Κίνημα Αλλαγής: Έπεσαν οι τόνοι στην αντιπαράθεση Φώφης – Σταύρου

Η χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου δεν πυροδότησε, όπως πολλοί εκτιμούσαν, ένα κύκλο εσωστρέφειας

Η χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου δεν πυροδότησε, όπως πολλοί εκτιμούσαν, ένα κύκλο εσωστρέφειας στο Κίνημα Αλλαγής. Η διάθεση να χαμηλώσουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη και οι συμβιβαστικές προτάσεις που κατατέθηκαν για τα οργανωτικά συνέβαλλαν ώστε να αποφορτιστεί το κλίμα των τελευταίων ημερών. Για μια ακόμα φορά έγινε φανερό ότι η ένταση των όποιων διαφωνιών και διαφορετικών προσεγγίσεων έχουν όριο την θέληση, για ενότητα και κοινή πορεία των δυνάμεων της κεντροαριστεράς.

Oι οργανωτικές εκκρεμότητες δεν έχουν κλείσει. Οι εκπρόσωποι των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου δεν κατάφεραν κατά την χθεσινή τους πολύωρη συνεδρίαση να καταλήξουν σε συμφωνία επί των προτάσεων για την εκλογή της κεντρικής επιτροπής που κατατέθηκαν στην πρωινή συνεδρίαση. Η συνεδρίαση των εκπροσώπων θα επαναληφθεί την Τρίτη το απόγευμα αλλά παρά το καλό κλίμα δεν είναι βέβαιο οτι θα υπάρξει συμφωνία.

Στην πρόταση για καθολική εκλογή με ελάχιστο ποσοστό εκπροσώπησης το 5-6% αντιδρούν ο Σταύρος Θεοδωράκης ενώ ενστάσεις διατυπώνει ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά και ο Γιώργος Καμίνης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης τάσσεται υπέρ της καθολικής εκλογής, την οποία βλέπει θετικά και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Η Φώφη Γεννηματά προκρίνει την επιλογή της εκλογής της κεντρικής επιτροπής με καθολική ψηφοφορία από το συνέδριο και με ποσοστό διασφάλισης 5-6% για την εκπροσώπηση των κομμάτων, ώστε να μην υπάρξουν αποκλεισμοί.

‘Έμπειρα κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για τα ποσοστά εκπροσώπησης ώστε να υπάρξει διορισμός της κεντρικής επιτροπής είναι πιθανό η ανάδειξη της να γίνει, με απόφαση που θα πάρει πάνω της η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, με ψηφοφορία από το συνέδριο.

Στο επίκεντρο ο Σταύρος

Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξακολουθεί να είναι το πρόσωπο γύρω από το οποίο περιστρέφονται οι συζητήσεις. Κατά την πρωινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου δέχθηκε, από τα μέλη του οργάνου, ενστάσεις και επικρίσεις για την επιλογή του να συναντήσει τον πρωθυπουργό σε μια συγκυρία που επιτρέπει στον Τσίπρα να παίξει επικοινωνιακά παιχνίδια με τα εθνικά θέματα αλλά και το Κίνημα Αλλαγής. Είναι ενδεικτικό ότι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος που σημείωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση του για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας τον ρώτησε γιατί έπρεπε να γίνει η συνάντηση αυτή την εβδομάδα που το Κίνημα Αλλαγής οδεύει προς το ιδρυτικό του συνέδριο και όχι κάποια άλλη στιγμή.

Από τον επικεφαλής του Ποταμιού, ζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ρώτησε πώς να χειριστεί τη συνάντηση του με τον Τσίπρα, να θέσει το θέμα της αναξιοπιστίας των χειρισμών της κυβέρνησης και να αναδείξει τη διγλωσσία της σε όλο το φάσμα των εθνικών θεμάτων. Κάτι τέτοιο, όπως επισημαίνεται, δεν έγινε. Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα, που δεσμεύτηκε να φέρει την πρόταση νόμου του Ποταμιού για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στη Βουλή, ο επικεφαλής του Ποταμιού κινήθηκε στο πλαίσιο της τοποθέτησης του στην πρωινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. «Προσπάθεια για εθνική συνεννόηση, για ενιαία γραμμή στα εθνικά θέματα. Διαχωρισμός των εσωτερικών ζητημάτων από τα μεγάλα πατριωτικά κινήματα». Ο κ. Θεοδωράκης ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι δεν τίθεται θέμα εισόδου του Ποταμιού στην κυβέρνηση κλείνοντας οριστικά τη σχετική συζήτηση.

Φυγή από την εσωστρέφεια

Προβληματισμός διατυπώθηκε και τη «μη συντεταγμένη εικόνα» που παρουσίασε το τελευταίο διάστημα το Κίνημα Αλλαγής. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, «το κλίμα δεν έχει σχέση με αυτό που επιχειρείται να καλλιεργηθεί σκόπιμα και με τρόπο έντεχνο» και θέλει το εγχείρημα στάσιμο. Η πεποίθηση που υπάρχει στα επιτελικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, με βάση τα στοιχεία που διαθέτουν, είναι ότι ο υπό ίδρυση φορέας θα πετύχει διψήφιο εκλογικό αποτέλεσμα. Εκτιμούν ότι η ΝΔ έχει πιάσει ταβάνι και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί, παρά την όξυνση που καλλιεργεί, να αυξήσει τη συσπείρωση του. Και δείχνουν τα ποσοστά δημοφιλίας της κυρίας Γεννηματά που παραμένουν σταθερά υψηλά σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Στη Χαρ. Τρικούπη εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι το συνέδριο, που θα δώσει το στίγμα της «πολιτικής ενοποίησης του χώρου», θα προσδώσει νέα δυναμική στον υπό ίδρυση φορέα.

Το συνέδριο

Στο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 16-18 Μαρτίου, αναμένεται να πάρουν μέρος 5.700 σύνεδροι. Το κεντρικό σύνθημα είναι «Τολμήσαμε-Πετύχαμε-Προχωράμε Μπροστά». Το σύμβολο του νέου φορέα θα έχει αποφασιστεί μέχρι την Πέμπτη. Την Παρασκευή, πρώτη μέρα του συνεδρίου, θα απευθύνει χαιρετισμό ο Κώστας Σημίτης. Με ενδιαφέρον, την ίδια μέρα, αναμένεται και ο χαιρετισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα εκπροσωπήσει τη ΝΔ. Δεν έχουν ακόμα οριστικοποιήσει τους εκπροσώπους τους τα άλλα κόμματα, ενώ Χρυσή Αυγή και ΛΑΟΣ δεν έχουν προσκληθεί.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου έχει προγραμματιστεί να γίνουν 8 θεματικές συνεδριάσεις. Για το πρόγραμμα Ελλάδα και τις Πολιτικές Θέσεις, την Ελλάδα στην Ευρώπη και τον Κόσμο, τη Διακήρυξη, το Καταστατικό, την Ηλεκτρονική Δημοκρατία, τη Συνταγματική Αναθεώρηση, την Ισότητα στην Πράξη και το Προοδευτικό Forum Νέας Γενιάς.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.