Το γερμανικό CDU θέλει αλλαγή οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κηρύσσει τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως το βασικό της σχέδιο για τους προσεχείς μήνες και το Οικονομικό Συμβούλιο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας (CDU) έχει ήδη διατυπώσει έναν κατάλογο αιτημάτων, τις «Κατευθυντήριες Γραμμές για μια νέα ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική».

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κηρύσσει τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως το βασικό της σχέδιο για τους προσεχείς μήνες και το Οικονομικό Συμβούλιο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας (CDU) έχει ήδη διατυπώσει έναν κατάλογο αιτημάτων, τις «Κατευθυντήριες Γραμμές για μια νέα ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική».

Στον εν λόγω κατάλογο θέσεων, ο οποίος βρίσκεται στη διάθεση της Handelsblatt, αναφέρεται ότι «τα θέματα της πορείας της ευρωπαϊκής πολιτικής ολοκλήρωσης πρέπει να επαναδιατυπωθούν επειγόντως. Η Ευρώπη πρέπει να εστιάσει ξανά στα στοιχεία εκείνα τα οποία την έχουν καταστήσει οικονομικά ισχυρή: την αγορά, τον ανταγωνισμό και την επικουρικότητα».

«Η ΕΕ δεν βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση κρίσης μόνο λόγω της κρίσης του ευρώ και των προβλημάτων της μετανάστευσης», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Στάιγκερ, Γενικός Γραμματέας του Οικονομικού Συμβουλίου της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης της Γερμανίας (CDU).

«Επιπλέον προστίθεται, για να το πούμε ανοικτά, ένας Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος αναζητά τη θεραπεία στις μεγάλες δεξαμενές μεταφοράς πόρων και σε δομές του χτες. Η Ευρώπη χρειάζεται θετικούς στόχους για να πείσει και πάλι τις πλειοψηφίες των πολιτών σε όλα τα κράτη μέλη», όπως γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.

«Το προαναφερθέν πρόγραμμα του Οικονομικού Συμβουλίου των Χριστιανοδημοκρατών αναφέρει έξι τέτοιους στόχους:

-Tην δημιουργία μιας “Ψηφιακής Εσωτερικής Αγοράς”, κάτι το οποίο απαιτεί μεταξύ άλλων την εναρμόνιση της προστασίας δεδομένων. Το Οικονομικό Συμβούλιο της CDU ελπίζει ότι αυτό «θα δώσει αποφασιστική ώθηση στην Τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης».

-«Οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών που πρόσκεινται στην CDU ζητούν επίσης τη δημιουργία μιας Ενεργειακής Ένωσης. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να προωθηθούν καινοτόμα έργα υποδομής σε επίπεδο Ε.Ε. Το Οικονομικό Συμβούλιο υποστηρίζει στο έγγραφό του την “ταχεία ανάπτυξη των διασυνοριακών δικτύων, την εναρμόνιση των εθνικών συστημάτων επιδοτήσεων και την αύξηση των δυνατοτήτων ενεργειακής απόδοσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο”. Αποφασιστικής σημασίας για αυτό αποτελούν «οι πανευρωπαϊκοί και τεχνολογικά ουδέτεροι” διαγωνισμοί».

-«Σε στενή σχέση με την Ενεργειακή Ένωση βρίσκεται και το αίτημα για ευρωπαϊκή προσέγγιση του θέματος της προστασίας του κλίματος. Το Οικονομικό Συμβούλιο ζητά στις κατευθυντήριες γραμμές του «μια προσανατολισμένη στην αγορά, ελάχιστη ευρωπαϊκή τιμή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα CO2 σε όλους τους τομείς»».

-«Η Γερμανοί επιχειρηματίες φοβούνται ότι η Γερμανία θα μπορούσε να προχωρήσει μόνο με λίγα άλλα κράτη της Ε.Ε., όπως πρότεινε η γαλλική κυβέρνηση. Αυτό απορρίπτεται: “Πρέπει να διασφαλιστεί ένας δίκαιος παγκόσμιος ανταγωνισμός για τη βιομηχανία έντασης υψηλής ενέργειας», όπως αναφέρεται».

-«Επιπλέον, το Οικονομικό Συμβούλιο υποστηρίζει ένα «διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών», επιθυμεί περισσότερα «γαλλογερμανικά προγράμματα εξοπλισμών» και ισχυρότερη συνεργασία στην αμυντική πολιτική στην Ευρώπη».

-«Η κρατική στήριξη για την ευρωπαϊκή αεροδιαστημική βιομηχανία αποτελεί επίσης ένα αίτημα. Με αυτό συνδέονται στρατηγικές δυνατότητες οι οποίες πιθανόν να καταστούν πιο σημαντικές για τη γεωπολιτική θέση της Ευρώπης».

Και η Handelsblatt καταλήγει : «Με έμφαση σε αυτούς τους τομείς, το Οικονομικό Συμβούλιο είναι απολύτως σύμφωνο με την γραμμή της Καγκελαρίου. Η κ. Μέρκελ προσπαθεί συνεχώς να κατευθύνει τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις της ΕΕ μακριά από νέες δεξαμενές πόρων και να τις κατευθύνει προς τα ζητήματα ανταγωνιστικότητας και ενίσχυσης της οικονομίας. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο όμως μέχρι στιγμής είχε μόνο μέτρια επιτυχία σε αυτά τα θέματα».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.