ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Ας το κάνουμε όπως οι Γάλλοι, όχι «όπως Αμερική»

Ας το κάνουμε όπως οι Γάλλοι, όχι «όπως Αμερική» 1

Η Γαλλία γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατοχυρώνει την άμβλωση ως συνταγματικό δικαίωμα σε μια ιστορική, κοινή συνεδρίαση στο Παλάτι των Βερσαλλιών.

ΑΠΟ ΕΦΗ ΑΛΕΒΙΖΟΥ

Παρά το μεγαλείο της ιστορικής αυτής στιγμής, υπενθυμίζουμε ότι λίγο πριν, το 2022, σε μια αντίθετη φορά των δεικτών του ρολογιού, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε την κατάργηση στων αμβλώσεων και το 2020 οι Έλληνες ήρθαμε αντιμέτωποι -και κυρίως αντιμέτωπες- με την αφίσα του «αγέννητου παιδιού» στο Μετρό.

«Γιατί δεν νομιμοποιεί η κυβέρνηση και τις κλοπές και τους βιασμούς και τα ναρκωτικά;» έγραφαν τα πρωτοσέλιδα κάποιων συντηρητικών εφημερίδων το σχετικά μακρινό 1986, όταν και νομιμοποιήθηκαν οι αμβλώσεις στην Ελλάδα, ενώ οι πιο προοδευτικές είχαν σαφώς πιο ψύχραιμη αντιμετώπιση με τίτλους όπως: «Μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή για τις αμβλώσεις» και «Οι μεν υποστηρίζουν ότι θα διπλασιαστούν με τη νομιμοποίηση ενώ οι δε, μιλάνε για διέξοδο από το δίλημμα».

Οι μεν διατυμπάνιζαν ότι «όπως νομοθετείται η άμβλωση γίνεται σπορ», οι δε απαντούσαν: «Με το νομοσχέδιο κατοχυρώνεται η υγεία της γυναίκας ενώ θα μειωθεί ο αριθμός των αμβλώσεων αφού θα ενισχυθεί ο οικογενειακός προγραμματισμός».

Τα χρόνια πέρασαν και η γυναικεία ενδυνάμωση πάτησε νέα, κερδισμένα εδάφη -παρά τις όποιες οπισθοδρομικές φωνές μπορεί να ακούγονται σαν ανατριχιαστικά ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα. Κι ενώ στην Ευρώπη το 93% των γυναικών ζουν σε χώρες όπου η άμβλωση επιτρέπεται, η Γαλλία (μια χώρα όπου ήδη ο νόμος ήταν πιο ευνοϊκός, όπως στη Γερμανία και την Ιταλία, επίσης) έκανε την πιο ευχάριστη των εκπλήξεων κατοχυρώνοντας τις αμβλώσεις ως συνταγματικό δικαίωμα.

Το γνωστό σύνθημα «το σώμα μου, η επιλογή μου» βρίσκει την απόλυτη ικανοποίηση.

Ο πρωθυπουργός, Γκάμπριελ Ατάλ, μιλώντας στους συγκεντρωμένους στην πολυτελή Αίθουσα του Συνεδρίου στην πτέρυγα Μίντι του παλατιού, είπε: «Μας στοιχειώνουν τα βάσανα και η μνήμη τόσων πολλών γυναικών που δεν ήταν ελεύθερες. Έχουμε ηθικό χρέος σε όλες τις γυναίκες που υπέφεραν.

»Σήμερα, το παρόν οφείλει να ανταποκριθεί στην ιστορία. Το να κατοχυρωθεί αυτό το δικαίωμα στο Σύνταγμά μας σημαίνει ότι θα κλείσουμε την πόρτα στην τραγωδία του παρελθόντος και στα ίχνη του πόνου και της θλίψης. Περαιτέρω θα αποτρέψει τους αντιδραστικούς από το να επιτίθενται στις γυναίκες.

»Ας μην ξεχνάμε ότι το τρένο της καταπίεσης μπορεί να ξαναεμφανιστεί. Ας δράσουμε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έρθει ποτέ αυτή τη μέρα». Και πρόσθεσε: «Λέω σε όλες τις γυναίκες εντός των συνόρων μας και πέρα από αυτά, ότι σήμερα ξεκινά η εποχή ενός κόσμου ελπίδας».

Η Mathilde Panot, βουλευτής του αριστερού κόμματος France Unbowed, η οποία πρότεινε να εγγραφούν τα δικαιώματα των αμβλώσεων στο Σύνταγμα, είπε στη συνάντηση ότι ήταν «μια υπόσχεση για όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται ανά τον κόσμο. Ο αγώνας σας είναι δικός μας. Αυτή η νίκη είναι δική σας».

