Αυστηρό μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο έστειλε από το βήμα της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας στα όσα είπε ο Ταγίπ Ερντογάν από το ίδιο βήμα.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε, μεταξύ άλλων, στις αξιώσεις του Ερντογάν, λέγοντας ότι ο αναθεωρητισμός δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα και τον κάλεσε να χαράξει ένα νέο δρόμο, αυτόν της ειρήνης και της συνεργασίας.
«Η ιστορία είναι αμείλικτη ως προς το φως που ρίχνει στους ηγέτες που έχουν την ευκαιρία να προσφέρουν ειρήνη, και αντ’ αυτού επιλέγουν τον δρόμο του αναθεωρητισμού και της περιφρόνησης του διεθνούς δικαίου. Αυτοί που θέλουν να ηγούνται πρέπει να ηγούνται δίνοντας το παράδειγμα. Η φωνή της ηθικής δεν μπορεί να έχει επιλεκτική ιστορική αμνησία ή επιλεκτική ευαισθησία στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης συμπληρώνοντας ότι, «το Διεθνές Δίκαιο, δεν είναι a la carte».
Αυστηρό μήνυμα
Ο Τούρκος ηγέτης χθες ζήτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους με τον Χριστοδουλίδη να αναφέρει με νόημα: «Ο εισβολέας, ο παραβάτης του διεθνούς δικαίου, δεν μπορεί ούτε να είναι υπερασπιστής της νομιμότητας ούτε να κουνάει το δάχτυλο στους άλλους».
Και συνέχισε: «Από αυτό εδώ το βήμα ακούσαμε τον κ. Ερντογάν να καλεί για αγνόηση της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, για παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και η απάντησή μου, η απάντηση της διεθνούς κοινότητας είναι ξεκάθαρη: Η παρανομία που πηγάζει από την εισβολή, την επιθετικότητα και την χρήση βίας δεν μπορεί να τύχει αναγνώρισης».
Όπως είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν γίνεται ενώπιον αυτού του σώματος «μια εισβολή να χαρακτηρίζεται ειρηνευτική επιχείρηση. Η αναθεώρηση δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα, ούτε τώρα ούτε ποτέ».
«Να χαράξουμε ένα νέο μονοπάτι»
Συνεχίζοντας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης απευθύνθηκε στον Τούρκο ομόλογό του: «Λέω επίσης στον κ. Ερντογάν πως τώρα είναι η ώρα να σταθεί στο ύψος των δεσμεύσεών του απέναντι στο διεθνές δίκαιο και την ειρήνη. Καμία χώρα που πιστεύει στην ηθική ανωτερότητα των θέσεών της δεν αρνείται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να χαράξουμε ένα νέο μονοπάτι, ένα μονοπάτι ειρήνης και συνεργασίας. Την γεωγραφία δεν μπορούμε να την αλλάξουμε.
Είναι μια ευκαιρία και όχι μια κατάρα: Η Τουρκία και η Κύπρος θα είναι πάντα γείτονες. Ας αλλάξουμε το αφήγημα. Ας μετατρέψουμε την εγγύτητά μας σε υπόσχεση. Ας χτίσουμε από κοινού μια παρακαταθήκη ειρήνης που θα μπορέσει να αλλάξει ολόκληρη την περιοχή».
Ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε αποφασισμένος να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο την βιώσιμη λύση στο Κυπριακό με μόνο πλαίσιο τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που προβλέπουν την δημιουργία διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, πλήρους ευθυγραμμισμένη με τις αξίες και τις αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου.