Θυμάστε πριν περίπου ένα χρόνο, που χαιρόμασταν οι περισσότεροι τουλάχιστον, με το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, γιατί αισθανθήκαμε ότι ζούμε στο εδώ και στο τώρα, στον 21ο αιώνα, με ανθρώπινα δικαιώματα για όλους; Εεεεε, δεν είναι αυτό ακριβώς. Εχτές διάβασα στο tovima.gr ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης σε συνέντευξη Τύπου για την τροποποίηση του Αστικού Κώδικα ανέφερε: «Τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών ή οι μοναχικοί άνδρες δεν θα μπορούν να αποκτούν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας».
Είμαι σίγουρη ότι πολλούς τους βρήκε σύμφωνους αλλά ευτυχώς και κάποιους άλλους διαφωνούντες. Δεν ξέρω αν υπάρχει ισορροπία στη ζυγαριά αυτή και σίγουρα δεν ξέρω γιατί χρειαζόταν τώρα αυτό για να αμαυρώσει όσα πριν από ένα χρόνο θεωρήσαμε κέρδος όχι για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αλλά για μια σύγχρονη κοινωνία.
Σύμφωνα λοιπόν με την τροπολογία, όλα τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών στερούνται του δικαιώματος στη γονεϊκότητα μέσω της παρένθετης μητρότητας και γενικά την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με μεταφορά ωαρίων στο σώμα άλλης γυναίκας.
Γιατί;
Γιατί «δεν συνιστά ιατρική αδυναμία κυοφορίας κατά την έννοια του παρόντος η αδυναμία κυοφορίας λόγω φύλου». Σε κάθε περίπτωση για να αποκτήσει κάποιος παιδί με παρένθετη μητέρα, θα πρέπει πρώτα να γίνει δικαστήριο και να συντρέχουν σοβαροί ιατρικοί λόγοι.
Ποιοι δηλαδή μπορούν να έχουν παιδί μέσω παρένθετης μητρότητας;
- Μία γυναίκα που ζει μόνη της
- Μία γυναίκα που ζει με άντρα (είτε ως έγγαμη είτε με σύμφωνο συμβίωσης)
- Μία γυναίκα που ζει με άλλη γυναίκα, αφού ο νόμος δίνει το δικαίωμα σε μία γυναίκα να αποκτήσει παιδί με αυτή τη διαδικασία, μόνη της.
- Ο μόνος άνδρας που μπορεί να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης είναι ένας άνδρας που είναι παντρεμένος ή έχει σύμφωνο συμβίωσης με γυναίκα.
- Ο νόμος καθορίζει ότι η γυναίκα είτε είναι μόνη της είτε με σύντροφο (γυναίκα ή άντρα) μπορεί να αποκτήσει παιδί με παρένθετη, εφόσον έχει προβλήματα υγείας και δεν μπορεί είτε να κυοφορήσει είτε να ολοκληρώσει την κύησή της.
Αντιλαμβάνεστε κι εσείς ότι ενώ παλεύουμε για την ισότητα των φύλων από την πλευρά της γυναίκας, τώρα ξεπηδάει μια ανισότητα που αφορά στα δικαιώματα των ανδρών σε σχέση με την γονεϊκότητα;
Ποιοι δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί με παρένθετη μητέρα;
- Οι άντρες, οι μοναχικοί (ακούγεται πολύ διαστροφική αυτή η έκφραση αλλά μάλλον εννοούν τους μη δεσμευμένους, τους μόνους), οι παντρεμένοι με άντρα, είτε με άτομο που έχει κάνει αλλαγή φύλου.
Το βλέπετε κι εσείς; Αντιλαμβάνεστε κι εσείς ότι ενώ παλεύουμε για την ισότητα των φύλων από την πλευρά της γυναίκας, τώρα ξεπηδάει μια ανισότητα που αφορά στα δικαιώματα των ανδρών σε σχέση με την γονεϊκότητα; Μάλιστα έχουν υπάρξει δικαστήρια που εξέδωσαν αντίθετες αποφάσεις επί του θέματος αυτού, καθιστώντας μια τέτοια απόφαση αντισυνταγματική καθώς παραβιάζει εκ νέου την αρχή της συνταγματικής ισότητας των δύο φύλων. Πώς δηλαδή δίνεται το δικαίωμα για απόκτηση τέκνου μέσω παρένθετης μητέρας στη γυναίκα, και όχι στον άνδρα;
Έμαθα, ψάχνοντας ότι το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Κορίνθου αποφάσισε πριν από περίπου ένα χρόνο ότι ένας άνδρας μπορεί να κάνει παιδί με παρένθετη μητέρα, ακόμα και αν είναι μόνος του, δηλαδή χωρίς να έχει σύμφωνο συμβίωσης ή γάμο, κυρίως επειδή δεν μπορεί να κάνει παιδί, γιατί διαγνώστηκε με σοβαρό πρόβλημα αναπαραγωγικής υγείας. Αυτή η τελεσίδικη δικαστική απόφαση δημιουργεί δέσμευση, δεδικασμένο δηλαδή, όμως παρότι κατέστη αμετάκλητη, δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Πόσα «άρρωστα» συμβαίνουν σε τίμιες, πατροπαράδοτες «κανονικές» οικογένειες πού ικανοποίησαν το όνειρο μιας κοινωνίας και έφεραν σε πέρας μια σύμβαση;
Αυτό είναι το νομικό κομμάτι. Γιατί υπάρχει και το άλλο που αφορά στο ανθρώπινο ή στο… απάνθρωπο! Διαβάστε τυχαία μια μέρα την κεντρική σελίδα ενός ενημερωτικού σάιτ ή το πρωτοσέλιδο μίας εφημερίδας, δείτε ποια/ ποιες είναι πρώτες ειδήσεις- εκτός από τους δασμούς του Trump: Μητέρες σκοτώνουν τα παιδιά τους, πατεράδες βιάζουν, κακοποιούν τα παιδιά τους, δυστυχισμένα παιδιά το σκάνε από το κακοποιητικό περιβάλλον της οικογένειάς τους ή σκοτώνουν τους κακοποιητικούς γονείς. O τύπος με το κατσαβίδι προερχόταν από μία τέτοια άρρωστη οικογένεια που τον τιμωρούσε με βάναυσο τρόπο και με κάθε ευκαιρία… (δεν είναι δικαιολογία για όσα έκανε αλλά αυτό είναι θέμα ενός άλλου κειμένου).