Κι ενώ η καρδιά της Ευρώπης μοιάζει να χτυπά δυνατά όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα -τουλάχιστον ως προς το συγκεκριμένο θέμα-, στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, στον λεγόμενο «Νέο Κόσμο», τα πράγματα χαρίζουν απλόχερα τρανή αποκαρδίωση.

Μόλις δύο χρόνια πριν, το 2022, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την κατάργηση των αμβλώσεων, ακυρώνοντας, ουσιαστικά, την ιστορική απόφαση Ρόου εναντίον Γουέιντ, του 1973, για την εθελούσια διακοπή της εγκυμοσύνης, η παγκόσμια πρόοδος φρέναρε απότομα. Μια σκοταδιστική νοοτροπία κάλυψε την λογική και κάτι παλιό και επικίνδυνο αναδύθηκε εκ νέου από τα πιο δογματικά σεντούκια.

Μόλις τέσσερα χρόνια, δε, πριν, το 2020, οι Αθηναίοι ξυπνήσαμε ένα ωραίο πρωινό και οι σταθμοί του Μετρό είχαν καλυφθεί με τις προπαγανδιστικές αφίσες του «αγέννητου παιδιού» με την φωτογραφία ενός εμβρύου και το εξής μήνυμα: «Ήξερες ότι στο αγέννητο παιδί από την 18η ημέρα κτυπά η καρδιά του; Από την 42η μέρα ανιχνεύονται εγκεφαλικά κύματα; Από την 8η εβδομάδα όλα τα όργανά του έχουν δημιουργηθεί; Από την 10η εβδομάδα νοιώθει πόνο;».

Δεκαεννέα Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία των Αθηνών και ο «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού» βρισκόταν πίσω από την καμπάνια «Αφήστε με να ζήσω», ενώ το Υπουργείο Μεταφορών ζήτησε να κατέβουν άμεσα οι αφίσες καλώντας τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ για εξηγήσεις.

Η ιστορία των γυναικείων διεκδικήσεων μοιάζει με τραμπάλα, μια πάνω μια κάτω -αλλά, όπως στην τραμπάλα ο πιο ελαφρύς μένει, τελικά, ψηλά έτσι κι εδώ, τα βαρίδια του παρελθόντος και οι αγκυλώσεις θα μείνουν κάτω, χαμηλά, για να ανυψωθούν τα ανώτερα ιδανικά.

Κι ανώτερα ιδανικά είναι μόνο όσα συμφωνούν με τη ρήση του Γάλλου υπερρεαλιστή Αντρέ Μρετόν, «ο άνθρωπος είναι η απάντηση όποια κι αν είναι η ερώτηση».

Μια επιγραμματική ματιά για το τι ισχύει σήμερα στην Ελλάδα σχετικά με τις αμβλώσεις:

 

*Κάθε γυναίκα επιτρέπεται να διακόψει την κύηση εντός των πρώτων 12 εβδομάδων, ακόμα κι αν δεν συντρέχει ιατρικός λόγος, από απλή επιθυμία της γυναίκας που κυοφορεί.

*Εάν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, αποπλάνησης ανήλικης, αιμομιξίας ή κατάχρησης γυναίκας ανίκανης να αντισταθεί, τότε γίνεται άμβλωση έως και την 19η εβδομάδα.

*Μόνο αν υπάρχουν ενδείξεις σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου, η άμβλωση μπορεί να γίνει έως και την 24η εβδομάδα.

*Εάν η ζωή και η υγεία της γυναίκας και του εμβρύου κινδυνεύουν, τότε η άμβλωση γίνεται οποιαδήποτε στιγμή, με βεβαίωση από γιατρό. Αν η έγκυος είναι ανήλικη απαιτείται η συναίνεση γονέα ή του προσώπου που έχει την επιμέλεια της.

*Στον δημόσιο τομέα η διακοπή μιας κύησης παρέχεται δωρεάν, θεωρητικά, αλλά στην πράξη είναι αδύνατο να κάνεις άμβλωση στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία. Έτσι, οι γυναίκες καταλήγουν στις ιδιωτικές κλινικές.

*Σύμφωνα με τον νόμο, η τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών όταν διενεργείται χωρίς τη συναίνεση της εγκύου.

*Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Getty/ Ideal Images

SHARE THE STORY

ΑΠΟΡΡΗΤΟ