Ένα παιδί ενός έτους, ένας άνδρας και μια γυναίκα σκοτώθηκαν από αδέσποτες σφαίρες σε ανταλλαγή πυροβολισμών την Παρασκευή μεταξύ συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά και της αστυνομίας σε φαβέλα του συγκροτήματος Αλεμάο, βόρεια του Ρίου ντε Ζανέιρου, ανακοίνωσε το Σάββατο η αστυνομία.
Το τραγικό γεγονός έρχεται τρεις μέρες μετά τη δολοφονία της δημοτικού συμβούλου του Ρίου, Μαριέλε Φράνκο, μιας ακτιβίστριας, που ασκούσε δριμύτατη κριτική στην αστυνομική βία στις φαβέλες, στις φτωχιές συνοικίες που οι αρχές έχουν εξαπολύσει έναν ανελέητο πόλεμο κατά συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών.
Η δολοφονία της Φράνκο πυροδότησε μια μεγάλη διαδήλωση την Πέμπτη, σε μία πόλη όπου ο στρατός αναπτύχθηκε πριν ένα μήνα με αποστολή τον τερματισμό του χάους.
Η αστυνομία ανέφερε ότι το περιστατικό ξεκίνησε την Παρασκευή το βράδυ όταν μια συμμορία ναρκωτικών άνοιξε πυρ από ένα κλεμμένο τζιπ. Ένας από τους τρεις υπόπτους συνελήφθη. Το γαζωμένο από σφαίρες τζιπ, ένα περίστροφο και ένα αυτόματο τουφέκι κατασχέθηκαν.
Από την ανταλλαγή πυρών σε μια πολυσύχναστη περιοχή σκοτώθηκαν μια γυναίκα, ένας άνδρας και ένα παιδί ενός έτους, ενώ τραυματίστηκε η μητέρα του και ένα ακόμη παιδί, τόνισε η αστυνομία.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Globo, ο απολογισμός της ένοπλης σύρραξης ήταν τέσσερις νεκροί, όλοι από αδέσποτες σφαίρες, ανάμεσά τους και το παιδί που βρισκόταν σε καροτσάκι.
Βία «εκτός ελέγχου»
«Η βία βρίσκεται εκτός ελέγχου και η κυβέρνησή μας δεν έχει λύση. Ο γιος μου ήταν μόλις ενός έτους. Το νήμα της ζωης του κόπηκε βλακωδώς εξαιτίας ενός συστήματος που έχει καταστρέψει τη χώρα μας», δήλωσε ο πατέρας του παιδιού, Φάμπιο Αντόνιο ντα Σίλβα, σε συνέντευξή του στη Globo.
Παρόμοιες τραγωδίες αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής στις φαβέλες, όπου ζει το ένα τέταρτο του πληθυσμού του Ρίου.
Σε πολλές φαβέλες, οι συμμορίες επιχειρούν σε καθεστώς ατιμωρησίας, οπλοφορώντας ανοιχτά, εκβιάζοντας κατοίκους και στρατολογώντας παιδιά ως διακινητές ναρκωτικών.
Η αστυνομία κατηγορείται συστηματικά από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι πατάει «εύκολα τη σκανδάλη», ακόμη και ότι διεξάγει συνοπτικές εκτελέσεις.
Έπειτα από το θάνατο του παιδιού, η αστυνομία ανέφερε σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ότι οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν ανακρίνονται και ότι τα όπλα τους στάλθηκαν για ανάλυση. «Οι πράκτορές μας αναζητούν για τυχόν αυτόπτες μάρτυρες και οπτικοακουστικό υλικό από κάμερες ασφαλείας», τόνισαν.
«Θέλουμε να δώσουμε ένα τέλος σε αυτούς τους θανάτους παιδιών από αδέσποτες σφαίρες σε αυτές τις συνοικίες», δήλωσε το Σάββατο ο δήμαρχος του Ρίου, Μαρσέλο Κριβέλα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη φαβέλα Βίλια Κένεντι. Μίλησε επίσης για «τη τραγωδία της δολοφονίας από πυρά της δημοτικής συμβούλου στις 21:00 ώρα το βράδυ, η κόρη της οποίας δεν θα την ξαναδεί ποτέ να επιστρέφει σπίτι».
«Πόσοι ακόμη περισσότεροι θα πεθάνουν;»
Η δολοφονία την Τετάρτη της Φράνκο, μιας 38χρονης χαρισματικής μαύρης γυναίκας αφοσιωμένης στον αγώνα ενάντια στον ρατσισμό και στην αστυνομική βία, προκάλεσε βαθιά συγκίνηση και ένα αίσθημα εξέγερσης στην Βραζιλία, καθώς η εν ψυχρώ δολοφονία φέρεται να έγινε με πυρομαχικά της αστυνομίας.
Την Πέμπτη, 50.000 άνθρωποι εξέφρασαν την οργή και τη θλίψη τους στους δρόμους του Ρίου, περίπου 30.000 στο Σάο Πάολο και χιλιάδες ακόμη σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
Η Globo αποκάλυψε ότι οι σφαίρες 9 χιλιοστών που σκότωσαν τη δημοτική σύμβουλο και τον οδηγό της προέρχονταν από μια παρτίδα που είχε πωληθεί στην ομοσπονδιακή αστυνομία το 2006.
Δύο ημερήσιες εφημερίδες του Ρίου, η O Globo και η O Dia κυκλοφόρησαν με τη φράση: «πόσοι ακόμη περισσότεροι θα πεθάνουν;» την οποία είχε αναρτήσει η Φράνκο την Τρίτη σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την παραμονή της δολοφονίας της.
Είχε γράψει αυτό το μήνυμα ως απάντηση στο θάνατο ενός νεαρού ανθρώπου από πυρά καθώς έφευγε από μια εκκλησία, σε μια πιθανή εσφαλμένη ενέργεια της αστυνομίας.
Αργά την Παρασκευή ο ανώτατος διοικητής των ένοπλων δυνάμεων της Βραζιλίας ο στρατηγός Εντουάρντου Βίλας Μπόας δήλωσε ότι ο θάνατος της Φράνκο «επιτείνει την ανάγκη για επέμβαση» του στρατού για την ασφάλεια του Ρίου.