Ο κόσμος θεωρείται για ορισμένους αναλυτές ότι βρίσκεται στο χείλος μιας «νέας βιομηχανικής» ρομποτικής επανάστασης, ενώ εξετάζεται σήμερα αν θα πρέπει να δοθεί στα ρομπότ νομικό στάτους ως «ηλεκτρονικών ατόμων».
Τα ρομπότ, τα bots, τα androids και άλλες εκδηλώσεις τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να εξαπολύσουν μια νέα βιομηχανική επανάσταση που είναι πιθανό να μην αφήσει ανεπηρέαστο κανένα στρώμα της κοινωνίας.
Για ορισμένους μάλιστα η νέα εποχή των ρομπότ μπορεί δυνητικά να φέρει «ευημερία», όμως εγείρει επίσης ερωτήματα για το μέλλον της εργασίας, την ώρα που υπάρχει πιθανότητα εντός μερικών δεκαετιών η τεχνητή νοημοσύνη να ξεπεράσει την ανθρώπινη διανοητική δυνατότητα. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δείχνει ότι το 47% των θέσεων εργασίας θα μπορούσε να είναι ευάλωτο από την εξέλιξη της τεχνολογίας τα επόμενα 20 χρόνια.
Τα ερωτήματα πολλά.
Θα μπορέσουν οι «bots» να πάρουν τις δουλειές; Μέχρι σήμερα είμαστε αρκετά εξοικειωμένοι με τα ρομπότ στις γραμμές παραγωγής. Αλλά τι γίνεται αν τα δούμε να βρίσκονται από τα σχολεία ως τις γειτονιές μας; Οι φόβοι για τις επιπτώσεις των νέων τεχνολογικών ανακαλύψεων είναι τόσο παλιές όσο και η ίδια η τεχνολογία. Πριν από εκατό χρόνια πάντως, περισσότερο από το 60% των αμερικανών εργατών απασχολούνταν στα αγροκτήματα ή και στη βιομηχανία.
Σήμερα, σε μεγάλο βαθμό λόγω της τεχνολογίας, μόνο το 20% απασχολούνται στον τομέα της γεωργίας και της μεταποίησης, αλλά οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει από τότε περισσότερες από 100 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας σε άλλους τομής της οικονομίας.
Η Adidas αποκάλυψε πρόσφατα ότι τα ρομπότ είναι σήμερα ανίκανα να βιδώσουν ένα πέλμα, ενώ συνολικά η οικονομία θα εξακολουθήσει να χρειάζεται δημιουργικές δεξιότητες σε τομείς όπως η διαχείριση, το μάρκετινγκ, ο σχεδιασμός και η καινοτομία.
Τεχνητή νοημοσύνη, εταιρείες λογισμικού που θα ανταγωνίζονται αυτοκινητοβιομηχανίες, υπολογιστές που θα γίνουν πιο έξυπνοι από τους ανθρώπους κ.τ.λ. είναι μερικές μόνο από τις αλλαγές που έρχονται στη ζωή μας τα επόμενα χρόνια και τις οποίες εντοπίζει και η Global Greece.Ο διευθύνων σύμβουλος π.χ. της Daimler Benz δήλωσε προσφάτως πως οι ανταγωνιστές της εταιρείας του είναι και η Google, η Apple και η Amazon, καθώς το λογισμικό θα επιβληθεί στις πιο παραδοσιακές βιομηχανίες κατά τα επόμενα χρόνια.
Τα παραδείγματα των εταιρειών Uber και Airbnb
Από την άλλη πλευρά μερικές αλλαγές είναι ήδη εμφανείς: το Uber είναι απλώς ένα εργαλείο λογισμικού, δεν διαθέτει αυτοκίνητα και είναι πλέον η μεγαλύτερη εταιρεία ταξί στον κόσμο, ενώ η Airbnb είναι πλέον η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή εταιρεία στον κόσμο, αν και δεν διαθέτει κανένα ξενοδοχείο. Στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης οι υπολογιστές γίνονται εκθετικά καλύτεροι στην κατανόηση του κόσμου.
Στις ΗΠΑ, οι νέοι δικηγόροι δεν έχουν ήδη θέσεις εργασίας. Από την εταιρεία IBM Watson μπορείτε να πάρετε νομικές συμβουλές μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, με 90% ακρίβεια σε σχέση με 70% ακρίβεια όταν γίνεται από ανθρώπους.
Στο μέλλον θα υπάρχουν 90% λιγότεροι δικηγόροι, μόνο οι πολύ ειδικοί θα παραμείνουν. Το Facebook έχει τώρα ένα λογισμικό αναγνώρισης σχεδίων που μπορεί να αναγνωρίσει πρόσωπα καλύτερα από τον άνθρωπο. Το 2030, οι υπολογιστές θα γίνουν πιο έξυπνοι από τους ανθρώπους.
Ενα αυτοκίνητο θα μας οδηγείστον προορισμό μας
Δεν θα χρειάζεται πια να έχουμε αυτοκίνητο. Θα καλούμε ένα αυτοκίνητο με το τηλέφωνό μας για να μας οδηγήσει στον προορισμό μας.
Η αφαλάτωση του θαλασσινού νερού χρειάζεται τώρα μόνο 2 kWh ανά κυβικό μέτρο. Υπάρχουν εταιρείες που θα κατασκευάσουν μια ιατρική συσκευή που θα λειτουργεί με το τηλέφωνό σας. Σε κάποια χρόνια θα έχουμε πρόσβαση σε ιατρικές αναλύσεις σχεδόν δωρεάν.
Η τιμή του φθηνότερου εκτυπωτή 3D μειώθηκε από την άλλη πλευρά από 18.000 δολ. σε 400 δολ. μέσα σε 10 χρόνια. Ταυτόχρονα, έγινε 100 φορές πιο γρήγορος. Ολες οι μεγάλες εταιρείες υποδημάτων έχουν ήδη ξεκινήσει τα παπούτσια 3D εκτύπωσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