Economist: Μεταρρυθμίσεις και εθνικό σχέδιο ανάπτυξης οι προϋποθέσεις για έξοδο από τα μνημόνια

Μόνο οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις και εθνικό σχέδιο ανάπτυξης που έχει ανάγκη η Ελλάδα μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα μας στην έξοδο από την οκταετή κρίση και τα μνημόνια το επόμενο καλοκαίρι. Αυτό είναι το συμπυκνωμένο συμπέρασμα του συνεδρίου του Economist που έγινε στην Αθήνα.

Μόνο οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις και εθνικό σχέδιο ανάπτυξης που έχει ανάγκη η Ελλάδα μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα μας στην έξοδο από την οκταετή κρίση και τα μνημόνια το επόμενο καλοκαίρι.
Αυτό είναι το συμπυκνωμένο συμπέρασμα του συνεδρίου του Economist που έγινε στην Αθήνα.
Jack Lew: Λύση για την Ελλάδα δεν είναι η περισσότερη λιτότητα
Την εκτίμηση ότι η απάντηση στο ελληνικό πρόβλημα «δεν μπορεί να είναι περισσότερη λιτότητα» εξέφρασε από το βήμα του Economist o τέως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Jack Lew. Στον αντίποδα, προέκρινε την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, μεταξύ άλλων, για ένα πιο αξιόπιστο φορολογικό σύστημα, καθώς και περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.
Ο κ. Lew διέκρινε πρόοδο στην ελληνική οικονομία, ωστόσο, τόνισε ότι δεν αρκούν μόνο κάποιες επί μέρους πολιτικές, αλλά απαιτείται ένα σύνολο παρεμβάσεων και στα δύο αυτά σκέλη, προκειμένου η Ελλάδα να εξέλθει από την κρίση.
Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι πλέον δεν τίθεται θέμα Grexit, το οποίο προκαλούσε επιβλαβή αβεβαιότητα, τονίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα υπονόμευε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και θα δημιουργούσε ευρύτερες διεθνείς παρενέργειες.
Ο ίδιος στάθηκε στην παράμετρο της διατλαντικής συμμαχίας, λέγοντας πως σήμερα παραμένει το ίδιο σημαντική. Στο πλαίσιο αυτό, έφερε το παράδειγμα της προσφυγικής κρίσης, η οποία , κατά τη γνώμη του, υπενθύμισε ότι οι προκλήσεις για τη διατλαντική συμμαχία δεν έχουν σύνορα.
Αναφερόμενος στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ο κ. Lew επεσήμανε ότι μετά την εκδήλωση της κρίσης εφαρμόστηκαν τόσο πολλές μεταρρυθμίσεις, σε σημείο που σήμερα υπάρχει ο κίνδυνος να ξεχαστεί η ανάγκη διατήρησής τους.
Ευάγγελος Μυτιληναίος: Χρειάζεται εθνικό σχέδιο Ανασυγκρότησης
Την ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, το οποίο θα υιοθετηθεί από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, «συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ», και θα στηρίζεται σε μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στην οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, επεσήμανε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.
Ο ίδιος πρότεινε την ευθεία σύνδεση της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, μέσα από τον τεμαχισμό των παρεμβάσεων στα ελληνικά ομόλογα και αντίστοιχων πολιτικών που θα τις συνοδεύουν.
«Με τον τρόπο αυτόν οι Έλληνες θα καταστούν ιδιοκτήτες του προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα αποτελέσματα σε αυτήν την περίπτωση θα είναι ορατά «όχι σε χρόνια αλλά σε μήνες». Εξάλλου, συμπλήρωσε, «όλα τα υπόλοιπα έχουν αποτύχει».
Στο ίδιο πλαίσιο, στάθηκε στη σημασία που έχουν για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στοιχεία όπως οι χαμηλότεροι φόροι, οι χαμηλότεροι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα, οι αποτελεσματικές ιδιωτικοποιήσεις και οι fast track διαδικασίες για μεγάλες επενδύσεις.
O ίδιος τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω ευρωπαϊκής ενοποίησης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Brexit μπορεί να είναι καταλύτης και να λειτουργήσει ως θετική εξέλιξη για την υπόλοιπη Ευρώπη προς την κατεύθυνση των θεσμικών αλλαγών τις οποίες χρειάζεται.
