Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανεκλέγεται στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας συγκεντρώνοντας το 76,65% των ψήφων, με το 99% των εκλογικών τμημάτων να έχουν ενσωματωθεί, γνωστοποίησε σήμερα η ρωσική εκλογική επιτροπή.
Τον ψήφισαν σχεδόν 55,5 εκατομμύρια Ρώσοι.
Ο κομμουνιστής υποψήφιος Πάβελ Γκρουντίνιν έλαβε το 11,82% των ψήφων, ο επικεφαλής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι συγκέντρωσε το 5,68%, ενώ η υποψήφια της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ξένια Σόμπτσακ έλαβε το 1,66% των ψήφων, ανέφερε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.
Ο Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, συνιδρυτής του κόμματος Γιάμπλοκο, έλαβε το 1,04% των ψήφων, ο Μπαρίς Τίτοφ το 0,75%, ο έτερος κομμουνιστής υποψήφιος Μαξίμ Σουράικιν 0,68% και ο Σεργκέι Μπαμπούριν 0,65%.
Το 2012, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές συγκεντρώνοντας το 63,6% των ψήφων.
Πρώην αξιωματικός της KGB, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, 65 ετών, ανέλαβε το 2000 την εξουσία μίας χώρας με αποσταθεροποιημένη ηγεσία και παραπαίουσα οικονομία. Για πλήθος συμπατριωτών του είναι ο άνθρωπος της σταθερότητας και της νέας ευημερίας χάρη στην εκμετάλλευση των πετρελαϊκών πηγών επί σειράς ετών, αλλά για άλλους ευθύνεται για τη σαφή υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών στη χώρα του.
Στη διεθνή σκηνή, αυτός που χαρακτήρισε τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης «τη μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ού αιώνα», έβαλε ως στόχο να επαναφέρει την επιρροή της Ρωσίας στον κόσμο μετά τη διάλυση την πτώση της ΕΣΣΔ και τα χαώδη χρόνια της περιόδου Γέλτσιν που ακολούθησαν.
Πούτιν: «Τι; πιστεύετε ότι θα μείνω σε αυτή τη θέση μέχρι τα 100 μου;»
Μετά την εκλογή του ο Ρώσος πρόεδρος βρέθηκε σε συγκέντρωση στην πλατεία κάτω από τα τείχη του Κρεμλίνου για να εκφράσει το ευχαριστώ τους σε όλους όσοι τον ψήφισαν και να διαβεβαιώσει ότι η Ρωσία έχει ένα μεγάλο μέλλον μπροστά της υπό την προϋπόθεση ότι ο λαός της θα παραμείνει ενωμένος. «Σας ευχαριστώ για τη στήριξή σας. Όλοι όσοι ψήφισαν σήμερα είναι κομμάτι της μεγάλης εθνικής μας ομάδας».
Αναφερόμενος στην κρίση των σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι οι κατηγορίες ότι η Ρωσία έκανε κάτι τέτοιο είναι «ανοησίες», η Ρωσία δεν διαθέτει τέτοια όπλα και ότι εάν η επίθεση είχε γίνει με τέτοιο νευροτοξικό παράγοντα θα είχαν πεθάνει πολλοί άνθρωποι.
«Το ότι κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι στη Ρωσία κάποιος θα μπορούσε να κάνει τέτοια πράγματα πριν από τις εκλογές και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου είναι παράλογο, μεγάλη ανοησία», δήλωσε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους μετά την νίκη του στις προεδρικές εκλογές.
Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Ρωσίας μιλά για το θέμα αυτό από όταν το Λονδίνο απηύθυνε κατηγορίες κατά της Μόσχας για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του με νευροτοξικό παράγοντα στο Σάλσαμπερι της νότιας Αγγλίας.
«Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι αν υπήρχε ένα στρατιωτικού τύπου χημικό αέριο, οι άνθρωποι θα πέθαιναν επί τόπου. Είναι προφανές», δήλωσε ο Πούτιν εξηγώντας ότι έμαθε την ιστορία από τα μέσα ενημέρωσης.
«Το δεύτερο πράγμα είναι ότι η Ρωσία δεν διαθέτει αυτό το είδος των μέσων. Καταστρέψαμε όλα τα χημικά μας όπλα υπό την εποπτεία των διεθνών παρατηρητών», είπε.
Η Ρωσία «είναι έτοιμη να συνεργασθεί» και «να συμμετάσχει στις αναγκαίες έρευνες», πρόσθεσε. «Για να γίνει αυτό θα πρέπει η άλλη πλευρά να το θέλει επίσης. Προς το παρόν, δεν το βλέπουμε».
Ερωτηθείς για το αν εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι και στο μέλλον υποψήφιος, ο ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «ανόητη και αστεία» την ερώτηση προσθέτοντας: «Ας το υπολογίσουμε… Τι; πιστεύετε ότι θα μείνω σε αυτή τη θέση μέχρι τα 100 μου;».
Ρωσικά ΜΜΕ: Η αντιπαράθεση με τη Δϋση ενίσχυσε τον Πούτιν
Ο ρωσικός Τύπος υπογραμμίζει σήμερα τον ρόλο που έπαιξε η κρίση με τους Δυτικούς στην άνετη επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν για τέταρτη θητεία, έπειτα από μια ψηφοφορία που ενδυνάμωσε την εξουσία του.
Η κρίση αυτή επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο την τελευταία εβδομάδα μετά τις κατηγορίες του Λονδίνου σε βάρος της Μόσχας ότι δηλητηρίασε έναν Ρώσο πρώην κατάσκοπο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τη Μεγάλη Βρετανία επειδή, για ακόμη μία φορά, δεν κατάλαβε τη ρωσική νοοτροπία.
Για ακόμη μια φορά μας άσκησε πίεση τη στιγμή ακριβώς που έπρεπε να κινητοποιηθούμε», δήλωσε ο Αντρέι Κοντράτσοφ, εκπρόσωπος του επιτελείου της εκστρατείας του Πούτιν, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Kommersant.
«Η χωρίς προηγούμενο πίεση από το εξωτερικό έκανε τους Ρώσους να πυκνώσουν τις γραμμές και να ενωθούν γύρω από τις αρχές», εκτιμά ο πολιτειολογός Αντρέι Κολιάντιν στην εφημερίδα Vedomosti.
«Η δαιμονοποίηση του Πούτιν στη Δύση είχε στην πραγματικότητα το αντίθετο αποτέλεσμα στη Ρωσία: μια συσπείρωση χωρίς προηγούμενο γύρω από το πρόσωπό του», προσθέτει ο γερουσιαστής Αλεξέι Πουτσκόφ.
«Τίποτα δεν κινητοποιεί τόσο πολύ το εκλογικό σώμα όσο μία παγκόσμια απειλή ή επιθέσεις της Δύσης», υπογραμμίζει ο ειδικός Βλαντίμιρ Τσαποβάλοφ, σύμφωνα με την εφημερίδα Politika Segodnia, ο οποίος προσθέτει πως κύριο χαρακτηριστικό των πρώτων χρόνων της νέας θητείας του Πούτιν αναμένεται να είναι κατά συνέπεια «μια ενίσχυση της αντιπαράθεσης με τη Δύση».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κέρδισε χθες μια νίκη που δεν έχει προηγούμενο στα 18 και πλέον χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, αφού επανεξελέγη με 76,7% των ψήφων σύμφωνα τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.
«Να φτάσει και να ξεπεράσει την Αμερική»
Η μέθοδός του στηρίζεται στην εμμονή και την επιμονή, καθώς και στην παρακολούθηση των σημείων αδυναμίας του αντιπάλου, όπως εξηγούσε το 2013 ο κάτοχος οκτώ νταν στο τζούντο, απαντώντας σε Ρώσο που του ζητούσε να κάνει τα πάντα «για να φτάσει και να ξεπεράσει την Αμερική», διατυπώνοντας το σύνθημα της σοβιετικής εποχής.
