ΤΟ ΒΗΜΑ logo

«Δεν ήμουν τόσο καλός»: Ο Μίλτος Τεντόγλου με μια φράση, εξηγεί γιατί είναι κορυφαίος αθλητής

«Δεν ήμουν τόσο καλός»: Ο Μίλτος Τεντόγλου με μια φράση, εξηγεί γιατί είναι κορυφαίος αθλητής 1
Cameron Spencer/Getty Images/ Ideal Image

Ένα αθλητής με τεράστιο ήθος και καμία αμετροέπεια που αξίζει Χρυσό!

ΑΠΟ ΕΛΕΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Μετά από κάθε νίκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει πολύ ενδιαφέρον να παρατηρεί κανείς τους αθλητές και τις δηλώσεις τους μπροστά στην κάμερα. Και αυτές του Μίλτου Τεντόγλου αξίζουν μιας άλλης πιο ιδιαίτερης προσοχής γιατί είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακές και σίγουρα, εντελώς απροσδόκητες από έναν ζωντανό μύθο που έφερε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στη χώρα μας στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και το 7ο συνολικά για φέτος.

Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Πρωταθλητής Ευρώπης, δις Χρυσός Ολυμπιονίκης. Ο 26χρονος κορυφαίος άλτης από τα Γρεβενά δεν έγραψε μόνο ένα ασυναγώνιστο success story στο "Stade de France", με την εντυπωσιακή «αποκόλληση» του σώματός του από τη βαρύτητα, αλλά παράλληλα απέδειξε ότι μπορείς να βρίσκεσαι στην κορυφή του κόσμου, εφαρμόζοντας στην πράξη τη θεωρητική έννοια αυτού που λέγεται «ευγενής άμιλλα».

Καταχειροκροτούμενος από 65.000 κόσμο πανηγύριζε (με αρκετή αυτοσυγκράτηση) τη νέα μεγάλη επιτυχία αγκαλιά με τον προπονητή του, Γιώργο Πομάσκι.

Τι κι αν είναι ο δεύτερος που κατακτά διαδοχικά χρυσά μετάλλια στο άλμα εις μήκος, μετά τον θρυλικό Καρλ Λιούις, ο οποίος είχε τέσσερα συνεχόμενα από το 1984 έως το 1996, ο «Χρυσός» (μεταφορικά και κυριολεκτικά) Μίλτος Τεντόγλου εμφανίστηκε on camera, σίγουρα χαρούμενος αλλά και λίγο ανικανοποίητος μετά το τέλος του τελικού των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Ήθελα να κάνω κάτι παραπάνω. Κάτι μου έλειπε σήμερα. Το πάλεψα. (…) Είμαι πολύ χαρούμενος αλλά σαν επίδοση ήθελα να κάνω κάτι παραπάνω. Για μένα», είπε στην ΕΡΤ ο Έλληνας πρωταθλητής.

«Ήθελα κάτι παραπάνω»/ «Δεν ήμουν καλός», ακούγεται να λέει σε κάποια σημεία, προκαλώντας μια τεράστια έκπληξη στους θεατές που περιμένουν να δουν έστω μια μικρή έκφραση, δήλωση ή αμετροέπεια που να προδίδει μια κάποια ψιλοέπαρση από έναν άλτη που θα επιστρέψει στην Ελλάδα με μια τόσο θριαμβευτική νίκη για την πατρίδα του. Αλλά, τίποτα! Ο Μίλτος στο ύψος του, αυτό των 8,48 μ.  

Αρκετοί ήταν αυτοί που του έκαναν πλάκα για τη δήλωσή του πως δεν ήταν «τόσο καλός», ενώ ξεχωριστή ήταν η στιγμή με την αγκαλιά από τον καλό του φίλο, Εμμανουήλ Καραλή.

 «Χαίρομαι πολύ για αυτό που κατάφερα, ήθελα να κάνω κάτι παραπάνω. Το πάλεψα, ξύπνησα στα τελευταία άλματα, το πέμπτο ήταν 8.31 με άλμα πίσω από την βαλβίδα, στο τελευταίο άλμα άλλαζε ο αέρας δεν τα κατάφερα. Ήταν δύσκολος αγώνας», συνέχισε να λέει on air με απολογητικό ύφος σαν να σχολιάζει κάποια του ήττα.

