Πριν λίγες ημέρες, όλος ο κόσμος έγινε μάρτυρας της αντίστασης μιας Ιρανής φοιτήτριας ονόματι Ahoo Daryaei, η οποία έμεινε με τα εσώρουχά της στο προαύλιο της σχολής της ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συστημική κακοποίηση των γυναικών στη χώρα της. Τα δυτικά μίντια αλλά κι ο κόσμος στα social media είχε καιρό να ασχοληθεί με το Ιράν.
Ακριβώς δύο χρόνια, για να είμαστε ακριβείς, από τότε που η Ιρανή Mahsa Amini δολοφονήθηκε σε αστυνομικό τμήμα από άντρες της ασφάλειας, αφού είχε πρώτα συλληφθεί χωρίς να φορά χιτζάμπ. Από τις 195 χώρες του κόσμου, το χιτζάμπ είναι υποχρεωτικό διά νόμου σε δύο. Στο Ιράν, από το 1979 και στο Αφγανιστάν από το 2021.
Στη συνέχεια, μάθαμε ότι η Daryaei συνελήφθη και πλέον βρίσκεται σε ψυχιατρική μονάδα, με την Τεχεράνη να επιμένει πως το κορίτσι είναι ζωντανό αλλά ψυχικά διαταραγμένο. Πρόσφατα, το καθεστώς ανακοίνωσε πως γυναίκες που δε συμμορφώνονται με τον νόμο της μαντίλας (ή του χιτζάμπ για να είμαστε ακριβείς), θα έχουν την ίδια μοίρα με τη Daryaei.
Iran sets up mental health clinic to ‘treat’ women who refuse to wear hijab https://t.co/OxOV7GkRtJ
— Matthew Levitt (@Levitt_Matt) November 14, 2024
Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης του Ιράν να δημιουργήσει ψυχιατρικές κλινικές για γυναίκες που "αρνούνται" να συμμορφωθούν με τους κοινωνικούς κανόνες, αποκαλύπτει την κοινωνική καταπίεση του φύλου στην ιρανική κοινωνία. Η συγκεκριμένη πολιτική εγείρει σημαντικά ζητήματα σχετικά με τον κοινωνικό έλεγχο, την εσωτερική πειθάρχηση και τη χρήση της ψυχιατρικής ως εργαλείου καταστολής του γυναικείου σώματος και ψυχής.