Στις 19 Μαρτίου 1911 γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ελβετία και τη Δανία. Κοινός τόπος και στις τέσσερις χώρες ήταν η ψήφος στις γυναίκες και η ανάδειξή τους σε δημόσια αξιώματα. Οι Αμερικανίδες συνέχιζαν να γιορτάζουν τη δική τους εθνική ημέρα την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου. Το 1914 η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στη Γερμανία στις 8 Μαρτίου –είτε επειδή ήταν Κυριακή είτε σε ανάμνηση της μεγάλης απεργίας των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας το 1857 στη Νέα Υόρκη– και έκτοτε αυτή η ημερομηνία καθιερώθηκε.
Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του ’60 αναζωογόνησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποία από το 1977 τιμάται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των προβλημάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών. Η ημέρα είναι επίσημη αργία στο Αφγανιστάν, στην Ανγκόλα, στην Αρμενία, στο Αζερμπαϊτζάν, στη Λευκορωσία, στην Μπουρκίνα Φάσο, στην Καμπότζη, στην Κίνα (μόνο για γυναίκες), στην Κούβα, στη Γεωργία, στη Γουινέα-Μπισάου, στην Ερυθραία, στο Καζακστάν, στην Κιργιζία, στο Λάος, στη Μαδαγασκάρη (μόνο για γυναίκες), στη Μολδαβία, στη Μογγολία, στο Νεπάλ, στη Ρωσία, στο Τατζικιστάν, στο Τουρκμενιστάν, στην Ουγκάντα, στην Ουκρανία, στο Ουζμπεκιστάν, στο Βιετνάμ και στη Ζάμπια. Πραγματικά μένω άναυδη αφού, μετά και από έρευνα στο διαδίκτυο, διαπίστωσα ότι σε κάποια από αυτά τα μέρη η θέση της γυναίκας μερικές φορές μετράται ως ίση με εκείνη ενός ζώου! Αυτά για την ιστορία της ημέρας.
Μετά από όλα τα παραπάνω, επιστρέφοντας στη σύγχρονη Ευρώπη, είμαι εγώ, είσαι εσύ, η γυναίκα της ζωής σου και ο καθρέφτης σου. Ο καθρέφτης που μπορεί να σπάει κάθε μέρα επειδή δεν καταφέρνεις να τα ισορροπήσεις όλα ή δεν τα βγάζεις πέρα.
Κι όμως, εσύ, στο τέλος της ημέρας, μια κατάκοπη γυναίκα, πρέπει πάλι να του χαμογελάς συνωμοτικά, αφού άλλη μια ημέρα πήρε το δρόμο της, έγινε παρελθόν, ιστορία, για να αντλήσεις κουράγιο για το επόμενο πρωί.
Είναι τόσο πολλά αυτά που πρέπει να κάνεις μέσα στο 24ωρο, τόσο πολλές οι πληροφορίες που πρέπει να επεξεργαστείς, οι ιδέες που πρέπει να γεννήσει το μυαλό σου για να πάρει σάρκα και οστά η δημιουργική, υπέροχη δουλειά που διάλεξες να κάνεις ή, πολύ απλά, η δουλειά που πρέπει να κάνεις για να βιοποριστείς. Είναι τόσα τα θέματα, να μετριάσεις την αδικία, τη χειραγώγηση ή την τοξικότητα που μπορεί να εισπράττεις. Αν είσαι και μητέρα, είναι τόσα τα θέματα των παιδιών που προκύπτουν, προβλήματα απανωτά, σαν σαλιγκάρια μετά τη βροχή. Όποια ηλικία κι αν έχουν τα παιδιά, πάντα από σένα, τη γυναίκα της φαμίλιας, θα ζητήσουν να βρουν τη λύση, τη γνώμη, το δίκιο τους.