Συνήθως βαριέμαι τις απολογιστικές λίστες με τους πιο όμορφους, έξυπνους, πλούσιους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για τη χρονιά που "καταναλώσαμε". Γιατί σε κάνουν να αισθάνεσαι μειονεκτικά επειδή δεν βρίσκεσαι σ' αυτές τις λίστες, ούτε θα βρεθείς τώρα κάπου κοντά. Είναι τοξικές αυτές οι λίστες για τον μέσο πληθυσμό αυτού του πλανήτη. Όμως υπάρχει μία λίστα που κάθε χρόνο την περιμένω εναγωνίως- μέχρι να μη χρειαστεί γιατί θα έχει επέλθει η ισότητα και δε θα χρειάζεται οι γυναίκες που υπέφεραν και άντεξαν να βρίσκονται σε κατάταξη ανάλογα με το πόσο υπέφεραν και άντεξαν και να μπαίνουν σε μία λίστα- είναι αυτή με τις πιο εμπνευσμένες και επιδραστικές γυναίκες της λίστας του BBC.
Το θέμα της λίστας του 2024 είναι η «ανθεκτικότητα» και το BBC 100 Women αναγνωρίζει ότι ο φόρος φέτος έχει επιβαρύνει τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο, γιορτάζοντας εκείνες που – μέσω της ανθεκτικότητάς τους – σφυρηλατούν νέες ζωές και αλλάζουν το μέλλον, καθώς ο κόσμος αλλάζει γύρω τους .
Η Fiona Crack, Ιδρύτρια του BBC 100 Women λέει: «Φέτος, οι γυναίκες ήταν στην πρώτη γραμμή της ανθεκτικότητας – από την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης έως την υπομονή της σκληρής πραγματικότητας της επιβίωσης σε συγκρούσεις όπως αυτές στο Σουδάν και τη Γάζα, και οδηγούν στην πολιτική αλλαγή. Στο BBC, είμαστε περήφανοι που ρίχνουμε τα φώτα της δημοσιότητας σε αυτές τις εξαιρετικές γυναίκες, από προσωπικότητες υψηλού προφίλ μέχρι εκείνες των οποίων η αξιοσημείωτη συνεισφορά δεν αναγνωρίζεται. Μέσω της παγκόσμιας εμβέλειας και της δέσμευσής μας να αναδεικνύουμε διαφορετικές φωνές, ανυπομονούμε να σας φέρουμε μια σεζόν με απίστευτα εντυπωσιακές ιστορίες».
Το BBC, λοιπόν, αποκάλυψε και φέτος τη λίστα με αυτές τις γυναίκες και εμείς ξεκινάμε να υποκλινόμαστε όχι αναγκαστικά με σειρά κατάταξης.
Ανάμεσα στα ονόματα αυτά είναι η επιζήσασα βιασμό Gisèle Pelicot, η αστροναύτης Sunita Williams, η ηθοποιός Sharon Stone, οι ολυμπιονίκες Rebeca Andrade και Allyson Felix, η τραγουδίστρια Raye, η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Nadia Murad, η εικαστική καλλιτέχνη Tracey Emin, η αγωνίστρια για το κλίμα Aden και η συγγραφέας Cristina Rivera Garza.
Η Gisèle Pelicot έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και μη, με την ίδια να δείχνει το πρόσωπό της και να μπαίνει μπροστά ελπίζοντας ότι η υπόθεσή της θα αλλάξει τη γαλλική νομοθεσία σχετικά με τον βιασμό και τη συναίνεση. «Ήρθε η ώρα η πατριαρχική κοινωνία που υποβαθμίζει τη σημασία του βιασμού να αλλάξει» είπε η Ζιζέλ Πελικό σε σχετική δήλωσή της στη δίκη που ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου 2024, στο Μαζάν. Πριν μερικές ημέρες, την είδαμε στο εξώφυλλο της γερμανικής Vogue με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Τώρα, είναι ανάμεσα σ' αυτέ τις γυναίκες που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο στη λίστα του BBC.
Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Nadia Murad υπέμεινε τη γενοκτονία των Γιαζίντι στο Ιράκ, από την οργάνωση που αυτοαποκαλείται Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) το 2014. Συνελήφθη από μαχητές του ΙΚ, αναγκάστηκε να γίνει σκλάβα και υπέστη βιασμό και κακοποίηση. Μετά τη φυγή της, η Murad αφηγήθηκε γενναία τη δοκιμασία της στον κόσμο για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τη σεξουαλική βία που σχετίζεται με συγκρούσεις. Συνεργάστηκε με τη δικηγόρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αμάλ Κλούνεϊ για να καταστήσει υπεύθυνο το ΙΚ και ξεκίνησε την Πρωτοβουλία της Νάντια για να υποστηρίξει αποζημιώσεις γιατους επιζώντες.
