Κίνημα Αλλαγής: Συνέδριο με καρφιά και γκρίνια

Αυτή η εβδομάδα ήταν δύσκολη για το Κίνημα Αλλαγής.

Αυτή η εβδομάδα ήταν δύσκολη για το Κίνημα Αλλαγής. Την Πέμπτη η Φώφη Γεννηματά, έπειτα από έναν κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε τη ματαίωση των εκλογών για την ανάδειξη των δύο χιλιάδων συνέδρων για το ιδρυτικό συνέδριο προκαλώντας μούδιασμα στη βάση της παράταξης. Και το ίδιο βράδυ είδε στη Βουλή τον Ευάγγελο Βενιζέλο να διαφοροποιείται από τη γραμμή που συναποφάσισαν ΔΗΣΥ και Ποτάμι υπερψηφίζοντας την πρόταση της ΝΔ για Προανακριτική.Για να ακολουθήσει την Παρασκευή δημόσια αντιπαράθεση με τον Στ. Θεοδωράκη με αφορμή τη συνάντησή του με τον κ.Τσίπρα.
Στην τελική ευθεία για το ιδρυτικό συνέδριο της ερχόμενης Κυριακής, το κλίμα στα ηγετικά κλιμάκια αλλά και στη βάση της Κεντροαριστεράς απέχει πολύ από εκείνο της αισιοδοξίας και των μεγάλων προσδοκιών που δημιούργησε η επιτυχημένη διαδικασία εκλογής του επικεφαλής του νέου φορέα. Ο πήχης, επισήμως, μπαίνει ψηλά, γίνεται λόγος για συνέδριο-γεγονός που θα σηματοδοτήσει την πολιτική αντεπίθεση του χώρου. Απαντες, όμως, θα είναι ευχαριστημένοι αν το συνέδριο καταφέρει να αποτελέσει ανάχωμα στη δημοσκοπική υποχώρηση των τελευταίων μηνών.

Δύσκολη απόφαση

Η Φώφη Γεννηματά προσέρχεται στην αυριανή, εξόχως σημαντική, συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου έχοντας πλήρη επίγνωση της εικόνας που παρουσιάζει το Κίνημα Αλλαγής αλλά και της γκρίνιας που αρχίζει να εκδηλώνεται στη βάση. Σε αυτή τη φάση, προτεραιότητά της είναι η επιτυχής διεξαγωγή του Συνεδρίου. Για αυτό αποφάσισε, έπειτα από τηλεφωνικές συνεννοήσεις με τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, τη ματαίωση της διαδικασίας για την εκλογή των δύο χιλιάδων συνέδρων.
Η απόφαση προκάλεσε μούδιασμα στη βάση της παράταξης που, παρά τη φημολογία των προηγούμενων ημερών, είχε διαβεβαιώσεις ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά. Εκτιμήθηκε ότι είναι ευκολότερη η διαχείριση της απόφασης για μη διεξαγωγή των εκλογών από τη διαχείριση μιας χαώδους κατάστασης στα εκλογικά κέντρα, λόγω προχειρότητας της προετοιμασίας. Χαρακτηριστικές είναι οι επισημάνσεις του συντονιστή των δικτύων υποστήριξης Νότη Παρασκευόπουλου, σε mail προς τις ομάδες που είχαν την ευθύνη διεξαγωγής των εκλογών, τρεις ημέρες προτού στηθούν οι κάλπες. Δεν υπήρχαν οι εκλογικοί κατάλογοι ανά εκλογικό κέντρο, δεν υπήρχε ο κατάλογος των υποψηφίων ανά δήμο ώστε να ετοιμαστούν τα ψηφοδέλτια.

Νέα δεδομένα

Η ματαίωση των εκλογών θεωρείται ότι είναι μια εξέλιξη που ισχυροποιεί το αίτημα του Σταύρου Θεοδωράκη για τον επί της ουσίας διορισμό των οργάνων που θα προκύψουν από το ιδρυτικό συνέδριο. Η κυρία Γεννηματά είχε ταχθεί υπέρ ενός μεικτού συστήματος ανάδειξης, είναι άγνωστο όμως αν επιμείνει στην πρότασή της. Είναι, επίσης, άγνωστο αν θα μπορέσει να υπάρξει ένας συμβιβασμός, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος φέρεται να έχει επεξεργαστεί ορισμένες προτάσεις που επιτρέπουν την ικανοποίηση όλων των πλευρών.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Καμίνης που άφησε αιχμές κατά του Σταύρου Θεοδωράκη λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να δίνουμε την εντύπωση ότι είμαστε με το ένα πόδι μέσα και το άλλο πόδι έξω από το εγχείρημα», αναμένεται για μία ακόμη φορά να επιμείνει στην ανάγκη μεταφοράς της συζήτησης από την οργανωτική στην πολιτική ατζέντα. Ο δήμαρχος Αθηναίων, όπως αναφέρουν συνομιλητές του, επισημαίνει ότι επί της πολιτικής ατζέντας δεν υπάρχουν διαφορές, οι απόψεις των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου είναι σχεδόν ταυτόσημες. Και θεωρεί ότι αυτή την περίοδο που η ΝΔ πραγματοποίησε, λόγω του Μακεδονικού, μια δεξιά στροφή και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί μια πολιτική όξυνσης, η ανάδειξη της πολιτικής πρότασης του Κινήματος Αλλαγής είναι αυτή που θα του επιτρέψει να προσεγγίσει το μετριοπαθές, προοδευτικό ακροατήριο.

