Εφικτός είναι ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας σε μία αναδυόμενη ευκαιρία για εγχώριους και ξένους επενδυτές, με μεσοπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Eurobank Νίκο Καραμούζη.
Ωστόσο, ο στόχος αυτός προϋποθέτει ανάληψη υψηλότερου βαθμού «ιδιοκτησίας» των εφαρμοζόμενων μεταρρυθμίσεων, μεγαλύτερη προσήλωση στην προσπάθεια απαγκίστρωσης της οικονομίας από τις παθογένειες του παρελθόντος και υλοποίηση ενός πιο βιώσιμου και εξωστρεφούς προτύπου ανάπτυξης, με άνθηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, εκτιμά ο κ. Καραμούζης.
Στη μελέτη που δημοσίευσε με θέμα «Από έναν φαύλο σε έναν ενάρετο κύκλο; Μετατρέποντας την Ελλάδα σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό: ευκαιρίες και προκλήσεις» τονίζει ότι η προσπάθεια που θα γίνει θα πρέπει να πείσει τις διεθνείς αγορές για την ειλικρίνεια της πρόθεσής μας να απελευθερώσουμε την εγχώρια αγορά από τα δεσμά και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας.
Κι αυτό διότι σύμφωνα με τον πρόεδρο της Eurobank, παρά την αξιοσημείωτη μακροοικονομική προσαρμογή και τον μεγάλο αριθμό διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν επιτελεσθεί έως σήμερα, σημαντικό παραμένει το έλλειμμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης στην εξασκούμενη οικονομική πολιτική και στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το μισθολογικό κόστος έχει επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόταν στο 2001, και παρά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας δεν υπάρχει ανάλογη ανταπόκριση από την επενδυτική κοινότητα.
Παρ’ όλα αυτά οι άμεσες ξένες επενδύσεις δεν έχουν φτάσει ακόμη τα προ κρίσης επίπεδα. Ο κ. Καραμούζης υποστηρίζει ότι η χώρα χρειάζεται γύρω στα 80 δισ. ευρώ καθαρών επενδύσεων (μετά από αποσβέσεις και διακλαδικές μετακινήσεις) σε σταθερές τιμές 2010 μόνο και μόνο για να επιστρέψει στα επίπεδα του 2010. Δεδομένης της ανεπάρκειας των εγχώριων αποταμιευτικών πόρων, το επενδυτικό έλλειμμα μπορεί να καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό κυρίως με μεγάλης κλίμακας εισροές επενδύσεων και κεφαλαίων από το εξωτερικό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