Με ρεκόρ 20 μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και 11 Ολυμπιακά μετάλλια στο όνομά της, η Allyson Felix είναι η πιο πολυβραβευμένη αθλήτρια στίβου στην ιστορία. Μια επικίνδυνη εγκυμοσύνη και ο θάνατος μιας στενής φίλης τη μετέτρεψαν σε σκληρή υποστηρίκτρια για καλύτερη φροντίδα της μητέρας για τις μαύρες γυναίκες. Η παλαίμαχη αθλήτρια ήταν πίσω από το πρώτο φυτώριο που άνοιξε ποτέ σε Ολυμπιακό χωριό, κατά τη διάρκεια των αγώνων του Παρισιού 2024, και τώρα είναι μέλος της Επιτροπής Αθλητών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Nadia Murad υπέμεινε τη γενοκτονία των Γιαζίντι στο Ιράκ, από την οργάνωση που αυτοαποκαλείται Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) το 2014. Συνελήφθη από μαχητές του ΙΚ, αναγκάστηκε να γίνει σκλάβα και υπέστη βιασμό και κακοποίηση.
Η Sharon Stone έγινε διεθνής φήμη τη δεκαετία του 1990 μετά τον επαναστατικό ρόλο της στο Βασικό ένστικτο. Η ερμηνεία της της χάρισε μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα, αλλά ήταν το Καζίνο - σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορσέζε - που της κέρδισε το βραβείο, καθώς και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ. Η ζωή στο προσκήνιο ήρθε με τις μοναδικές της προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της οδήγησης σε στερεότυπους ρόλους ως μοιραία γυναίκα - μια ταμπέλα που δεν της άρεσε πάντα. Μετά από μια σχεδόν μοιραία εγκεφαλική αιμορραγία το 2001, αφιέρωσε τον χρόνο της στην υιοθέτηση νέων προσπαθειών ως ανθρωπίστρια, συγγραφέας και τώρα ζωγράφος.
Η Βρετανή τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Raye είχε μια χρονιά που άλλοι καλλιτέχνες μπορούν μόνο να ονειρεύονται. Κέρδισε έξι Brit Awards και έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο τραγουδοποιού της χρονιάς. Αφού άφησε τη δισκογραφική της για να γίνει ανεξάρτητη καλλιτέχνις, το ντεμπούτο της στούντιο άλμπουμ My 21st Century Blues ήταν μια καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία - καθιερώνοντάς την ως μία από τις μεγαλύτερες σόλο καλλιτέχνες στο παιχνίδι.
Το BBC 100 Women παραμένει αφοσιωμένο στη διερεύνηση των επιπτώσεων της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, δίνοντας έμφαση στις γυναίκες που εργάζονται για να αντιμετωπίσουν τον εντελώς πραγματικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής σε όλο τον κόσμο. Μερικές από αυτές τις πρωτοπόρες για το κλίμα περιλαμβάνουν την ακτιβίστρια των δασών Nejla Işık (Τουρκία), την καλλιτέχνιδα και υπέρμαχο του κλίματος Inna Modja (Μάλι), την αγρότισσα και εκπαιδεύτρια Naomi Chanda (Ζάμπια) και τη χημική βιολόγο Rosa Vásquez Espinoza (Περού).
Από γυναίκες που ηγούνται των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης στην πρώτη γραμμή της ακραίας επιστήμης του κλίματος, έως τις γυναίκες στο Ιράν που επιβιώνουν σε μια από τις πιο διαβόητες φυλακές του κόσμου και διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να πιέσουν για μια σεισμική αλλαγή σε ένα από τα πιο περιοριστικά καθεστώτα στον κόσμο - αυτή η λίστα αναδεικνύει και τιμάει τις γυναίκες με τις πιο ακραίες ιστορίες ανθεκτικότητας και ελπίδας.
Αν δεν ξαναδούμε τέτοια λίστα αυτό θέλουμε να σημαίνει δύο πράγματα: 1. ότι καμία γυναίκα δεν θα χρειάζεται να αντέχει (βασανισμό, βία, βιασμό, κακοποίηση οποιασδήποτε μορφής) και 2. (που συμπεριλαμβάνει και το πρώτο) ότι θα έχει επέλθει σε τέτοιο βαθμό η ισότητα που δε θα χρειάζεται να μιλάμε για γυναίκες που κατέκτησαν κάτι σπουδαίο, το οποίο στον κόσμο τον ανδρών έχει ήδη μια βαρετή ρουτίνα.
Ας ευχηθούμε (και) αυτό για την νέα χρόνια!