Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσαφήνισε πως δεν έχει ενημερωθεί για υποτιθέμενα σχέδια του ΔΝΤ να σταματήσει τη βοήθεια προς την Ελλάδα.
Σχολιάζοντας δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel το οποίο υποστηρίζει πως υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ άφησαν να εννοηθεί στην ευρωπαϊκή ηγεσία στις Βρυξέλλες ότι το Ταμείο δεν είναι πλέον πρόθυμο να συμμετέχει σε περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρεντερίκ Βίνσεντ δήλωσε προς το γαλλικό πρακτορείο ότι «δεν έχουμε καμία πληροφορία για τέτοιου είδους προθέσεις εκ μέρους του ΔΝΤ. Ούτως ή άλλως», όπως είπε, «η συνεισφορά του Ταμείου στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας είναι σχετικά μικρή».
Σημειώνεται πως κύκλοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είχαν νωρίτερα χαρακτηρίσει το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού ως «ανοησίες», επισημαίνοντας πάντως, ότι η Ελλάδα έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια δανεισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού είναι ήδη βέβαιο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να μειώσει το ύψος του δημοσίου χρέους της χώρας -όπως έχει συμφωνηθεί– μέχρι το 2020, στο 120% περίπου του ΑΕΠ. Αν δε η χώρα λάβει περισσότερο χρόνο για την υλοποίηση των στόχων της, τότε θα απαιτηθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις της τρόικας, πρόσθετη βοήθεια που θα κυμανθεί μεταξύ 10 και 50 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως αναφέρει πολλές χώρες της Ευρωζώνης δεν είναι πλέον πρόθυμες να επωμιστούν νέα βάρη για την Ελλάδα.
«Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση θεωρείται στο μεταξύ διαχειρίσιμος στις χώρες της Ευρωζώνης. Προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες χώρες, οι κυβερνήσεις προτίθενται να περιμένουν να τεθεί σε λειτουργία ο νέος μηχανισμός διάσωσης ESM. Αυτό ωστόσο δεν μπορεί να γίνει πριν από την απόφαση του γερμανικού Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου στις 12 Σεπτεμβρίου», σημειώνει το περιοδικό.
Τέλος, καταλήγει με την επισήμανση ότι για να βοηθηθεί η Ελλάδα και να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του Αυγούστου θα μπορούσε να παρέμβει «για τελευταία φορά η ΕΚΤ» δίνοντας λύση για τα ομόλογα των 3,8 δις που λήγουν τον επόμενο μήνα.