Υποψήφιος για πρόεδρος της Bundestag ο Σόιμπλε

O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα αναλάβει τη θέση του προέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε είναι έτοιμος να αφήσει το ΥΠΟΙΚ και να αναλάβει την θέση του προέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου δήλωσε ο επικεφαλής της ΚΟ των Συντηρητικών Φόλκερ Κάουντερ όπως μεταδίδει το Reuters.

Η εκλογή θα γίνει στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής στις 24 Οκτωβρίου.

Εκτός από τον Φόλκερ Κάουντερ και ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών βουλευτών Αλεξάντερ Ντόμπριντ σκοπεύει στην ολομέλεια της 17ης Οκτωβρίου να προτείνει τον κ. Σόιμπλε για τη θέση του Προέδρου της Bundestag.

Ο κ. Ντόμπριντ, σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung, επισήμανε ότι λόγω της εισόδου της Εναλλακτικής για την Γερμανία στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, είναι απαραίτητη «σημαντική εμπειρία» για τη θέση και ο κ. Σόιμπλε είναι σήμερα ο αρχαιότερος βουλευτής και, όπως προβλέπεται, θα ανοίξει την πρώτη Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ήταν σίγουρα ένας καλός Πρόεδρος της Bundestag», δήλωσε ο αντιπρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP) Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, το όνομα του οποίου αναφέρεται και στις συζητήσεις για τον πιθανό διάδοχο του κ. Σόιμπλε. Από το υπουργείο Οικονομικών πάντως δεν έγινε κανένα σχόλιο.

Επισημαίνεται πάντως ότι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Die Welt», ως μελλοντικός Πρόεδρος της Bundestag, ο κ. Σόιμπλε δεν μπορεί να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Επίσης το αξίωμα του Προέδρου του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου είναι το δεύτερο τη τάξει στην Ομοσπονδιακή Γερμανία, έπειτα από αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας και πριν από αυτό του Καγκελάριου.

Παραδοσιακά ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου εκλέγεται όταν συσταθεί σε Σώμα η νέα βουλή, τριάντα ημέρες μετά τις εκλογές. Κατά συνέπεια, η εκλογή Σόιμπλε θα πραγματοποιηθεί στις 24 Οκτωβρίου, ακριβώς ένα μήνα μετά τις γερμανικές εκλογές.

Στη Γερμανία συνηθίζεται ο πρόεδρος του κοινοβουλίου να προέρχεται από την ισχυρότερη σε αριθμό βουλευτών κοινοβουλευτική ομάδα. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η εκλογή προέδρου με απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο τότε διεξάγεται και δεύτερος. Αν χρειαστεί και τρίτος, τότε εκλέγεται αυτός που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους. Στην απίθανη περίπτωση ισοψηφίας το γερμανικό σύνταγμα προβλέπει κλήρωση.

Την είδηση για την υποψηφιότητα του Β. Σόιμπλε είχε αναφέρει νωρίτερα με δημοσίευμα τη ης Bild. Το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για το δημοσίευμα της Bild.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται γερμανικά ΜΜΕ η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ φέρεται να υπέβαλε πρόταση στον Β. Σόιμπλε να εγκαταλείψει το υπουργείο Οικονομικών και να γίνει Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινβουλίου.

Σύμφωνα με την BILD, η κυρία Μέρκελ παρακάλεσε τον κ. Σόιμπλε να αναλάβει την προεδρία της Βουλής, η οποία, λόγω της εισόδου της AfD, θα έχει μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι συνήθως.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Σόιμπλε «έχει ήδη δείξει σημάδια προθυμίας» προς την ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).

Υπενθυμίζουμε ότι από εχθές Τρίτη πληροφορίες που κυκλοφόρησαν σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης υψηλόβαθμα στελέχη του συντηρητικού κόμματος πιέζουν έντονα τον Β. Σόιμπλε να αφήσει το υπουργείο Οικονομικών και να αναλάβει πρόεδρος της Bundestag, για να βάλει την σφραγίδα του στην επόμενη Βουλή που θα περιλαμβάνει και το νεοεκλεγέν ακροδεξιό κόμμα.

Ο Β. Σόιμπλε κατέχει τη θέση του υπουργού Οικονομικών από το 2009, αλλά μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένη Κυριακής, όπου οι Συντηρητικοί της Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ έχασαν πολλές ψήφους από το ακροδεξιό ΑfD, υπάρχουν αμφιβολίες για τον αν θα μπορέσει να κρατήσει το πόστο του.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.