Η Bundesbank «έκοψε» 68 από τις 1.555 μικρές τράπεζες

Το γερμανικό τραπεζικό μοντέλο δεν μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρώπη, γράφει ο Φερντινάντο Τζουλιάνο στο Bloomberg.

Το γερμανικό τραπεζικό μοντέλο δεν μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρώπη, γράφει ο Φερντινάντο Τζουλιάνο στο Bloomberg. Ο συντάκτης του αμερικανικού πρακτορείου εξηγεί ότι κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση η κυβέρνηση του Βερολίνου δαπάνησε ή δέσμευσε εκατοντάδες δισ. ευρώ για να σώσει τις γερμανικές τράπεζες, από τη γιγαντιαία Deutsche Bank έως το πλήθος των μικρότερων τραπεζών, που πασχίζουν να εξασφαλίσουν μια στοιχειώδη κερδοφορία και επιβιώνουν χάρη σε επιχορηγήσεις, κυρίως από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους προϋπολογισμούς των κρατιδίων.
Ο γερμανικός τραπεζικός φορέας μπορεί, ωστόσο, να δώσει στην υπόλοιπη Ευρώπη ένα μάθημα διαφάνειας, γράφει ο Τζουλιάνο. Διότι στις αρχές Σεπτεμβρίου η γερμανική Κεντρική Τράπεζα (Bundesbank) και η ανώτατη εποπτική αρχή του χρηματοοικονομικού τομέα (Bafin) δημοσιοποίησαν τα stress tests που πραγματοποίησαν στις μικρές τράπεζες της χώρας.
Διότι από τη δημιουργία της Τραπεζικής Ενωσης, το 2014, οι μεγάλες τράπεζες της ΕΕ υπόκεινται στη διπλή εποπτεία της Ευρωτράπεζας (ΕΚΤ) και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM). Οι μικρές αφέθηκαν στην εποπτεία των εθνικών Κεντρικών Τραπεζών.
Ετσι, ενώ στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα αποτελέσματα των ελέγχων (αν υποθέσουμε ότι διενεργούνται), όπως και εν γένει η λειτουργία των μικρών χρηματοπιστωτικών οργανισμών παραμένουν στο σκοτάδι, η Bundesbank ανακοίνωσε ότι από τις 1.555 μικρότερες τράπεζες της Γερμανίας –συνεταιριστικές, των γερμανικών κρατιδίων (Landesbanken) και άλλες –που λειτουργούν εκτός ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος οι 68 «κόπηκαν» στα stress tests. Τα αποτελέσματα ήταν ανάλογα των προηγούμενων ελέγχων που διενεργήθηκαν, το 2013 και το 2015.
Μυστήριο
Σημειωτέον ότι στη Γερμανία αντιστοιχεί μία τράπεζα για κάθε 52.846 κατοίκους της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των ανηλίκων –οι μικρές τράπεζες αντιπροσωπεύουν, άλλωστε, το 41% του τραπεζικού τομέα! Στην Ιταλία λειτουργούν μόνο 462 μικρές τράπεζες (μαζί με τις μεγάλες αντιστοιχεί μία για κάθε 131.169 κατοίκους) και εξ αυτών οι 44 δεν κατάφεραν να περάσουν τα τελευταία stress tests της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας.
Είναι αλήθεια ότι η υπομένουσα πολλά αρνητικά στερεότυπα εκ μέρους των Γερμανών Ιταλία δεν ανακοινώνει πολλές λεπτομέρειες για τα stress tests. Ανακοινώνει όμως, τουλάχιστον, τον αριθμό των τραπεζών που «κόπηκαν». Η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας έδωσε το 2016 κάποια στοιχεία των stress tests που διενήργησε, αλλά δεν ανακοίνωσε αν, πόσες και ποιες τράπεζες δεν τα πέρασαν. «Η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας είναι ίσως η πλέον αδιαφανής στην Ευρώπη, καθώς δεν υπάρχει καμία πρόσφατη ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των stress tests στις μικρότερες τράπεζες» γράφει ο συντάκτης του Bloomberg.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.