Olympiakos Home
Γιώργος Σιδέρης: Ο άνθρωπος που δεν έπεφτε ποτέ
Στην εποχή που μεσουράνησε με τον έφηβο στο στήθος, όλα τα παιδιά ονειρεύονταν να γίνουν ο επόμενος… Σιδέρης του Θρύλου. Αυτό είναι ό,τι πρέπει να ξέρουμε για την επίδρασή του στο ελληνκό ποδόσφαιρο
016
100 ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Γιώργος Σιδέρης: Ο άνθρωπος που δεν έπεφτε ποτέ

Από τη λαχαναγορά στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Ο «Φόντακας» με γκολ, πάθος και προσωπικότητα που ξεπέρασε τα όρια του γηπέδου έγινε το σήμα κατατεθέν μιας ερυθρόλευκης εποχής

02.04.2025

Ο θρυλικός Γιώργος Σιδέρης υπήρξε μυθική φυσιογνωμία για την ομάδα του λιμανιού και ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του Ολυμπιακού. Ανατρέχοντας κάποιος στις χρυσές σελίδες δόξας του Ολυμπιακού, σε αυτά τα 100 χρόνια ζωής του Θρύλου, είναι βέβαιο πως θα διακρίνει σε περίοπτη θέση το όνομα του Γιώργου Σιδέρη.

Και δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα γιατί πολύ απλά, πολλές από τις θρυλικές ιστορίες σε ερυθρόλευκο φόντο, φέρουν τη βαριά υπογραφή του τεράστιου Φόντακα.

Μ’ αυτό το προσωνύμιο έχτισε τον μύθο του ο Γιώργος Σιδέρης, μ’ αυτό το όνομα τον αποθέωναν σε κάθε γήπεδο της χώρας.

shopflix

Αυτό το όνομα έτρεμαν οι αντίπαλες άμυνες, γνωρίζοντας πολύ καλά τη δύναμη και την ορμή του τεράστιου Σιδέρη.

Ενα από τα μεγαλύτερα παράσημα στην ερυθρόλευκη φανέλα του παλαίμαχου άσου, ήταν η αναφορά του Λεωνίδα Ανδριανόπουλου, ο οποίος έλεγε με πάθος για τον σέντερ φορ του Ολυμπιακού. «Εκλαιγαν μανούλες όταν έμπαινε ο Σιδέρης».

Αυτές και μόνο οι λέξεις είναι αναμφίβολα αρκετές για να περιγράψει κάποιος την ικανότητα του Φόντακα στο σκοράρισμα αλλά και τον αμίμητο τρόπο παιχνιδιού του.

Ο Σιδέρης γεννήθηκε στις 5 Απριλίου του 1938 και από μικρή ηλικία έδειξε το ταλέντο του στο ποδόσφαιρο. Εδειξε ότι ήταν γεννημένος για να γίνει θρύλος.

Η δύναμη του Σιδέρη δεν χτιζόταν μόνο στο γήπεδο, αλλά στη ζωή. Άπό τα καφάσια της λαχαναγοράς στις άμυνες των αντιπάλων, κανείς δεν τον έριχνε κάτω

Η δουλειά στη λαχαναγορά

Το προσωνύμιο Φόντακας το έβγαλε ο κόσμος του Ολυμπιακού επειδή ο μεγαλύτερος αδελφός του Γιώργου Σιδέρη λεγόταν Φώτης. Και από εκεί βγήκε το μυθικό Φόντακας, ένας θρύλος που έμελλε να γράψει ιστορία για την ομάδα του Πειραιά.

Αναφερθήκαμε στον τρόπο παιχνιδιού του και δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κάποιος ότι ο Ολυμπιακός είχε ένα «λιοντάρι» στην επίθεσή του. Ηταν τόσο δυνατός που οι αντίπαλοί του αδυνατούσαν να τον αντιμετωπίσουν και δεν μπορούσαν ούτε να τον κοντράρουν.

Δεν έπεφτε κάτω ο Σιδέρης, ακόμα κι αν τον κρατούσε… όλη η αντίπαλη ομάδα. Ξεκίνησε την καριέρα του στον Απόλλωνα Ρέντη και πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι είχε τόσο μεγάλη δύναμη γιατί σε μικρή ηλικία βοηθούσε τον πατέρα του, ο οποίος ήταν μανάβης.

Ο μικρός Γιώργος Σιδέρης πήγαινε στη λαχαναγορά και σήκωνε τα κιβώτια, με αποτέλεσμα η δύναμή του να είναι απίστευτη, κάτι που τον βοήθησε στην τεράστια ποδοσφαιρική του καριέρα.

Η μεταγραφή στον Ολυμπιακό

Ο Γιώργος Σιδέρης έστειλε τα πρώτα… μηνύματα της τεράστιας αξίας του φορώντας τη φανέλα του Ατρόμητου Πειραιώς για μια πενταετία (1953-1958) και για τα γκολ του Φόντακα έγινε μεγάλη μάχη ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Τόσο οι Ερυθρόλευκοι όσο και οι Πράσινοι έκαναν μεγάλη προσπάθεια για την απόκτησή του και τελικά υπερίσχυσε η ομάδα του Πειραιά. Ο Σιδέρης υπέγραψε στον Ολυμπιακό και όσοι ήξεραν καλά την ιστορία έχουν να λένε για τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε ο Σάββας Θεοδωρίδης για να υπογράψει ο παίκτης στους Ερυθρόλευκους.