Η τεχνική αυτή εφαρμόστηκε με επιτυχία στη Συρία, όπου η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας από το 2015 για την υποστήριξη του καθεστώτος της Δαμασκού άλλαξε την πορεία του πολέμου και επέτρεψε στον Μπασάρ αλ Ασαντ να παραμείνει στην εξουσία, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Δύσης η οποία παραμερίστηκε.
Τον περασμένο χρόνο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν φόρεσε τον μανδύα του ανορθωτή της μεγάλης Ρωσίας με την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας, μετά την επέμβαση των ρωσικών δυνάμεων και το δημοψήφισμα που κρίθηκε παράνομο τόσο από το Κίεβο, όσο και από τις δυτικές χώρες.
Παθιασμένος με τα σπορ
Η επιχείρηση αυτή αύξησε το κύρος του στο εσωτερικό, αλλά έγινε η αιτία για τη μεγαλύτερη κρίση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, σε συνδυασμό με την υποστήριξη της Μόσχας προς την αποσχιστική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία, την οποία διαψεύδει το Κρεμλίνο.
Στις εντάσεις ως προς τη Συρία και την Ουκρανία προστέθηκαν, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, οι κατηγορίες για ανάμειξη της Μόσχας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και πιο πρόσφατα η κρίση στις σχέσεις Λονδίνου -Μόσχας μετά τη δηλητηρίαση του πρώην ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο βρετανικό έδαφος.
Παθιασμένος με τα σπορ, ο Πούτιν θέλησε να επιβάλει τη χώρα του και ως αθλητική δύναμη. Το 2014, η Ρωσία οργάνωσε τους ακριβότερους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της ιστορίας στο Σότσι. Αλλά το όνειρα του Κρεμλίνου σκιάστηκαν από τις κατηγορίες για θεσμοποιημένο ντόπινγκ – το οποίο επίσης διαψεύδει – μετά τη δημοσίευση της έκθεσης ΜακΛάρεν το 2016.
«Χτύπα πρώτος»
Γεννημένος στις 7 Οκτωβρίου 1952 από οικογένεια εργατών που έμενε σε διαμέρισμα ενός δωματίου σε εργατική πολυκατοικία του Λένιγκραντ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν προοριζόταν για το Κρεμλίνο.
Από τη νεανική ζωή του στους δρόμους του Λένιγκραντ, όπως δήλωσε το 2015, έμαθε πως «εάν ο καυγάς είναι αναπόφευκτος, χτύπα πρώτος».
Εφοδιασμένος με πτυχίο Νομικής, μπαίνει στη KGB, όπου γίνεται εξωτερικός πράκτορας. Θα σταλεί σε ταπεινό πόστο στη Δρέσδη της Ανατολικής Γερμανίας από το 1985 μέχρι το 1990.
Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, ο πράκτορας της KGB μεταλλάσσεται σε σύμβουλο για τις εξωτερικές σχέσεις του τότε φιλελεύθερου δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης Ανατόλι Σαμπτσάκ. Από εκεί αρχίζει η θεαματική άνοδός του.
Το 1996 καλείται να εργαστεί στο Κρεμλίνο. Το 1998 ορίζεται αρχηγός της FSB, διαδόχου της KGB, και μόλις έναν χρόνο αργότερα, ορίζεται πρωθυπουργός από τον Μπορίς Γέλτσιν.
Καλλιεργώντας την εικόνα του σκληρού
Ο Γέλτσιν και το περιβάλλον του είχαν γοητευτεί από «τη διακριτικότητα και την αποτελεσματικότητα» του άνδρα αυτού με το γυμνό μέτωπο και το διαπεραστικό βλέμμα. Ορισμένοι συνεργάτες του Γέλτσιν θεωρούσαν τότε ότι θα μπορέσουν να τον χειραγωγήσουν εύκολα.
