Το 18ο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Σαμοθράκης θα διεξαχθεί στις 18, 19 και 20 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), κ. Σωτήρη Τριανταφύλλου, και τον Α’ Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας, κ. Γιάννη Βοϊτσίδη.

Το 18ο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Σαμοθράκης έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη δημοσιογραφία, θέτοντας στο επίκεντρο θέματα που θα καθορίσουν το μέλλον του επαγγέλματος, όπως η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και η διαχείριση κρίσεων. Με τη συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων, καθώς και ακαδημαϊκών, το συνέδριο φιλοδοξεί να προωθήσει τη δημοσιογραφική δεοντολογία και την ποιοτική ενημέρωση, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ενίσχυση του ρόλου της δημοσιογραφίας ως θεμελίου της Δημοκρατίας.

Σταθερός Θεσμός για την Προαγωγή της Δημοσιογραφίας

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ, κ. Τοψίδη, η Περιφέρεια δεν επιθυμεί μόνο να συνεχίσει τη διοργάνωση του συνεδρίου, αλλά να το καταστήσει μόνιμο θεσμό. Όπως ανέφερε:
«Η απόφαση της Διοίκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι όχι μόνο να διοργανώσουμε εφέτος το Δημοσιογραφικό Συνέδριο, αλλά να το διοργανώνουμε σε μόνιμη και περιοδική βάση». Ο κ. Τοψίδης εξήρε τη σημασία του συνεδρίου στην προώθηση της ποιοτικής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «η ποιοτική δημοσιογραφία ενισχύει τη λειτουργία της Δημοκρατίας».

Σημαντικά Θέματα και Ξεχωριστές Συμμετοχές

Ο κ. Σωτήρης Τριανταφύλλου, Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, τόνισε τη σημασία της επιλογής της Σαμοθράκης ως τόπου διεξαγωγής, αναφέροντας ότι το νησί επιλέχθηκε τόσο για τους εθνικούς λόγους όσο και για την ανάδειξη της φυσικής του ομορφιάς. Ο ίδιος υπογράμμισε πως ο στόχος είναι το συνέδριο να αποκτήσει διεθνή εμβέλεια και να εξελιχθεί σε πανευρωπαϊκό θεσμό. Σημείωσε δε ότι το φετινό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει εξέχοντες Έλληνες δημοσιογράφους αλλά και ξένους συμμετέχοντες, όπως εκπροσώπους των New York Times και ακαδημαϊκούς από ελληνικά πανεπιστήμια.

Κεντρικά Θέματα: Κρίσεις και Τεχνητή Νοημοσύνη

Το συνέδριο θα εστιάσει σε θέματα αιχμής, όπως η διαχείριση κρίσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιβαλλοντική κρίση, καθώς και η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στη δημοσιογραφία. Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφύλλου, η επίδραση της AI στη δημοσιογραφία είναι ένα από τα πιο επίκαιρα θέματα. Μάλιστα, στο πλαίσιο του συνεδρίου θα ανακοινωθεί ο πρώτος ευρωπαϊκός Κώδικας Δεοντολογίας για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης από τους δημοσιογράφους, σηματοδοτώντας μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία στον τομέα.

Ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, κ. Γιάννης Βοϊτσίδης, επεσήμανε επίσης ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μετασχηματίζει ραγδαία τη ζωή μας και φυσικά δεν αφήνει ανεπηρέαστα ούτε τα ΜΜΕ ούτε τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η δημοσιογραφία. Οι εξελίξεις αυτές θέτουν νέες προκλήσεις, τόσο στην παραγωγή περιεχομένου όσο και στη διαφύλαξη της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Εθνική και Διεθνής Διάσταση

Το 18ο Δημοσιογραφικό Συνέδριο στη Σαμοθράκη δεν περιορίζεται μόνο στα εθνικά ζητήματα, αλλά επιδιώκει να δημιουργήσει γέφυρες συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων σε διεθνές επίπεδο. Η συμμετοχή ξένων δημοσιογράφων από μεγάλα μέσα ενημέρωσης όπως οι New York Times και η παρουσία διακεκριμένων ακαδημαϊκών αναμένεται να ενισχύσει το κύρος του συνεδρίου και να προσελκύσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας.

Προσεχής Ανακοίνωση του Προγράμματος

Το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου, καθώς και η λίστα των ομιλητών, θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Επίσης, θα παρουσιαστούν και οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους ενδιαφερόμενους να λάβουν μέρος σε αυτό το σημαντικό γεγονός για τον δημοσιογραφικό κόσμο.