Η δύναμη με την οποία έμπαινε στις φάσεις ήταν παροιμιώδης. Κυριολεκτικά περνούσε πάνω από τους αντιπάλους του!

Ο Γιώργος Σιδέρης φόρεσε τη φανέλα με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο και τα υπόλοιπα είναι… ιστορία. Μια ιστορία χρυσή που έμελλε να γίνει όνειρο στα μάτια των νέων παιδιών που έβλεπαν τον θρυλικό Φόντακα να μεγαλουργεί με τη φανέλα της ομάδας του Πειραιά.

Και τα παιδιά αυτά ονειρεύονταν να γίνουν ο επόμενος… Σιδέρης του Θρύλου.

Κορυφαίος σκόρερ

Ο Γιώργος Σιδέρης είναι από τους παίκτες που γιγάντωσαν την ομάδα του λιμανιού, δίνοντας θριαμβευτικές διαστάσεις στις τεράστιες επιτυχίες του Ολυμπιακού.

Μιλάμε άλλωστε για τον κορυφαίο σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου, καθώς ο Φόντακας πέτυχε 224 γκολ με τη φανέλα του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα, μια μυθική επίδοση που παραμένει… άπιαστη ακόμα και σήμερα.

Ο Σιδέρης έπαιξε για δώδεκα χρόνια στους Ερυθρόλευκους (1959-1970 και 1972) κλείνοντας μάλιστα την καριέρα του στην ομάδα του λιμανιού.

Κατέκτησε το Βαλκανικό Κύπελλο με τους Ερυθρόλευκους, δύο πρωταθλήματα και πέντε Κύπελλα, ενώ αναδείχθηκε τρεις φορές πρώτος σκόρερ στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Αγωνίστηκε φυσικά και στην Εθνική μας ομάδα, πετυχαίνοντας 14 γκολ με τη φανέλα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος και είναι προφανές πως υπήρξε μια θρυλική, ανεπανάληπτη μορφή στην εκατονταετή ιστορία του Ολυμπιακού.

Με τον Παττακό

Στην ιστορία έχει μείνει το ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού για το Κύπελλο το 1967 και πιο συγκεκριμένα στις 22 Νοεμβρίου, με τη χούντα να έχει ρίξει την Ελλάδα στο μαύρο σκοτάδι.

Στο παιχνίδι λοιπόν των δύο ομάδων ο Γιώργος Σιδέρης έδινε τα πάντα για να βοηθήσει τον Ολυμπιακό.

Είδε όμως έκπληκτος να τον πλησιάζει ένας αστυνομικός και να τον οδηγεί μπροστά στην εξέδρα των επισήμων. Εκεί ο Στυλιανός Παττακός, εκ των πρωτεργατών του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, είπε στον Σιδέρη «παίξε πιο ήρεμα, μην είσαι σκληρός».

Η απάντηση του Φόντακα ήταν άμεση, με τον θρυλικό σέντερ φορ του Ολυμπιακού να λέει στον Παττακό: «Παίζω δυνατά δεν παίζω σκληρά. Το ποδόσφαιρο είναι δυναμικό άθλημα».

Ηταν μια ωμή παρέμβαση του Παττακού εναντίον των Πειραιωτών, αλλά ο αρχηγός του Ολυμπιακού έδειξε ξανά ότι ήταν φτιαγμένος από ατσάλι και δεν χαμπάριαζε τίποτε.

Με 224 γκολ, δύο πρωταθλήματα, πέντε Κύπελλα και το αργυρό παπούτσι του 1969, παραμένει αξεπέραστος θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου

Το αργυρό παπούτσι

Οπως προαναφέραμε ο Γιώργος Σιδέρης είναι ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του Ολυμπιακού και το 1969 έλαβε μια τεράστια διάκριση. Πέτυχε 35 γκολ και ήταν ο δεύτερος καλύτερος σκόρερ στην Ευρώπη, παίρνοντας το αργυρό παπούτσι.

Την ίδια χρονιά ήταν 17ος στο δημοψήφισμα για τον καλύτερο παίκτη της Γηραιάς Ηπείρου κι αυτό τα λέει όλα. Πρώτος στη σχετική ψηφοφορία είχε αναδειχθεί ο θρύλος της Μπάγερν, Φραντς Μπεκενμπάουερ.

Το 1969 ήταν λοιπόν μια μυθική χρονιά για τον Φόντακα και δεν είναι φυσικά τυχαίο πως μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες έδειξαν ενδιαφέρον για την απόκτησή του.

Τελικά ο Σιδέρης έγινε ο πρώτος έλληνας παίκτης που αγωνίστηκε στο εξωτερικό, καθώς το 1970 πήρε μεταγραφή στη βελγική Αντβέρπ.

