Το Eurogroup αποχαιρέτισε τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β.Σόιμπλε, ο οποίος μετά από 8 χρόνια αποχωρεί από τον υπουργικό θώκο, αναλαμβάνοντας καθήκοντα προέδρου στο γερμανικό κοινοβούλιο. Αποτελώντας τον κύριο πρωταγωνιστή σε όλα τα κρίσιμα Eurogroup κατά τη διάρκεια της κρίσης, κυρίως όταν κεντρικό θέμα ήταν η Ελλάδα, μεγάλο μέρος της σημερινής συνεδρίασης αφιερώθηκε, όπως ήταν φυσικό, σε αυτόν.

Πολλοί υπουργοί πήραν το λόγο για να μιλήσουν για αυτόν, τη συμβολή του στην αντιμετώπιση της κρίσης, τον βαθύ φιλοευρωπαϊσμό του. Του προσέφεραν δε ως αναμνηστικό δώρο τη σημαία της ΕΕ γεμάτη υπογραφές, με τον Ευ.Τσακαλώτο να γράφει -σιβυλλικά άραγε;- «τίποτα δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο».

Όπως είπε ο Γ.Ντάισελμπλουμε μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εurogroup, πολλοί υπουργοί πήραν το λόγο προκειμένου να ευχαριστήσουν το Β.Σόιμπλε, αποτιμώντας τα οκτώ χρόνια που συμμετείχε στο Eurogroup.

Τον χαρακτήρισε «ισχυρό» συμμετέχοντα, καθώς συνέβαλε «ενεργά» στη δημιουργία της ευρωζώνης, αλλά και σε άλλα σημαντικά γεγονότα της ΕΕ, με σημαντικότερη την κρίση, κατά την οποία το ευρώ σχεδόν «κατέρρευσε».

Ο Γ.Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την άποψη ότι η κυρίαρχη παρουσία του Β.Σόιμπλε δεν οφείλεται στο γεγονός ότι η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη χώρα στην ευρωζώνη, αλλά έχει να κάνει με την «εμπειρία» και τη «σοφία» του. Επίσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, ο Β.Σόιμπλε είχε οδηγό το μακροπρόθεσμο συμφέρον της ΕΕ και της ευρωζώνης.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Oικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί έκανε λόγο για «αμοιβαία συγκίνηση» κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, όπου οι υπουργοί εξέφρασαν την «ευγνωμοσύνη» τους για την «αποφασιστική» του δράση, τόσο σε επίπεδο συμβουλευτικό όσο και λειτουργικό.

Ο Π.Μοσκοβισί αναφέρθηκε σε συζητήσεις που ήταν συχνά «περίπλοκες» ή και υπήρχαν ακόμα και «διαφωνίες», ωστόσο η συνεργασία ήταν πάντα καλή.