Σε έναν κόσμο όπου η συμπερίληψη και η ισότητα είναι ζωτικής σημασίας, οι επιχειρήσεις έχουν ευθύνη να λειτουργούν ως πρότυπα αλλαγής προς το καλύτερο. Ή μήπως όχι;
Δυστυχώς η πραγματικότητα απέχει πολύ από την παραπάνω τοποθέτηση, αφού ολοένα και περισσότερες εταιρείες γυρίζουν πλάτη σε political correct πεποιθήσεις και κουλτούρα, υιοθετώντας ξανά μια anti-woke ατζέντα, η οποία άλλωστε εκφράζεται ποικιλοτρόπως από τον νέο 47ο πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.
Γυναίκες, άτομα με αναπηρία, μετανάστες ή άτομα που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚ+ κοινότητα, είναι μόνο μερικές από τις κοινωνικές ομάδες που βλέπουν να χάνουν ξανά τα βασικά τους δικαιώματα σε ένα υποτιθέμενα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον της Δύσης και όχι μόνο.
Πριν από λίγες ώρες έγινε γνωστό, πως η μια μετά την άλλη εταιρεία στις ΗΠΑ, ανακοινώνουν ότι εγκαταλείπουν πρακτικές συμπερίληψης που είχαν υιοθετήσει, με την McDonald's να πρωταγωνιστεί. Συγκεκριμένα η McDonald's ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει ορισμένες από τις πρακτικές που έχει υιοθετήσει για την προώθηση του πλουραλισμού, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που τερματίζει τα μέτρα «θετικής διάκρισης» στην εισδοχή στα αμερικανικά πανεπιστήμια.
McDonald’s is ending some of its diversity practices, citing the U.S. Supreme Court’s 2023 decision outlawing affirmative action in college admissions. https://t.co/03jePz5LEF
— PBS News (@NewsHour) January 7, 2025
Την ίδια στιγμή, εταιρείες όπως η Ford, Jack Daniel's και Walmart έχουν ήδη ανακοινώσει ότι περιορίζουν δραστικά τα προγράμματά τους στο πλαίσιο της «θετικής διάκρισης» ανταποκρινόμενες στην anti-woke επιχείρηση λόμπινγκ στις ΗΠΑ. Η Walmart μάλιστα εγκατέλειψε στις επικοινωνιακές της δραστηριότητες και το ακρωνύμιο DEI (diversity, equality, inclusion, πλουραλισμός, ισότητα, συμπερίληψη).
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 2023
Η στροφή των MacDonald's και των άλλων εταιρειών, ακολουθεί την anti-woke εκστρατεία των Αμερικανών συντηρητικών, η οποία συνεπικουρήθηκε από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 2023 για την κατάργηση των προγραμμάτων «θετικής διάκρισης (συμπερίληψης» στο πανεπιστήμιο, που υπήρξε μία από τις κατακτήσεις των αγώνων για τα πολιτικά δικαιώματα της δεκαετίας του 1960.
Μετά την εκλογή του Donald Trump τέτοια φαινόμενα έρχονται να ενταθούν σε ανησυχητικό βαθμό, επιβεβαιώνοντας δυστυχώς τους φόβους των μη υποστηρικτών του.
Συντηρητικές ομάδες πίεσης χρησιμοποιούν ακόμη πιο εύκολα πλέον, αυτήν την απόφαση για να εκκινήσουν αγωγές κατά εταιρειών ή δημοσίων θεσμών με στόχο τον τερματισμό των προγραμμάτων για συμπερίληψη στις ΗΠΑ. Χαρακτηρίζουν μάλιστα τα προγράμματα αυτά ως «βιτρίνες αρετής» και «απολογία της πολιτικής ορθότητας» και ισχυρίζονται ότι αδικούν κυρίως τους λευκούς άνδρες –φυσικά δεν θα έλειπε και η πατριαρχία.
🚨There has been some talk on the internet about taking down the George Floyd statues.
