«Κατανοούμε ότι η απόφαση της διοίκησης για τη διαγωνιστική διαδικασία επιλογής νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή μπορεί να προκάλεσε πικρίες, προβληματισμό ή διαφωνίες, αλλά θεωρούμε ότι αυτές οι στιγμές δίνουν την ευκαιρία για διάλογο, αυτοκριτική και βελτίωση» αναφέρει εκτός άλλων η ανοιχτή επιστολή του Φεστιβάλ Δράμας προς την κινηματογραφική κοινότητα .
Ως γνωστόν πριν από λίγο καιρό το Φεστιβάλ Δράμας αποφάσισε να προχωρήσει στη διαδικασία επιλογής νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή μέσω ανοιχτής πρόσκλησης (open call) χωρίς να ανανεώσει τη σύμβαση έργου με τον επιτυχημένο σε αυτή τη θέση κ. Γιάννη Σακαρίδη του οποίου η θητεία λήγει. Η απόφαση αυτή είχε ως συνέπεια την παραίτηση από τις νευραλγικές θέσεις τους στο φεστιβάλ των σκηνοθετών κ.κ. Γιώργου Ζώη και Θανάση Νεοφώτιστου.
«Αυτή η απόφαση, η οποία δεν συνδέεται με το έργο του έως σήμερα Καλλιτεχνικού Διευθυντή, δημιούργησε ανησυχίες και επικοινωνιακές αντιδράσεις» συνεχίζει η επιστολή του Φεστιβάλ. «Ωστόσο, αποτελεί μια απόφαση που αντικατοπτρίζει την αληθινή δέσμευσή μας για ισότιμη συμμετοχή, αξιοκρατία και διαφάνεια. Πιστεύουμε βαθιά ότι το Φεστιβάλ Δράμας πρέπει να λειτουργεί ως ανοιχτός χώρος δημιουργίας και συνεργασίας, να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους και οι διαδικασίες του να είναι δίκαιες και αμερόληπτες. »
Για τα όσα ακούστηκαν σχετικά με την εκτίμηση του κ. Σακαρίδη για «δριμεία κριτική από τη νέα διοίκηση του Φεστιβάλ για το ύφος και την κατεύθυνση που έλαβε το πρόγραμμα ταινιών επί της δικής μου καλλιτεχνικής διεύθυνσης, επικριτική και ενάντια στις αρχές της προόδου, της συμπερίληψης και του σεβασμού της διαφορετικότητας», το Φεστιβάλ αναφέρει ότι παραμένει πιστό στις αρχές της ελευθερίας έκφρασης, της συμπερίληψης και του σεβασμού στη διαφορετικότητα. Αυτές οι αρχές είναι αναπόσπαστο μέρος του DNA του θεσμού και θα συνεχίσουμε να τις στηρίζουμε.»
Μάλιστα, το Φεστιβάλ αναφέρει ότι εκφράζει «ειλικρινή ευγνωμοσύνη στον απερχόμενο Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, καθώς και στα στελέχη που έχουν συνεργαστεί μαζί μας και έχουν συμβάλλει σημαντικά στην επιτυχία του Φεστιβάλ Δράμας.»
Και τα ερωτήματα που προκύπτουν αφορούν τις σαφείς αντιφάσεις αυτής της επιστολής:
Α) αν το Φεστιβάλ Δράμας χρωστά ευγνωμοσύνη στον κ. Σακαρίδη για την συμβολή του στην επιτυχία του Φεστιβάλ, γιατί το Φεστιβάλ να χρειάζεται… βελτίωση από κάποιον άλλον; Γιατί να χρειάζεται βελτίωση …γενικώς;
Β) όταν το Φεστιβάλ δηλώνει ως στόχους του «ισότιμη συμμετοχή, αξιοκρατία και διαφάνεια», αυτό σημαίνει τι; Ότι επί θητείας Γ. Σακαρίδη δεν υπήρχε ισότιμη συμμετοχή, αξιοκρατία και διαφάνεια;