Nakamura είναι πραγματικότητα

Εν έτει 2024 το ρατσιστικό αμόκ κατά της Aya Nakamura είναι πραγματικότητα 1

Η 28χρονη Aya Nakamura πιθανώς να τραγουδήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι και της ευχόμαστε να το πετύχει και να το ευχαριστηθεί στο έπακρο

ΑΠΟ ΤΟΝΙΑ ΤΖΑΦΕΡΗ

Αν πίστευες ότι εν έτει 2024 ο ρατσισμός στη Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, είναι σε καλύτερα επίπεδα απ’ ότι βρισκόταν μερικά χρόνια πριν – τότε συνέχισε να διαβάζεις παρακάτω. Συμπωματικά η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη κατά του ρατσισμού, και η τραγική ειρωνεία είναι πως το όνομα της Aya Nakamura βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα της Γαλλίας για όλους τους λάθος λόγους.

Όλα ξεκίνησαν όταν η νεαρή τραγουδίστρια, προτάθηκε για να ερμηνεύσει τα τραγούδια της Edith Piaf στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 που θα διεξαχθούν στο Παρίσι. Το ρατσιστικό αμόκ όμως της Γαλλικής ακροδεξιάς (και όχι μόνο) δεν άργησε να μας υπενθυμίσει πως ο κόσμος σήμερα, επιμένει καθημερινά και αμετάκλητα να αντιμετωπίζει ανθρώπους σαν β’ και γ’ κατηγορίας υπάρξεις.

Πρώτη και καλύτερη η Μαρίν Λεπέν, η οποία δεν ντράπηκε να κάνει λόγο για «εξευτελισμό των Γάλλων», επειδή η 28χρονη ερμηνεύτρια είναι μαύρη. Παρόλο που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα ότι η Aya Nakamura θα τραγουδήσει στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων -και μόνο οι πληροφορίες που θέλουν τον Εμανουέλ Μακρόν να την έχει προσεγγίσει ώστε να πρωταγωνιστήσει την πολυαναμενόμενη βραδιά της 26ης Ιουλίου στον Σηκουάνα- έχουν πυροδοτήσει διαμάχη για τον ρατσισμό στη Γαλλία.

 

Περισσότερα για την Aya Nakamura

Η Aya Nakamura κατάγεται από το Μάλι, χώρα της Αφρικής στην περιοχή Σαχέλ. Στα πρώτα της χρόνια μετανάστευσε με την οικογένεια της στη Γαλλία, στα νοτιοανατολικά προάστια του Παρισιού. Σπούδασε μόδα στο Λα Κουρνέβ, αλλά η μουσική την κέρδισε και το 2015 κατάφερε να κυκλοφορήσει το πρώτο της τραγούδι με τίτλο «Brisé» (Σπασμένα). Από εκεί ξεκίνησαν όλα και πλέον αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς ποπ σταρ της Γαλλίας, αν και μόλις 28 ετών.

Επιστρέφοντας στο θέμα μας, αξίζει να σημειωθεί πως μετά την μεγάλη καλλιτεχνική της επιτυχία με πολλά singles και άλμπουμ που ακολούθησαν, πήρε και την γαλλική υποκοότητα το 2021. Πέρσι, η Nakamura ξεχώρισε καθώς ακούστηκε διεθνώς περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον Γάλλο καλλιτέχνη, ενώ πρόκειται για τη μόνη γυναίκα που περιλαμβάνεται στο top 20 των πιο δημοφιλών άλμπουμ της Γαλλίας.

Και κάπου εδώ ξεκινάει η «σοκαριστικά ρατσιστική» εκστρατεία, όπως την χαρακτήρισε η ίδια η επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, αναφερόμενη στα κακόβουλα και αντιδραστικά σχόλια για τη συμμετοχή της.

