Τον Νοέμβριο του 2016, έπειτα από μια σειρά χρεοκοπιών που συγκλόνισαν τον κλάδο των αερομεταφορών, η Berkshire Hathaway, η επενδυτική εταιρεία του εμβληματικότερου εν ζωή επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, ανακοίνωσε ότι αγόρασε μετοχές τριών (εκ των τεσσάρων) μεγάλων αεροπορικών εταιρειών των ΗΠΑ, της American Airlines Group Inc., της Delta Air Lines Inc. και της United Continental Holdings Inc.Λίγο αργότερα ο ίδιος ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής αποκάλυψε στο δίκτυο CNBC ότι πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιο της Berkshire μετοχές και της Southwest Airlines Co.
Επρεπε να κλείσει τα 86 χρόνια του για να εμπιστευθεί ο «σοφός της Ομάχα» μετοχές αεροπορικών εταιρειών. «Ο κλάδος είναι μια παγίδα κινδύνου για τους επενδυτές» είχε αποφανθεί παλαιότερα, θυμίζοντας ότι «συνολικά κατά τον έναν αιώνα κατά τον οποίο διενεργούνται πτήσεις επιβατών και εμπορευμάτων στον πλανήτη, το ισοζύγιο των αεροπορικών εταιρειών είναι ελλειμματικό».
Είχε παραδεχθεί πέρυσι ο διασημότερος εν ζωή επενδυτής ότι είχε αγοράσει μετοχές των αερομεταφορέων επειδή οι τιμές τους ήταν τόσο χαμηλά που… μόνο να ανέβουν θα μπορούσαν –αν δεν πτώχευαν βέβαια οι εταιρείες, αυτό δεν το είπε διότι θα υπονόμευε την επένδυσή του. Ανεξάρτητα από το αν διατηρεί σήμερα στο χαρτοφυλάκιό του τα μερίδια των αεροπορικών εταιρειών ή αν τα ξεφορτώθηκε, «ο Γουόρεν Μπάφετ επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά από τη χρεοκοπία της Monarch», όπως έγραφε την περασμένη Δευτέρα ο Κρις Μπράιαντ του Bloomberg.

«Η κατάρρευση της Monarch κυοφορούνταν εδώ και καιρό» γράφει ο ρεπόρτερ του αμερικανικού πρακτορείου. Η ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων Greybull Capital LLP, που την ελέγχει, τα τελευταία χρόνια είχε προχωρήσει σε σειρά αναδιαρθρώσεων και κεφαλαιακών ενισχύσεων του αερομεταφορέα. Πέρυσι φημολογούνταν ότι οι βρετανικές εποπτικές αρχές είχαν επιφορτίσει μια σκιώδη αεροπορική εταιρεία με την υποχρέωση να συνεχίσει τις πτήσεις της Monarch στη Μεσόγειο επειδή φοβούνταν ότι η εταιρεία θα ανέστελλε τη λειτουργία της και θα άφηνε τους επιβάτες «στον αέρα». Κάτι που έγινε τελικά εφέτος.
Η Monarch θεωρεί υπεύθυνες για την οικονομική κατάρρευσή της τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία και σε άλλους προορισμούς της Μεσογείου, που διοχέτευσαν πολλούς πελάτες της σε άλλες εταιρείες χαμηλού κόστους που εξυπηρετούν προορισμούς στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, όπως αυτή. Επίσης θεώρησε υπεύθυνη την πτώση της ισοτιμίας της στερλίνας μετά την απόφαση για το Brexit.

«Οπως και να έχουν τα πράγματα, ο Μπάφετ είχε επανειλημμένα επισημάνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες έχουν την τάση να καταβροχθίζουν κεφάλαια δίχως να επιστρέφουν αποδόσεις στους επενδυτές ή να εμφανίζουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Οι καταρρεύσεις των Air Berlin, Alitalia και τώρα της Monarch δείχνουν ότι έχει δίκιο» υπογραμμίζει ο συντάκτης του Bloomberg.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