Το κλίμα επιδεινώθηκε από την ανοιχτή αντιπαράθεση Γεννηματά – Θεοδωράκη για τη συνάντηση του επικεφαλής του Ποταμιού με τον Πρωθυπουργό τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Η Φώφη Γεννηματά που έσπευσε να πάρει αποστάσεις, όπως αναφέρουν συνεργάτες της, δεν ενοχλήθηκε τόσο από την επιλογή του Στ. Θεοδωράκη να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό όσο από το ότι έμαθε για τη συνάντηση από τα ΜΜΕ. Σε ανάρτησή της μάλιστα καταλόγιζε επί της ουσίας στον κ. Θεοδωράκη συμμετοχή στα επικοινωνιακά παιχνίδια Τσίπρα. Στη Χαρ. Τρικούπη το κλίμα είναι βαρύ για τον επικεφαλής του Ποταμιού και από την κυρία Γεννηματά ζητείται να «βάλει κανόνες». Ο κ. Θεοδωράκης «θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να κινείται αυτόνομα χωρίς να ενημερώνει κανέναν», αναφέρουν συνεργάτες της. Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι η επιλογή της κυρίας Γεννηματά δεν είναι η σύγκρουση αλλά «ο κ. Θεοδωράκης θα πρέπει να αποφασίσει αν θα είμαστε μαζί ή όχι».
Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης σήκωσε το γάντι και απάντησε στην ανάρτηση Γεννηματά, υπογραμμίζοντας ότι «οι ώριμοι αντίπαλοι αντιπαρατίθενται και συνυπάρχουν» έχοντας ως στόχο «τη συνεννόηση και όχι την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων». Είναι βέβαιο ότι αύριο στο Πολιτικό Συμβούλιο δεν θα είναι δεδομένη η στήριξη της κυρίας Γεννηματά αλλά δεν είναι και δεδομένη η αντίδραση του κ. Θεοδωράκη στην περίπτωση που ληφθούν αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνεί.

Αναταράξεις λόγω Novartis

Η διαφοροποίηση του Ευ. Βενιζέλου από τη γραμμή της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού στην ψηφοφορία στη Βουλή επί της πρότασης της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τις ευθύνες των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ δεν αιφνιδίασε την κυρία Γεννηματά. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ την ενημέρωσε ότι θα διαφοροποιηθεί στη στάση που επιλέχθηκε και την οποία θεωρεί λάθος, επισημαίνοντας αυτό που τόνισε και στη δήλωσή του. Οτι «η άκυρη ψήφος, όπως και η δήλωση “παρών”, λειτουργεί ως απορριπτική της πρότασης, δηλαδή ως ψήφος απαλλακτική για τις ευθύνες των τριών υπουργών της σημερινής κυβέρνησης». Ο κ. Βενιζέλος επικοινώνησε με την πρόεδρο του ΠαΣοΚ όταν έγινε σαφές ότι η ΔΗΣΥ απέκλινε από την αρχική της κατεύθυνση που ήταν το «ναι» στην πρόταση.

Η αλλαγή στάσης αποδίδεται στη διαφορετική προσέγγιση που είχε για το ζήτημα το Ποτάμι. «Η διαφωνία μας με την πρόταση της ΝΔ ήταν επί της ουσίας» τονίζουν συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά που κρατούν χαμηλούς τόνους και δεν προχωρούν σε περαιτέρω σχόλια για τη στάση του κ. Βενιζέλου. Ωστόσο επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ «θα μπορούσε να αποφύγει τις δηλώσεις που έκανε αργότερα» και που «δημιούργησαν ζήτημα για ένα θέμα που έτσι κι αλλιώς δεν θα περνούσε από τη Βουλή».
Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση της Novartis συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις στο Κίνημα Αλλαγής. Ο Σταύρος Θεοδωράκης βάλλεται από στελέχη του ΠαΣοΚ που θέλουν μια πιο μαχητική και χωρίς υποσημειώσεις στήριξη των στελεχών του κόμματος που αναφέρονται στην υπόθεση και μιλούν ευθέως για σκευωρία, λέξη η οποία αποφεύγεται στις επίσημες ανακοινώσεις του Κινήματος Αλλαγής. Ο επικεφαλής του Ποταμιού έγινε αποδέκτης της δυσαρέσκειας και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Συνεργάτες του πρώην προέδρου του ΠαΣοΚ εμφανίζονται οργισμένοι και για τις δηλώσεις του βουλευτή του Ποταμιού Σπ. Δανέλλη που επί της ουσίας ζήτησε την απομάκρυνση όσων εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis. «Εκφράζουμε την αηδία μας για το απύθμενο θράσος του πολιτικού γυρολόγου Δανέλλη. Μπορεί να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς περαιτέρω προσχήματα» αναφέρουν στο «Βήμα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.