Η (εμετική) ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, χαρακτήρισε την παρουσία της Nakamura «όχι όμορφο σύμβολο», συνεχίζοντας με δηλώσεις σε ίδιο τόνο την Τετάρτη στο France Inter. Μεταξύ άλλων είπε ότι ο Μακρόν «πρέπει να σηκώνεται κάθε πρωί και να βρίσκει μία ιδέα την ημέρα για να ταπεινώσει και να εξοργίσει τους Γάλλους». Και όλα αυτά επειδή η 28χρονη Aya Nakamura μπορεί πιθανώς να είναι το πρόσωπο που θα ερμηνεύσει στην τελετή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Αλλά η Λεπέν δεν σταμάτησε εδώ. Επέκρινε τη Nakamura και για την εμφάνισή της, αλλά και επειδή δεν τραγούδησε στα γαλλικά, υποστηρίζοντας ότι δεν εκπροσωπεί τη Γαλλία. «Δεν πρόκειται καν να σας πω για τη συνοδεία της. Θα σας μιλήσω για το ντύσιμό της, τη χυδαιότητά της, το γεγονός ότι δεν τραγουδάει γαλλικά. Δεν τραγουδάει ούτε ξένα. Δεν ξέρουμε τι τραγουδάει» είπε η Λεπέν.

Μέσα σε όλα αυτά, ευτυχώς υπήρξαν και υποστηρικτές όπως η υπουργός Αθλητισμού, Αμελί Ουντεά-Καστερά, και η υπουργός Πολιτισμού, Ρασιντά Ντατί.

Η απάντηση της Aya Nakamura

«Μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι λένε “ποια νομίζει ότι είναι, κοροϊδεύοντας μας στη γαλλική μας γλώσσα;”. Αλλά είναι σημαντικό να αποδεχόμαστε την κουλτούρα των άλλων και, εγώ, έχω δύο κουλτούρες», δήλωσε η 28χρονη.

Για την Carole Boinet του πολιτιστικού περιοδικού Les Inrockuptibles, η αντίδραση της ακροδεξιάς έκανε πιο σημαντική την εμφάνιση της Nakamura στους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Η Aya Nakamura επινόησε αυτή τη γλώσσα, η οποία είναι φανταστική. Έχει τρελές επιτυχίες – η Γαλλία θα πρέπει να είναι υπερήφανη που έχει μια καλλιτέχνιδα όπως αυτή γνωστή διεθνώς», δήλωσε η Boinet στο AFP. «Είναι μια διαμάχη που προέρχεται από την οπισθοδρομική πλευρά της Γαλλίας, αλλά δεν είναι αυτοί που θα αποφασίσουν. Ελπίζω να τραγουδήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες – έχει γίνει επιτακτική ανάγκη», πρόσθεσε.

Τέλος πρόσφατη δημοσκόπηση της YouGov έδειξε ότι περισσότεροι Γάλλοι θα προτιμούσαν να εμφανιστούν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ο DJ και παραγωγός David Guetta ή οι Daft Punk, παρά η Nakamura. Τη στιγμή που οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες έχουν σχεδόν όλες τις επιτυχίες τους στα αγγλικά. Προφανώς όμως για ορισμένους Γάλλους, το ίδιο επιχείρημα για τη γλώσσα ξεχνιέται εύκολα, όταν δεν είναι μαύροι οι καλλιτέχνες.

Από το σημερινό παράδειγμα της Aya Nakamura μέχρι το παρελθοντικό εγχώριο παράδειγμα του Οδυσσέα Τσενάι, αποτελούν περιστατικά που αποδεικνύουν πως η ανωτερότητα και το ταλέντο, ευτυχώς δεν γνωρίζουν από καταγωγές και προελεύσεις. Δυστυχώς όμως, ακόμη χρειαζόμαστε τέτοια παραδείγματα, ενάντια σε κράτη και τιποτένιες προσωπικότητες που αντιμετωπίζουν τους μετανάστες και όχι μόνο, ως πολίτες β’ κατηγορίας.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: @ayanakamura_officiel

SHARE THE STORY