Ο κορυφαίος Μίλτος δηλώνει ευχαριστημένος που πρόσφερε μεγάλη χαρά σε όλους τους Έλληνες με το μετάλλιο του. Δεν ξέρω όμως αν μπορεί να συλλάβει το μέγεθος αυτού που έχει κατακτήσει. Δεν είμαι σίγουρη αν έχει συνειδητοποιήσει το μεγαλείο που κρύβει η προσωπικότητά του πίσω από κάθε του νίκη.

Κάθε φορά που απαντάει στις ερωτήσεις δημοσιογράφων, φτάνει να προσέξεις καλά τις μη λεκτικές του κινήσεις και εκφράσεις, για να διακρίνεις μια πηγαία συστολή που προέρχεται από το τεράστιο ήθος του που είναι το εφαλτήριο για τα κορυφαία άλματα που θυμίζουν κάτι από ιστορία και συγκεκριμένα κάτι από τα άλματα που έκανε ο Φάϋλλος ο Κροτωνιάτης. Το άλμα του ήταν τόσο υπερβολικό, ώστε έμεινε παροιμιώδες στην αρχαία Ελλάδα με τη φράση – έπαινο τότε – «υπέρ τά εσκαμμένα άλλεσθαι».

Μπορούμε να πούμε λοιπόν χωρίς καμία υπερβολή, ότι η αρχαιοελληνική άμιλλα που φέρνει στο σήμερα με επιτυχία ο Μίλτος Τεντόγλου, αντέχει στο χρόνο, και σημαίνει αγώνας για υπεροχή και θεμιτό συναγωνισμό. Η άμιλλα στην περίπτωσή του, αποτελεί το αντίθετο της έριδας και το συνώνυμο ολόκληρης της ύπαρξής του.

Κάπως έτσι το «ευ αμιλλάσθαι», έχει καταφέρει να διαμορφώσει το σύνολο της ηθικής του κάθε φορά που αγωνίζεται, θυμίζοντας τι πάει να πει αθλητικό ιδεώδες. Ο Μίλτος δεν έχει μόνο καλή ισορροπία, δύναμη, ευελιξία. Δεν τον κάνουν μόνο αυτά τα στοιχεία, κορυφαίο σε αυτό που κάνει. Το άλμα είναι μια πολύπλοκη κίνηση που αν δεν συνοδεύεται από μια τόσο συγκροτημένη προσωπικότητα, μπορεί να ανατρέψει ένα επιφανειακά εντυπωσιακό αποτέλεσμα και να προκαλέσει την πτώση. Έχουμε δει πολλούς άλλωστε πρωταθλητές να μιλούν με αλαζονεία για τον εαυτό τους και από τη μια μέρα στην άλλη, να «γκρεμίζονται» από το βάθρο τους.

Φιλοσοφικά μιλώντας, το άλμα συνιστά μια μετεξέλιξη, μια μετάβαση δηλαδή από μια υπάρχουσα ποιότητα σε μια άλλη, νέα ποιότητα. Είναι η ποιότητα που επανασυστήνει ο αθλητής που κάποτε είχε προχωρήσει στη δημοπρασία των παπουτσιών του για τους σεισμόπληκτους στην Τουρκία μετά από ένα έντονο «παρασκήνιο» σχετικά με αυτά. Είναι η ποιότητα που ξεπροβάλλει από το μετάλλιό του που δεν εκτόξευσε μόνο τη χώρα μας από την 50ή στην 27η θέση στον πίνακα των μεταλλίων μέσα σε μόλις μία μέρα, αλλά ταυτόχρονα μας έκανε να «φουσκώνουμε» από υπερηφάνεια για έναν πρωταθλητή που κατακτά συνεχώς κορυφές, μένοντας σταθερά προσγειωμένος στο έδαφος.

Τολμώ να πω πως ίσως είναι από τους πιο κορυφαίους αθλητές που έχει γεννήσει ποτέ αυτή η χώρα. Ίσως γιατί δεν το ξέρει ακόμα.

SHARE THE STORY

ΑΠΟΡΡΗΤΟ