Πότε επιστρέφει ο δακτύλιος – Ποιοι εξαιρούνται του μέτρου

Ποιες ώρες και μέρες εφαρμόζεται ο δακτύλιος. Πότε επιστρέφει για το 2024 στο κέντρο της Αθήνας. Οι απαγορεύσεις και οι εξαιρέσεις.

Ο δακτύλιος που αφορά την κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να αναχαιτιστεί η υπερσυμφόρεση των οχημάτων αλλά γιατί όχι και η ατμοσφαιρική ρύπανση  εφαρμόζεται με την εκ περιτροπής κυκλοφορία τους σε συγκεκριμένες οδικές ζώνες.  Το μέτρο ισχύει και εφαρμόζεται από Δευτέρα ως Παρασκευή και συγκεκριμένα  Δευτέρα έως Πέμπτη από τις 07:00 εως τις 20:00 και την Παρασκευή από τις 07:00 εως τις 15:00.

Πότε δεν ισχύουν τα μέτρα

Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν.

Τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με αριθμό κυκλοφορίας που τελειώνει σε 0,2,4,6,8 και τις περιττές (μονές) τα αυτοκίνητα που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.

Η περιοχή που ισχύει ο δακτύλιος αφορά την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς:

«Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπύρου Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Ανδρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας». Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του Μικρού Δακτυλίου τα μέτρα περιορισμού δεν ισχύουν.

Από τους περιορισμούς εξαιρούνται:

Τα εκ κατασκευής, αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα, οχήματα φυσικού αερίου και υγραερίου.

Τα αυτοκίνητα EURO 6, πλην των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 γρ./χλμ., τα οποία έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και την 31/12/2020.

Τα αυτοκίνητα EURO 6, πλην των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 145 γρ./χλμ., τα οποία ταξινομούνται για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 01/01/2021 και εφεξής.

Όσοι έχουν τη σχετική άδεια δακτυλίου

Πότε επανέρχεται ο δακτύλιος το 2024

Ο δακτύλιος αναμένεται να επανέλθει στα μέσα Οκτωβρίου και θα παραμείνει σε ισχύ έως τα μέσα Ιουλίου του 2025.

Μέχρι πότε ισχύουν οι περυσινές άδειες

Σε ό,τι αφορά στους περσινούς κατόχους αδειών δακτυλίου, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επισημαίνεται ότι θα μπορούν να κάνουν χρήση της περυσινής άδειας για τις δέκα πρώτες εργάσιμες ημέρες από την επαναφορά του μέτρου. Τι ημέρες αυτές θα υπάρχει ελαστικότητα στους ελέγχους και θα μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα στις απαγορευμένες οδούς όσοι οδηγοί επιδεικνύουν την περυσινή τους άδεια εισόδου στο δακτύλιο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.