Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα, ο Ματέο Σαλβίνι, πρότεινε χθες Κυριακή τον σχηματισμό «μιας συμμαχίας στην Ευρώπη μεταξύ των κινημάτων που συμμερίζονται την ιδεολογία της Λέγκας» στην οποία θα συμμετέχουν «όλα τα ελεύθερα και κυρίαρχα κινήματα που θέλουν να υπερασπιστούν τους λαούς και τα σύνορά τους», κατά την ετήσια κομματική γιορτή του κόμματος στην Ποντίντα της βόρειας Ιταλίας.
Στη διάρκεια της γιορτής, στην οποία σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης συμμετείχαν περίπου 50.000 άνθρωποι από όλη την Ιταλία, ο Σαλβίνι δεσμεύθηκε να επεκτείνει την επιτυχία της Λέγκας σε όλη την Ευρώπη ενόψει των ευρωεκλογών του 2019.
«Οι Ευρωεκλογές του 2019 θα είναι δημοψήφισμα ανάμεσα στην Ευρώπη των ελίτ, των τραπεζών, της χρηματοοικονομικής ισχύος, της μετανάστευσης, της εποχικής εργασίας από την μία, και της Ευρώπης των λαών και της εργασίας, από την άλλη. Πιστεύω ότι θα είμαστε πλειοψηφία», τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ιδέες της Λέγκας είναι «η τελευταία ελπίδα να παραμείνει ζωντανή η Ευρώπη», ενώ πρόσθεσε ότι οι υποστηρικτές του κόμματος θα πρέπει να «απελευθερώσουν» τους Ευρωπαίους.
«Είναι ένα απερίγραπτο συναίσθημα», σχολίασε ο Σαλβίνι από την σκηνή, έχοντας πίσω του τα βασικά συνθήματα της Λέγκας: «Λογική διακυβέρνηση» και «Οι Ιταλοί πρώτα».
Στα περίπτερα που εκπροσωπούσαν τις επαρχίες της Ιταλίας πωλούνταν μπλουζάκια με το πορτρέτο του Σαλβίνι και το σύνθημα «Η καλή ζωή έχει τελειώσει οριστικά», μια αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της Λέγκας, ο οποίος τόνισε ότι «για τους παράνομους μετανάστες, η καλή ζωή έχει τελειώσει».
Ο Σαλβίνι έχει καταφέρει να επιβάλει το ζήτημα των μεταναστών στην ευρωπαϊκή ατζέντα απαγορεύοντας στις αρχές Ιουνίου σε πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων που είχαν διασώσει μετανάστες στη Μεσόγειο να ελλιμενιστούν στην Ιταλία.
«Η απόφαση να ανοίξουν ή να κλείσουν τα σύνορα εναπόκειται στον υπουργό Εσωτερικών», τόνισε χθες.
Η απόφασή του αυτή έχει προκαλέσει διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ της Ιταλίας και της Γαλλίας, η οποία κατηγόρησε τη Ρώμη για «ανευθυνότητα».
Ωστόσο η σκληρή γραμμή του Σαλβίνι φαίνεται να έχει απήχηση μεταξύ των Ιταλών. Μία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στα μέσα Ιουνίου από το ινστιτούτο Ipsos έδειξε ότι το 59% των Ιταλών εγκρίνει τις απόφάσεις τους.