Η FIFA θ’ αποφασίσει τον Οκτώβριο για ενδεχόμενο αποκλεισμό του Ισραήλ

Η απόφαση για τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τη FIFA θα κριθεί μετά το σχετικό αίτημα της παλαιστινιακής ομοσπονδίας

Η FIFA θα αποφασίσει τον Οκτώβριο, σχετικά με το αίτημα της παλαιστινιακής ομοσπονδίας να αποκλείσει την ισραηλινή ομοσπονδία, λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

«Εχει διενεργηθεί μια ανεξάρτητη νομική αξιολόγηση, σχετικά με το αίτημα των Παλαιστινίων, που τέθηκε τον Μάιο κατά την διάρκεια του 74ου Συνεδρίου του ποδοσφαιρικού σώματος στην Μπανγκόκ. Η έκθεση αξιολόγησης, θα διαβιβαστεί στο Συμβούλιο της FIFA, ώστε να εξετασθεί δεόντως στην επόμενη συνεδρίαση, που έχει προγραμματισθεί για τον Οκτώβριο», αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Κατά την διάρκεια του 74ου Συνεδρίου, ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία τις κυρώσεις που απαιτούσε η Παλαιστινιακή Ομοσπονδία (PFA) κατά της Ισραηλινής ομολόγου της (IFA), πιστεύοντας ότι θα έπρεπε να εξετασθεί από στελέχη του οργανισμού.

Η πρώτη αναβολή

Δεδομένου του «επείγοντος» της κατάστασης, είχε υποσχεθεί ωστόσο «ένα έκτακτο Συμβούλιο» έως τις 20 Ιουλίου, αλλά αυτή η προθεσμία αναβλήθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αφήνοντας στους «ανεξάρτητους νομικούς εμπειρογνώμονες» που εξουσιοδοτήθηκαν από τηνFIFA μέχρι τα τέλη Αυγούστου να ολοκληρώσουν το έργο τους και να συντάξουν μία έκθεση.

Στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Τον Μάιο, ο πρόεδρος της PFA, Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, προέτρεψε την FIFA να «σταθεί στην σωστή πλευρά της Ιστορίας» ψηφίζοντας για τον άμεσο αποκλεισμό της IFA και την παραπομπή πολλών από τα μέλη της στην πειθαρχική επιτροπή.

Σε μια επτασέλιδη επιστολή που εστάλη στα μέσα Μαρτίου, η PFA απαρίθμησε τις άμεσες συνέπειες των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα (σ.σ. τουλάχιστον 92 ποδοσφαιριστές σκοτώθηκαν και όλες οι αθλητικές υποδομές καταστράφηκαν), αλλά επίσης υπογράμμισε την απουσία σοβαρού αγώνα κατά των αντιπαλαιστινιακών «διακρίσεων και ρατσισμού», όπως απο μερίδα οπαδών της Μπεϊτάρ στην Ιερουσαλήμ, καθώς και αναρτήσεις από Ισραηλινούς αξιωματούχους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι υποστηρίζουν «τη γενοκτονία στη Γάζα».

Απαντώντας σχετικά, ο πρόεδρος της IFA, Σίνο Μοσέ Ζουάρες, κατήγγειλε στην Μπανγκόκ μια «κυνική απόπειρα» «να βλάψει το ισραηλινό ποδόσφαιρο», βασιζόμενος σύμφωνα με τον ίδιο «σε λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό».

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά περίπλοκη πολιτική κατάσταση, δεν εύχομαι σε κανέναν να βιώσει αυτό το είδος τραγωδίας», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι ήθελε να «απλώσει ένα χέρι» και «να εξετάσει το ενδεχόμενο φιλικών αγώνων» όταν «η ατμόσφαιρα θα έχει γίνει πιο ήρεμη».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.