Jeroen Dijsselbloem: Περισσότερες μεταρρυθμίσεις για καθαρή έξοδο
«Να κάνουμε όλοι αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε», διεμήνυσε από το βήμα του Economist ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος διέκρινε πρόοδο αλλά και περαιτέρω προκλήσεις κατά την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.
Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την ανάγκη περαιτέρω μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας, με στόχο μια «καθαρή έξοδο» στις αγορές έως τον Αύγουστο του 2018.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ευρωζώνη θα βοηθήσει την Ελλάδα στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της, τονίζοντας ότι οι όποιες νέες παρεμβάσεις θα εξεταστούν στο τέλος του προγράμματος. «Στην περίπτωση που η ανάπτυξη θα είναι απογοητευτική, θα φροντίσουμε η Ελλάδα να είναι ικανή να σηκώνει το βάρος του χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά το ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι οι γερμανικές θέσεις είναι αρκετά σταθερές στη γερμανική κοινωνία.
Ο κ. Ντέισελμπλουμ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η όποια περαιτέρω οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ε.Ε. θα πρέπει να συνοδεύεται και από την αντίστοιχη σύγκλιση ανάμεσα στις χώρες –μέλη της. Σε αυτό το πλαίσιο, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το κατά πόσο είναι τώρα η κατάλληλη χρονική στιγμή για περαιτέρω μεγάλα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Γιώργος Χουλιαράκης: Στόχος μας η καθαρή έξοδος
Την εκτίμηση ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αρχίζουν να αποδίδουν εξέφρασε κατά την εισήγησή του στη εκδήλωση του Economist ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος ανέδειξε ως στόχο της ελληνικής κυβέρνησης μια «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018.
Υπάρχουν ωστόσο πολλά ακόμη να γίνουν, σημείωσε ο κ. Χουλιαράκης, ο οποίος μίλησε για τρία βήματα –προκλήσεις που έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση:
· Ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης του προγράμματος πριν από το τέλος του έτους
· Δημιουργία αποθεματικού ασφαλείας για τη βιώσιμη έξοδο στις αγορές
· Προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος
«Υπάρχει πλέον πιο καθαρός δρόμος μπροστά» για την ελληνική οικονομία, διαπίστωσε ο κ. Χουλιαράκης, ο οποίος εκτίμησε ότι η ανεργία το 2017 θα μειωθεί στο 20% και το 2018 θα διαμορφωθεί λίγο κάτω από το 19%.
Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, προβλέποντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα «κλείσει» φέτος σαφώς πάνω από τον πήχη. Εκτίμησε δε πως το οικονομικό επιτελείο θα επιτύχει και τον φιλόδοξο στόχο του 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Joan Hoey: Η ανάπτυξη επιταχύνεται στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη
«Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να ενδυναμωθεί την περίοδο 2017-19, με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2011: 2,9% το 2017 και 2,7% το 2018-19», υπογράμμισε από το βήμα του Economist η διευθύντρια Ευρώπης του Economist Intelligence Unit Joan Hoey.
Ειδικότερα, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε πλήρη απασχόληση, με την οικονομία να μεγεθύνεται κατά 2,2%. Η ανάπτυξη επιταχύνεται και στην Ευρωζώνη -επίσης κατά 2,2% – όπου «η φάση της κρίσης τελείωσε για την ώρα».
Η ίδια μετέφερε την πρόβλεψη του Economist για «ακόμη μία καλή χρονιά στην Κίνα (ανάπτυξη 6,8%)», όπου κατά τη γνώμη της δεν αναμένονται ιδιαίτερα σημαντικές μεταρρυθμίσεις πριν από το συνέδριο του κόμματος.
Ευρύτερα, στη διεθνή σκηνή «πολλές ΜμΕ θα είναι πιο δυνατές: η ύφεση τελειώνει στη Βραζιλία και τη Ρωσία».
Αναφερόμενη στο Brexit, προέβλεψε «μάχη» για το αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί εμπορική συμφωνία κατά τη διάρκεια των εξαιρετικά δύσκολων διαπραγματεύσεων, τη διετία 2017-18.
Παράλληλα, χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις του τρίτου προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, «η οποία επωφελείται από τη διεθνή συγκυρία», ως τις πιο διαφιλονικούμενες, παρατηρώντας ότι η δυσαρέσκεια με τις πολιτικές του πακέτου διάσωσης είναι «πιο ισχυρές από ποτέ». Κατ’ επέκταση, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η υποστήριξη της παραμονής στο ευρώ, με κάθε κόστος, μειώνεται στην Ελλάδα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.