ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Εμένα η ανακύκλωση μού άλλαξε τη ζωή

Εμένα η ανακύκλωση μού άλλαξε τη ζωή 1

Μου την άλλαξε με δύο τρόπους: Από άποψη συμπεριφοράς απέναντι στα σκουπίδια, διότι έμαθα πόσο μεσάνυχτα είχα σχετικά με την ανακύκλωση και από άποψη πορείας, διότι λόγω αυτής της ειδικής έκδοσης του Βήματος έφθασα, εδώ στο Grace.

ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΟΛΛΙΑ

Ποτέ μην λες ποτέ λοιπόν γιατί δεν ξέρεις πώς τα φέρνει η ζωή. Δεν θα κουράσω με τη μακρά δημοσιογραφική μου πορεία, από το 1991 αλλά θα σημειώσω πως το 2010 μετά από διευθυντικές θέσεις μα και αρχισυνταξίας σε μεγάλους οργανισμούς (του δικού μας στην προηγούμενή του κατάσταση συμπεριλαμβανομένου, του ΔΟΛ δηλαδή, όπου ήμουν αρχισυντάκτρια στο αγαπημένο ΒΗΜΑmen) βρέθηκα χωρίς ιδιαίτερη δημοσιογραφική απασχόληση. Τότε ξεκινήσαμε με τον άνδρα μου και επίσης δημοσιογράφο, ένα μικρό agency για social media και επικοινωνία, το οποίο διατηρούμε μέχρι σήμερα, το οποίο ευτυχώς μας έσωσε. Εμένα στην αρχή δεν μου άρεσε.

Ηθελα τη δουλειά μου πίσω. Μια δουλειά όμως που λόγω κρίσης, δεν υπήρχε. Τα χρόνια πέρασαν και πάνω που το χώνεψα αρκούμενη σε συνεργασίες ad hoc, χτύπησε μια μέρα το τηλέφωνο. Στην άλλη άκρη, η περίφημη δημοσιογράφος Σοφία Κιντή, την οποία γνώριζα κάπως αλλά όχι ιδιαιτέρως καλά καθώς τόσα χρόνια δεν είχε τύχει να συνεργαστούμε ποτέ. Με προσκαλούσε να αναλάβω την αρχισυνταξία αυτής της έκδοσης που θα έχετε στα χέρια σας την Κυριακή 14 Απριλίου μαζί με την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, μια έκδοση χρηστικό οδηγό που πρέπει να κρατήσει κάθε σπίτι για να βοηθήσει λίγο αυτό τον έρμο τον πλανήτη που καταφέραμε να διαλύσουμε. Με τη Σοφία ξεκινήσαμε να δουλεύουμε με φόρα.

Εμένα η ανακύκλωση μού άλλαξε τη ζωή 2

KOYTAKIA
CAN (COCA-COLA), CAN (RED BULL),
CAN (7-UP), CAN (SIMPLY SPIKED LEMONADE)
SAM KELLER, 2022
Γλυπτά από κουτάκια του δρόμου πατημένα από αυτοκίνητα
και κρύσταλλα Swarovski
© PHOTOS BY CLEMENS KOIS. COURTESY OF PATRICK PARRISH STUDIO

Όμως, σύντομα γνώρισα τη Δήμητρα Κρίθαρη, Γενική Διευθύντρια της More Media και μετά από συζητήσει για το τι αγαπώ περισσότερο και σε έχω μεγάλη εμπειρία, ήρθα σε επαφή με την Ελενα Μακρή Λυμπέρη (με την οποία επίσης δεν είχα ξανασυνεργαστεί, απορίας άξιον) για να φθάσω να κάνω λιγότερα για το τεύχος Ανακύκλωσης, πολλά εδώ όμως στο φρέσκο αγαπημένο Grace, περιοδικό και site και σύντομα Podcasts («Η Μία και οι άλλοι»), ένα όνειρο ζωής που ελπίζω ότι θα απολαμβάνετε όσο οι καλεσμένοι μου και εγώ.

Για να επανέλθουμε όμως στο τεύχος, πρέπει να πω πως υπήρξε ένα πολύ δύσκολο έργο. Οι αρχικές έρευνες παγκοσμίως, μας έφερναν διαρκώς μπροστά σε αντικρουόμενες πληροφορίες με αποτέλεσμα να αμφιβάλουμε διαρκώς για το αν κάτι είναι σωστό ή όχι. Ευτυχώς, η Σοφία, ως δημοσιογραφάρα που είναι, συνέχισε και πιο βαθιά έρευνα για διασταύρωση πηγών μέχρι τελικής πτώσης. Ο Αντώνης Μαυρόπουλος (σύμβουλος διαχείρισης βιοαποβλήτων του ΕΔΣΝΑ*) ειδικός επιστημονικός συνεργάτης του τεύχους βοήθησε σημαντικά ως προς την επιβεβαίωση των διασταυρούμενων στοιχείων ενώ μας έφερε και σε επαφή με φορείς και ανθρώπους σημαντικούς για την ολοκλήρωση του τεύχους.