Ο Πούτιν όμως ξεκινά την επιχείρηση ανασύστασης της ισχυρής και συγκεντρωτικής κρατικής εξουσίας και ενίσχυσης των προεδρικών εξουσιών.
Καλλιεργώντας ήδη την εικόνα του σκληρού, την 1η Οκτωβρίου 1999, έπειτα από κύμα επιθέσεων, ξεκινά τον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας, αιματηρό πόλεμο που σημαδεύεται από τις ωμότητες του ρωσικού στρατού και τον τυφλό βομβαρδισμό του Γκρόζνι.
Ο πόλεμος αυτός θα γίνει το θεμέλιο της δημοφιλίας του στη Ρωσία και η βάση της εικόνας του ως ανθρώπου με σιδηρά πυγμή που δεν φοβάται τις δύσκολες αποφάσεις.
Οταν ο Μπορίς Γέλτσιν παραιτείται στο τέλος του 1999 και ορίζει διάδοχό του τον πρωθυπουργό του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ήδη γίνει ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας.
Εκλέγεται εύκολα το 2000 και επιταχύνει την εδραίωση της εξουσίας του βασιζόμενος στους κρατικούς θεσμούς ισχύος, τις μυστικές υπηρεσίες, την αστυνομία και τον στρατό, και στους ανθρώπους του στην Αγία Πετρούπολη.
Αποκλείει τους ολιγάρχες από το πολιτικό παιχνίδι
Στρέφεται προς τους ολιγάρχες, τους επιχειρηματίες που έκαναν περιουσίες εκμεταλλευόμενοι τις αδιαφανείς ιδιωτικοποιήσεις της δεκαετίας του ΄90, τους αποκλείει από το πολιτικό παιγνίδι και καταδιώκει και φυλακίζει τους μη συνεργάσιμους, όπως ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, της Iukos.
Το Κρεμλίνο θέτει υπό έλεγχο τα ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα, αφού η ελευθερία που έχουν αποκτήσει κατά τη δεκαετία του ’90 ενοχλεί. Πλέον, η τηλεόραση βρίσκεται στην υπηρεσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Το 2008, περιορισμένος από το ρωσικό Σύνταγμα που προβλέπει δύο μόνο συνεχείς προεδρικές θητείες, ο Πούτιν αναθέτει προσωρινά την προεδρία στον Ντμίτρι Μεντβέντεφ και κρατά για τον εαυτό του το πόστο του πρωθυπουργού.
Περιορισμός των ελευθεριών
Η ανακοίνωση, το 2011, της πρόθεσής του να επανέλθει στην προεδρία και για εξαετή θητεία προκαλεί πρωτοφανές κύμα λαϊκής διαμαρτυρίας, το οποίο θα καταπέσει μετά την εύκολη επανεκλογή του την άνοιξη του 2012. Θα ακολουθήσει η υιοθέτηση σειράς νόμων που περιορίζουν τις ελευθερίες και η ισχυρή και συστηματική καταστολή κάθε μορφής αμφισβήτησης.
Εξαιρετικά διακριτικός ως προς την ιδιωτική ζωή του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει δύο κόρες από την πρώην σύζυγό του, με την οποία πήρε διαζύγιο το 2013. Θέλει να καλλιεργεί την εικόνα του ανθρώπου με λιτή και «κανονική» ζωή, που αγαπά «τα ιστορικά μυθιστορήματα και την κλασική μουσική».
Του αρέσει επίσης να σκηνοθετεί τον εαυτό του, κάνοντας επιδείξεις τζούντο, ιππασία γυμνός από τη μέση και πάνω, σβήνοντας πυρκαγιές ως κυβερνήτης πυροσβεστικού αεροπλάνου.