— Tucker Carlson News (@TuckerCNews) January 6, 2025
Do you think we should take them down? pic.twitter.com/EX93K67lDk
Δυστυχώς προγράμματα που υιοθετήθηκαν μετά τις αντιρατσιστικές διαμαρτυρίες για τον θάνατο του 47χρονου μαύρου Τζορτζ Φλόιντ που δολοφονήθηκε από λευκό αστυνομικό στην Μινεάπολις, αρχίζουν να αποτελούν παρελθόν σε πολλές πολιτείες.
Την ίδια στιγμή ανησυχητικές είναι και οι εξελίξεις στην Βρετανία
Δυστυχώς οι τελευταίες εξελίξεις δεν επηρεάζουν μόνο τις ΗΠΑ, οι οποίες οδεύουν ολοταχώς δεκαετίες προς τα πίσω, αλλά επηρεάζουν άμεσα και την Βρετανία. Και εδώ, είχαμε συλλογική αγωγή εργαζομένων κατά της McDonald's για ομοφοβία, ρατσισμό και παρενόχληση.
Έρευνα του BBC μάλιστα, έφερε στο φως τις πρακτικές της εταιρείας και άνοιξε τον δρόμο για την προσφυγή των θυμάτων στην Δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 700 εργαζόμενοι στην McDonald's συμμετέχουν στην ομαδική αγωγή κατά του ομίλου στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την ανακοίνωση να έρχεται σήμερα από τη δικηγορική εταιρεία που τους εκπροσωπεί.
Τι έδειξε η έρευνα του BBC
«Τα πρόσωπα αυτά περιγράφουν περιστατικά διακριτικής μεταχείρισης που συνδέονται με αναπηρία, ομοφοβία, ρατσισμό και παρενόχληση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Leigh Day, σύμφωνα με την οποία η αγωγή αφορά προς το παρόν περισσότερα από 450 εστιατόρια της McDonald's. Μόλις έναν χρόνο πριν, το 2023, οι μαρτυρίες αυτές άνοιξαν μια εντατική έρευνα από το BBC σχετικά με τις συνθήκες εργασίες φέρνοντας στη δημοσιότητα ρατσιστικές στρατηγικές και παρενοχλήσεις.
«Η εταιρεία αντιμετωπίζει «μία ή δύο» κατηγορίες την εβδομάδα για σεξουαλική παρενόχληση από εργαζόμενους».
Τότε, ο γενικός διευθυντής της McDonald's στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, Αλιστερ Μακρό είχε ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους του ομίλου για «σαφείς παραλείψεις» στην προστασία των εργαζομένων. Είχε αποκαλύψει επίσης ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει «μία ή δύο» κατηγορίες την εβδομάδα για σεξουαλική παρενόχληση από εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Χρειάστηκε να αντιμετωπίσω ομοφοβικά σχόλια εκ μέρους της διεύθυνσης και μελών της ομάδας», δήλωνε 19χρονος εργαζόμενος την εποχή των καταγγελλόμενων γεγονότων, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Leigh Day. «Ο προϊστάμενός μου μου είχε πει ότι δεν μπορούσα να τα αντιμετωπίσω και ότι θα έπρεπε απλώς να παραιτηθώ», πρόσθεσε, μεταφέροντας έτσι το κλίμα εκφοβισμού που κυριαρχεί.
Το BBC επικαλείται σε σημερινό δημοσίευμα την περίπτωση εργαζόμενου που έπεσε θύμα bullying διότι έπασχε από αναπηρία και από μόλυνση στα μάτια. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Η McDonald's δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του AFP για σχολιασμό.
This BBC article quite rightly highlights fear & issues faced by McDonalds workers (which has been addressed by a commons select committee) Linked to it are 13 other BBC articles on the same topic. It speaks of harassment & fear felt by young people https://t.co/MdS6Tvmgwv
— Nicky Clark (@MrsNickyClark) January 7, 2025
Σε μια εποχή που ονειρευόμαστε διεθνείς κολοσσούς που εμπνέουν, με γυναίκες σε ηγετικές θέσεις και ισότητα / συμπερίληψη ως βασικά ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, το όνειρο μοιάζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο, επιβεβαιώνοντας δυστυχώς πως η επανεκλογή του Donald Trump έρχεται να φέρει μαύρες ημέρες σε πολλά κατοχυρωμένα κεκτημένα των τελευταίων χρόνων.