Εμένα η ανακύκλωση μού άλλαξε τη ζωή 3

ΚΕΦΑΛΙΑ
FROM F**K TO TRASH
TIM NOBLE & SUE WEBSTER, 2000
Ακρυλικό σε μέσης πυκνότητας ινοσανίδα (MDF)
122 x 122 εκ.
© TIM NOBLE AND SUE WEBSTER. COURTESY OF THE ARTISTS

Του πιο πλήρους όμορφου χρηστικού και πρακτικού οδηγού για το πιο κρίσιμο ζήτημα των καιρών μας, το περιβάλλον. Ο οδηγός είναι μια απάντηση στους χιλιάδες ανθρώπους που λένε ότι ανακύκλωση δεν γίνεται και είναι ένα εργαλείο για να την κάνουν σωστά όσοι την κάνουν και να την ξεκινήσουν όσοι δεν έκαναν. Είναι αδιανόητα εντυπωσιακά τα περισσότερα από όσα θα διαβάσετε. Το πιο σημαντικό όμως είναι το πόσο μεγάλο ρόλο παίζει να κάνουμε σωστά ανακύκλωση και αν δεν κάνουμε, τουλάχιστον να μην πετάμε ποτέ αποφάγια στους μπλε κάδους, να μην καταστρέφουμε δηλαδή την προσπάθεια όσων κάνουν ανακύκλωση.

Η ψυχή, καρδιά και εκτελέστρια του τεύχους, Σοφία Κιντή μου χαρίζει ένα προσωπικό σημείωμα λίγο πριν κυκλοφορήσει το τεύχος.

Εμένα η ανακύκλωση μού άλλαξε τη ζωή 4

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

POUBELLE ORGANIQUE
ARMAN, 1971
Σύνθεση από σκουπίδια σε πολυεστερική ρητίνη, εγκιβωτισμένη σε plexiglass
46 x 45,8 x 25,5 εκ.
© ADAGP, PARIS / ΟΣΔΕΕΤΕ, ΑΘΉΝΑ 2024

«Ακούγεται ίσως κλισέ αλλά η ιδέα για έναν Οδηγό Ανακύκλωσης ξεκίνησε όντως από «προσωπική ανάγκη». Παρότι ανήκω στους σκληροπυρηνικούς της ανακύκλωσης –κατηγορία «πλένω τις κονσέρβες με «απορρυπαντικό και σφουγγαράκι» (btw δεν χρειάζεται)- είχα δεκάδες απορίες και οι απαντήσεις που έβρισκα ήταν πολύ συχνά αντικρουόμενες είτε δεν υπήρχαν καθόλου. Στην πορεία, δυστυχώς, συνειδητοποίησα ότι δεν είχα απλώς απορίες, είχα πλήρη άγνοια και απ’ αυτήν την άποψη ο συγκεκριμένος οδηγός ήταν νομίζω το πιο δύσκολο project που έχω κάνει –τόσο ταχύρρυθμα μαθήματα δεν χρειάστηκε να πάρω ούτε στο πτυχίο μου που έπρεπε να περάσω 12 μαθήματα σε μια εξεταστική χωρίς να έχω πατήσει το πόδι μου σε αμφιθέατρο. Έχω την εντύπωση ότι το ίδιο ισχύει για τους περισσότερους, αν κρίνω από τις αντιδράσεις γνωστών και φίλων που έζησαν τη διαδικασία από κοντά. Γενικά δεν συνηθίζω να προβάλλω τη δουλειά μου. Αυτήν τη φορά έχω ειδοποιήσει όλους όσους ξέρω ότι κάνουν ανακύκλωση να αγοράσουν τον οδηγό, ακριβώς γιατί κατάλαβα πόσο λίγα γνωρίζουμε και πόσο πολλά λάθη κάνουμε.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Αντώνη Λυμπέρη που όταν συζητούσαμε για ενδεχόμενη συνεργασία μας το περασμένο καλοκαίρι και ξεκίνησα να του λέω την ιδέα για τον οδηγό, συμφώνησε με ενθουσιασμό πριν καν τελειώσω τη φράση μου: «Τέλεια, θα είναι η πρώτη μας έκδοση». Επίσης, τον Αντώνη Μαυρόπουλο χωρίς τη βοήθεια του οποίου θα είχα μείνει μετεξεταστέα στην Ανακύκλωση παρόλη τη μελέτη. Και φυσικά τη Μία, πάνω απ’ όλα για τον ενθουσιασμό της. Όταν πήγαμε για φωτογράφηση στο Κέντρο Διαλογής της Ελευσίνας ήταν σαν να την είχαμε πάει στην Disneyland του Ορλάντο, ούτε καν του Παρισιού.»

Πιο συγκεκριμένα στο manual αυτό καθημερινής χρήσης θα βρούμε:

· Πού, πώς και κυρίως τι ανακυκλώνουμε και τι όχι με αναλυτικούς πίνακες και tips.
· Οι βασικές έννοιες, το οργανόγραμμα, η διαδικασία και οι διαδρομές αυτών που ανακυκλώνουμε για να κατανοήσουμε τι σημαίνει ανακύκλωση στην πράξη
· Τα SOS της οικολογικής σήμανσης και τα τρικ του Greenwashing για να μην χανόμαστε στη μετάφραση
· Όλα τα δίκτυα της ανακύκλωσης στην Ελλάδα με οδηγίες για τα σημεία συλλογής
· Κι ακόμα, η επόμενη μέρα και η αναγκαιότητα της ανακύκλωσης με στοιχεία, αποδείξεις και αριθμούς

• Ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) είναι υπεύθυνος για την προσωρινή αποθήκευση, την επεξεργασία, τη μεταφόρτωση, την ανακύκλωση και την εν γένει αξιοποίηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων, τη λειτουργία σχετικών εγκαταστάσεων, την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας και αξιοποίησης, καθώς και την αποκατάσταση υφιστάμενων χώρων εναπόθεσης (ΧΑΔΑ) εντός της χωρικής αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής.

*Κεντρική φωτογραφία: Στην επίσκεψή μας στο ΚΔΑΥ Ελευσίνας Γκούγκο, υπεύθυνο έργων από το 2007. Οσα είδα και όσα έμαθα ήταν συγκλονιστικά. Φωτό: Νίκος Μαλλιάκος   

SHARE THE STORY

ΑΠΟΡΡΗΤΟ