Εμεινε ενάμιση χρόνο στο Βέλγιο και το 1972 επέστρεψε στη χώρα μας για να φορέσει ξανά τη φανέλα του Ολυμπιακού, ολοκληρώνοντας μια τεράστια καριέρα.

Εχουν περάσει πολλά χρόνια από την εποχή που ο Γιώργος Σιδέρης μεσουρανούσε με τη φανέλα του Ολυμπιακού, οδηγώντας τον Θρύλο σε τεράστιες επιτυχίες.

Αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο του Ολυμπιακού και ακόμα και σήμερα το όνομα του Σιδέρη είναι συνώνυμο της δύναμης και της ορμής της ομάδας του λιμανιού.

Ενα όνομα μια θρυλική ιστορία. Ο Φόντακας θα είναι πάντα ένας μύθος για τον Ολυμπιακό, θα είναι πάντα αυτός που μπορούσε να τα βάλει με μια… ομάδα και να μείνει όρθιος. Αυτός είναι ο τεράστιος Γιώργος Σιδέρης.

TAGS

Βρεiτε το αφιeρωμα καθημερινa στα NEA

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

001
Το κόκκινο κρασί και η νύχτα που γέννησαν τον Θρύλο

Το κόκκινο κρασί και η νύχτα που γέννησαν τον Θρύλο

Λιμάνι, ποδόσφαιρο και όνειρα: τον Μάρτιο του 1925, μια ομάδα ανθρώπων ένωσε τις δυνάμεις της για να δημιουργήσει κάτι μοναδικό. Ένα σύλλογο που δεν θα ήταν απλά μια ομάδα, αλλά το σύμβολο ενός λαού

002
Από τα θεμέλια στην κληρονομιά του Πειραιά

Από τα θεμέλια στην κληρονομιά του Πειραιά

Ιδρυτικό μέλος, συνανάδοχος και πρώτος πρόεδρος του συλλόγου, ο βιομήχανος και άλλοτε δήμαρχος Πειραιά υπήρξε σημαντική προσωπικότητα με πολύτροπη προσφορά

003
Η πεντάδα των Ανδριανόπουλων που ήταν… επτά

Η πεντάδα των Ανδριανόπουλων που ήταν… επτά

Από τις απαρχές του Ολυμπιακού, τα αδέλφια αποτέλεσαν την ψυχή του και συνέβαλαν στη θεμελίωση μίας πορείας γεμάτης θριάμβους. Η ιστορία τους είναι από τις πιο συναρπαστικές και μυθιστορηματικές στις σελίδες του ελληνικού ποδοσφαίρου

004
Γιάννης Βάζος: Θρύλος με ψυχή Σμυρνιού

Γιάννης Βάζος: Θρύλος με ψυχή Σμυρνιού

Ενας μυθικός σκόρερ από τις παράγκες της Δραπετσώνας οδήγησε τον Ολυμπιακό σε αλλεπάλληλες επιτυχίες και αναδείχθηκε με το πάθος και την παρουσία του σε σύμβολο της ταυτότητας του συλλόγου

005
Αχιλλέας Γραμματικόπουλος: Ο «Θαμόρα» του Πειραιά

Αχιλλέας Γραμματικόπουλος: Ο «Θαμόρα» του Πειραιά

Από τις αλάνες του Πειραιά μέχρι τη δόξα των γηπέδων, ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος έζησε και έγραψε ιστορία για τον Ολυμπιακό. Ο τερματοφύλακας-σύμβολο που αφιέρωσε έναν ολόκληρο αιώνα στη μεγαλύτερη αγάπη του: τη φανέλα με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο

006
Νίκος Γόδας: Ο Θρύλος της Αντίστασης

Νίκος Γόδας: Ο Θρύλος της Αντίστασης

Σύμβολο θάρρους, αντίστασης και αφοσίωσης. Με την ερυθρόλευκη φανέλα ως το φινάλε. Αποδεικνύοντας πως οι ιδέες δεν εκτελούνται. Ο «άλλος» Ολυμπιακός ενέπνευσε τον αγώνα… έξω από τα γήπεδα. Η Μακρόνησος και οι μεγάλοι αγωνιστές

007
Βαγγέλης και Γιάννης Χέλμης: (Υπο)γράφοντας την Ιστορία

Βαγγέλης και Γιάννης Χέλμης: (Υπο)γράφοντας την Ιστορία

Πρώτα ήταν ο Ολυμπιακός. Επειτα δύο αδέρφια. Και όταν συναντήθηκαν συνέβη κάτι… μαγικό. Και η ομάδα που κατέκτησε τον τίτλο Θρύλος. Για πάντα.

008
Η ομάδα των έξι «σερί» που έκανε τον Ολυμπιακό Θρύλο

Η ομάδα των έξι «σερί» που έκανε τον Ολυμπιακό Θρύλο

«Που δώσαν θριάμβους σαν παραμύθια…»: Η μυθική στρατιά παικτών που αφιέρωσε τη ζωή της στον Δαφνοστεφανωμένο, γιγάντωσε τον σύλλογο και τον έκανε την πιο δημοφιλή ομάδα στη χώρα

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΕ VIDEO