Τα μεγέθη στο Χρηματιστήριο τα τελευταία 30 χρόνια ήταν βέβαια διαφορετικά: το 1989 π.χ. αν στα παραδοσιακά blue chips η κεφαλαιοποίηση κυμαινόταν στα 120-150 εκατ. ευρώ, η «περιφέρεια» βρισκόταν στα 800.000 ευρώ.
Το 1989 στις εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης συναντάμε, μεταξύ άλλων, και τη βιομηχανία Μπουτάρης, ο πρόεδρος της οποίας Κ. Μπουτάρης είχε ανακηρυχθεί επιχειρηματίας της χρονιάς.
H Δέλτα Συμμετοχών ήταν ένα από τα blue chips του ΧΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1990 που ανήκε τότε στον Δ. Δασκαλόπουλο, τον πρώην πρόεδρο του ΣΕΒ, ενώ και η εταιρεία Επιχειρήσεις Αττικής του εφοπλιστή Π. Παναγόπουλου κατατασσόταν τότε στην 107η θέση με κεφαλαιοποίηση 965.000 ευρώ.
Χρόνια αργότερα και οι δύο αυτές εταιρείες πουλήθηκαν με μεγάλο, όπως λέγεται στην αγορά, premium στην MIG (η οποία άξιζε στο Χρηματιστήριο 5,4 δισ. ευρώ στο υψηλό του ΧΑ στις 31.10.2007) του Ανδρέα Βγενόπουλου και σήμερα ελέγχεται από την Πειραιώς ενώ διαθέτει κεφαλαιοποίηση 91 εκατ. ευρώ.
Το 1993 η ΕΒΖ είναι η πρώτη κρατική επιχείρηση που ιδιωτικοποιείται μέσω του ΧΑ. Η Ιντρακόμ του Σ. Κόκκαλη εισήλθε στο ΧΑ στις 28.6.1990, ενώ το 1993 είναι η «χρονιά των καζίνων» και οι κατασκευαστικές εταιρείες εισέρχονται στους μεγάλους της αγοράς.
Το 1994 η Goody’s του Χ. Φώλια καταλαμβάνει την 60ή θέση, καθώς επίσης και η εταιρεία τροφίμων Chipita (57η θέση) του Σπ. Θεοδωρόπουλου.
Σήμερα, η Chipita είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων με διεθνοποιημένο προσανατολισμό η οποία μετά την επαναγορά της από τον κ. Θεοδωρόπουλο ίσως, σύμφωνα με την αγορά, επιστρέψει στο ΧΑ αν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Οι Goody’s και Chipita ήταν πάντως μεταξύ των επιλογών του fund επιχειρηματικού κεφαλαίου του Α. Πλακόπητα της Global Finance, η διορατικότητα του οποίου τον οδήγησε στο να επενδύσει και να αναδείξει τους leaders της επόμενης εικοσαετίας.
Η εξέλιξη
To 1995 η εταιρεία Μυτιληναίος εισέρχεται στο ΧΑ με χρηματιστηριακή αξία λίγο πάνω από τα 8 εκατ. ευρώ. Σήμερα, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος βλέπει την οικογενειακή εμπορική επιχείρηση να έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους με χρηματιστηριακή αξία 1,17 δισ. ευρώ.
Το 1996 ο ΟΤΕ ηγείται της Σοφοκλέους, ενώ σήμερα, υπό τη διοίκηση του Μ. Τσαμάζ, η γερμανικών συμφερόντων εταιρεία (εξαγοράστηκε από την Deutsche Telekom) διαθέτει χρηματιστηριακή αξία 5,07 δισ. ευρώ.
Το 1996 η Βαρυτίνης της οικογένειας Κυριακόπουλου, που εξήλθε πια από το ΧΑ, μπαίνει στη λίστα με τους μεγάλους. Το 1997 η Folli Follie του ιδρυτή της Δ. Κουτσολιούτσου εισέρχεται στο ΧΑ με κεφαλαιοποίηση στην εισαγωγή 61,2 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα αξίζει στο Χρηματιστήριο 1,25 δισ. ευρώ.
28 νέες εταιρείες
Την ίδια χρονιά, η Jumbo του Α. Βακάκη εισέρχεται στο ΧΑ με κεφαλαιοποίηση στην εισαγωγή 108 εκατ. ευρώ και σήμερα αξίζει στο ΧΑ 1,89 δισ. ευρώ. Το 1998 εισέρχονται τα ΕΛΠΕ, στα οποία ο όμιλος Λάτση ελέγχει σήμερα το 45,47%. Την ίδια χρονιά εισέρχονται 28 νέες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και εταιρείες ΜΜΕ, όπως ο ΔΟΛ, που κατά το ιστορικό υψηλό του γενικού δείκτη (17.9.1999) είχε χρηματιστηριακή αξία 2,054 δισ. ευρώ. Το 1999 έχουμε 33 νέες εισαγωγές στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η ALAPIS του επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη. Η Interamerican του Δ. Κοντομηνά εισέρχεται στο ΧΑ και το 1999 η Ιntralot, συμφερόντων του επιχειρηματία Σ. Κόκκαλη.
Το 2000 έχουμε ρεκόρ 53 εισαγωγών. Από τις σημαντικές είναι η Τράπεζα Κύπρου, η Cosmote, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΧΑΕ, ο Αστέρας, αλλά και η Γερμανός του επιχειρηματία Π. Γερμανού, μία ακόμη ανακάλυψη του Αγγελου Πλακόπητα.
Το 2001 από τις μεγάλες εισαγωγές σημειώνουμε τις κρατικών συμφερόντων εταιρείες Αγροτική, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ το 33% του οποίου πουλήθηκε στην ελληνοτσεχική κοινοπραξία Emma Delta, ενώ την ίδια χρονιά έχουμε και την εισαγωγή των διυλιστηρίων της ΠΕΤΡΟΛΑ και της Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