ΤΟ ΒΗΜΑ logo

6 ημέρες- 305 συλλήψεις ενδοοικογενειακής βίας

6 ημέρες- 305 συλλήψεις ενδοοικογενειακής βίας 1

… και εννέα θύματα ενδοοικογενειακής βίας μεταφέρθηκαν σε δομές με οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. Η Κυριακή όμως δεν πρόλαβε...

ΑΠΟ ΜΙΚΑΕΛΑ ΘΕΟΦΙΛΟΥ

Είναι από τις φορές που διαβάζοντας μία είδηση με κατακλύζουν τόσα συναισθήματα και σκέψεις μαζί. Ήρθαν, λέει, νέα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία στο φως της δημοσιότητας που αποκαλύπτουν ότι μέσα σε έξι ημέρες, από 6 έως 12 Μαΐου, έγιναν 305 συλλήψεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας. Εκεί δραστηριοποιήθηκαν οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, και ιδιαίτερα τα επιχειρησιακά Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, που επιλαμβάνονται αυτές τις υποθέσεις.

Για την ακρίβεια τα εντυπωσιακά νούμερα έχουν ως εξής: Από 6 έως 12 Μαΐου, δηλαδή μέσα σε 6 ημέρες, οι αστυνομικοί σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν σε 828 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης, χορηγήθηκε σε 59 γυναίκες- θύματα η εφαρμογή του Panic Button, από τα 493 περιστατικά που διαχειρίστηκαν οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 305 συλλήψεις, ενώ εννέα θύματα μεταφέρθηκαν σε δομές με οχήματα της ΕΛ.ΑΣ.

6 ημέρες- 305 συλλήψεις ενδοοικογενειακής βίας 2

Είναι όλη η παραπάνω παράγραφος σοκαριστική ως προς την πληροφορία της, όμως ξαναδιαβάστε την τελευταία γραμμή. Εννέα θύματα μεταφέρθηκαν σε δομές με οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας. Σκέφτεστε ό,τι σκέφτομαι; Χρειαζόταν να μαχαιρωθεί μέχρι θανάτου η Κυριακή μπροστά από αστυνομικό τμήμα για να επανέλθουν τα οχήματα της Ελληνικής αστυνομίας στις εργοστασιακές ρυθμίσεις και να μη θεωρούνται ταξί;

Έχω μια πικρή χαρά που κάποιες γυναίκες κατάφεραν να μεταφερθούν σε ασφαλές πλαίσιο. Γιατί όμως όχι και η Κυριακή Γρίβα; Προς το παρόν η Κυριακή είναι η τελευταία γυναικοκτονία στην Ελλάδα για το 2024. Όμως όπως φαίνεται, σε κανέναν δεν έγινε μάθημα γιατί η βία καλά κρατεί μέσα στην αγία ελληνική οικογένεια.

6 ημέρες- 305 συλλήψεις ενδοοικογενειακής βίας 3

Είναι όμως πραγματική η έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας; Τι εννοώ μ’ αυτό; Υπάρχει σίγουρα μία έξαρση της βίας στην κοινωνία που συμπαρασύρει και την ενδοοικογενειακή όμως αυτή η έξαρση δεν είναι σίγουρο ότι είναι ακριβής, υπό την έννοια ότι έχει αυξηθεί η ορατότητα αυτών των περιστατικών. Αυτό μάλλον είναι καλό. Γιατί φαίνεται ότι κάτι αλλάζει στην κουλτούρα αναφορικά με την ενδοοικογενειακή βία η οποία πλέον ακόμη περισσότερο δεν θεωρείται και δεν θα πρέπει να θεωρείται ανεκτή. Θυμηθείτε τι γινόταν παλαιότερα. Ειδικά στην επαρχία. Υπήρχαν τέτοια περιστατικά, αλλά δεν καταγγέλλονταν και δεν καταγράφονταν. Το θύμα πάντα κάπου είχε πέσει, σκόνταψε, χτύπησε σε μία γωνία και με χαμηλό βλέμμα από ντροπή περιέγραφε στον περίγυρο το «ατυχές» περιστατικό. Είναι σημαντικό λοιπόν ότι αυτές οι πράξεις και τα εγκλήματα τα τελευταία χρόνια συζητούνται στο δημόσιο διάλογο και δεν παραμένουν στο περιθώριο.

Φυσικά και δεν αρκεί αυτό. Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Υπάρχει ένα πλήρες πανελλαδικό Δίκτυο Δομών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και των πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων αποτελούμενο από Συμβουλευτικά Κέντρα, Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών και την Τηλεφωνική γραμμή SOS 15900. Σ’ αυτά, δυστυχώς μετά την γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα, με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια, εξασφαλίστηκαν  ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι, τα λεγόμενα «safe houses», για την ασφαλή βραχυπρόθεσμη φιλοξενία γυναικών – θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και των  ανήλικων παιδιών τους που χρειάζονται προστασία.

6 ημέρες- 305 συλλήψεις ενδοοικογενειακής βίας 4

Τα νούμερα είναι σοκαριστικά, όμως φαίνεται ότι κάτι αλλάζει. Χρειάζεται η Πολιτεία να παρεμβαίνει και η κοινωνία να συνεχίζει να μη σιωπά. Για να είναι όντως η Κυριακή Γρίβα το τελευταίο θύμα όπως «ευχήθηκε» ο πατέρας της.

Κάθε γυναίκα που βιώνει περιστατικά βίας (έμφυλη ή ενδοοικογενειακή) μπορεί:

  • να καλέσει στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900ή να στείλει email στο: sos15900@isotita.gr που απευθύνεται σε γυναίκες, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες
  • να αποταθεί στην ιστοσελίδα metoogreece.gr της Πολιτείας που συλλέγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και τα τηλέφωνα ανάγκης για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησηςκακοποίησης και εξουσιαστικής βίας και τις δράσεις καταπολέμησής τους.
  • να καλέσει ή να στείλει sms sτο 100
  • να κάνει μήνυση στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα και να καταγγείλει το περιστατικό στα κατά τόπους γραφεία ενδοοικογενειακής βίας της Αστυνομίας.

SHARE THE STORY

ΑΠΟΡΡΗΤΟ