Πόσα «άρρωστα» συμβαίνουν σε τίμιες, πατροπαράδοτες «κανονικές» οικογένειες πού ικανοποίησαν το όνειρο μιας κοινωνίας και έφεραν σε πέρας μια σύμβαση; Ρωτήστε και τους ψυχολόγους- πόσα παιδικά τραύματα προσπαθούν καθημερινά να επουλώσουν, όχι μόνο σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες, οι οποίοι ως παιδιά έζησαν σε μία τίμια ετερόφυλη ελληνική οικογένεια…
Γιατί να εναντιωθούμε στην αγάπη που μπορεί να δώσει ένα ζευγάρι ανδρών που θέλουν να γίνουν γονείς αποκτώντας ένα παιδί, μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν τη δική μας… «κανονικότητα»;
Σύμφωνα πάντως με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σκοπός της τροπολογίας δεν είναι οι αντιδράσεις περί μη κανονικότητας αλλά η αναχαίτιση του trafficking πάνω στο θέμα αυτό που έχει πάρει διαστάσεις. Αλλοδαπές, έρχονται στην Ελλάδα και μέσω της παρένθετης μητρότητας αποκτούν παιδιά για τρίτα πρόσωπα έναντι υψηλής αμοιβής, πέραν της προβλεπομένης από το νόμο. Γι’ αυτό και η ερμηνευτική αυτή ρύθμιση έχει «βαθύτατο ανθρωπιστικό χαρακτήρα καθώς η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει χώρα trafficking με παρένθετες μητέρες».
Γιατί να εναντιωθούμε στην αγάπη που μπορεί να δώσει ένα ζευγάρι ανδρών που θέλουν να γίνουν γονείς αποκτώντας ένα παιδί, μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν τη δική μας… «κανονικότητα»;
Ναι, αλλά αυτή η «απαγόρευση» γιατί να αφορά μόνον σε άντρες; Γιατί δεν απαγορεύεται και στις γυναίκες- που δεν μπορούν να κάνουν παιδί- να απευθυνθούν σε μία αλλοδαπή από κυκλώματα, για να γίνει παρένθετη μητέρα με αυτά τα χαρακτηριστικά;
Γιατί δεν κοιτούν πώς να «εξολοθρεύσουν» αυτό το παράνομο κύκλωμα της παρένθετης μητρότητας και απαγορεύουν το ανθρώπινο δικαίωμα ισότιμα όταν κάποιος θέλει να γίνει γονιός ανεξαρτήτως φύλου γιατί απλά έχει αγάπη να δώσει; Η πηγή του προβλήματος δεν είναι οι άνδρες «οι μοναχικοί» ή κατά ζεύγος που επιθυμούν να γίνουν γονείς. Είναι εκείνοι/ ες που εκμεταλλεύονται οικονομικά και ηθικά όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου που θέλουν να γίνουν γονείς.
H κοινωνία μας θα έχει πάει πραγματικά μπροστά όταν η διαφορετικότητα του καθενός μας, θα είναι τόσο αυτονόητα σεβαστή ώστε να είναι και αδιάφορα, δεδομένη.
Εκτός και αν το θέμα μας είναι άλλο- λέω εγώ τώρα. Αν δηλαδή, θέλουμε να ικανοποιήσουμε τη μεσαιωνική άποψη που υπάρχει μέσα στην κοινωνία «ότι δεν επιτρέπουμε στους άνδρες ομοφυλόφιλους να έχουν παιδιά. Δεν είναι στη φύση τους». Άκου τώρα τι σκέφτηκα με το φτωχό μυαλό μου; Ότι μπορεί εμείς οι πολλοί «κανονικοί» στρέιτ να αποφασίσουμε, να έχουμε εξουσία δηλαδή, για το αν πρέπει να αποδοθεί το δικαίωμα στη γονεϊκότητα για όλους τους ανθρώπους. Μήπως αυτό δε το λες και υπόδειγμα δημοκρατικότητας μιας κοινωνίας;
Αν με ρωτάτε- που δε με ρωτάτε- η οικογένεια του 2025 έχει πια πολλές μορφές, πολλές εκδοχές και αυτό είναι μόνον υπέροχο. Άλλωστε σημασία δεν έχει ποια είναι τα μέλη μιας οικογένειας, αλλά πώς λειτουργούν μέσα σ’ αυτήν και πώς θα είναι ευτυχισμένα.
Αν με ρωτάτε -που δε με ρωτάτε-, επίσης, το έχω ξαναγράψει αυτό, η κοινωνία μας θα έχει πάει πραγματικά μπροστά όταν θα χαιρόμαστε με την ευτυχία του διπλανού μας και όταν η διαφορετικότητα του καθενός μας, θα είναι τόσο αυτονόητα σεβαστή ώστε να είναι και αδιάφορα, δεδομένη. Όλα τα άλλα είναι κάπως εκ του πονηρού…