Μπανγκλαντές: Οι φοιτητές θέλουν ηγέτη τον Νομπελίστα «τραπεζίτη των φτωχών»

Ο 84χρονος Νομπελίστας Μουχάμαντ Γιουνούς φαίνεται να έχει αποδεχτεί την πρότασή τους.

Οι επικεφαλής των φοιτητικών διαδηλώσεων στο Μπανγκλαντές θέλουν τον νομπελίστα Ειρήνης Μουχάμαντ Γιουνούς να ηγηθεί της προσωρινής κυβέρνησης, μετά την παραίτηση της επί μακρόν πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα και τη φυγή της από τη χώρα.

Οι φοιτητές φαίνεται ότι δεν πρόκειται να δεχτούν μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του στρατού.

«Έχουμε δώσει το αίμα μας, έχουμε μαρτυρήσει και πρέπει να εκπληρώσουμε την υπόσχεσή μας να οικοδομήσουμε ένα νέο Μπαγκλαντές. Καμία κυβέρνηση διαφορετική από αυτή που προτείνουν οι φοιτητές δεν θα γίνει αποδεκτή. Όπως έχουμε πει, δεν θα γίνει δεκτή καμία στρατιωτική κυβέρνηση ή μια κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τον στρατό ή μια κυβέρνηση φασιστών» είπε ο 26χρονος Ναχίντ Ισλάμ, φοιτητής κοινωνιολογίας που πρωτοστάτησε στο κίνημα διαμαρτυρίας κατά των ποσοστώσεων στις κυβερνητικές θέσεις εργασίας.

Τον κατηγορούσαν για διαφθορά

Ο 84χρονος Γιούνους έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 2006 αφού πρωτοστάτησε στον μικροδανεισμό. Γνωστός ως ο «τραπεζίτης των φτωχών», αντιμετώπισε κατηγορίες για διαφθορά στο Μπαγκλαντές και δικάστηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Χασίνα, αλλά υποστήριξε ότι οι κατηγορίες εναντίον του ήταν πολιτικά υποκινούμενες.

Όπως μετέδωσε το Reuters εκπρόσωπος του Γιούνους δήλωσε ότι αποδέχθηκε το αίτημα των φοιτητών να γίνει σύμβουλος της προσωρινής κυβέρνησης. Ο νομπελίστας θα επιστρέψει στο Μπαγκλαντές αμέσως μετά από μια μικρή ιατρική επέμβαση στο Παρίσι.

Πάνω από 109 νεκροί χθες

Τουλάχιστον 109 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των βίαιων συγκρούσων που συγκλόνισαν το Μπανγκλαντές χθες, Δευτέρα, ημέρα που σηματοδοτήθηκε από τη φυγή της πρωθυπουργού στο εξωτερικό, ανακοίνωσαν η αστυνομία και γιατροί, αναθεωρώντας προς τα πάνω ένα προηγούμενο απολογισμό.

Πρόκειται για την πιο αιματηρή ημέρα από τις αρχές Ιουλίου, όταν άρχισαν οι διαδηλώσεις κατά των ποσοστώσεων στις προσλήψεις στη δημόσια διοίκηση, με το συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 409, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος καταρτίσθηκε με βάση στοιχεία της αστυνομίας, επίσημες πηγές και πηγές σε νοσοκομεία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.