Eurogroup – Κερέ: Δεν υπάρχει ανάγκη για διενέργεια αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών

Μετά την μείωση των εσόδων του προϋπολογισμού, αλλά και τις της δηλώσεις αξιωματούχου περί πιθανών μέτρων το 2018 το ελληνικό ζήτημα ξαναπαίρνει κεντρική θέση στην ατζέντα του Eurogroup που διεξάγεται το πρωί της Παρασκευής στο Ταλίν της Εσθονίας.

Μετά την μείωση των εσόδων του προϋπολογισμού, αλλά και τις της δηλώσεις αξιωματούχου περί πιθανών μέτρων το 2018 το ελληνικό ζήτημα ξαναπήρε κεντρική θέση στην ατζέντα του Eurogroup που διεξήχθη το πρωί της Παρασκευής στο Ταλίν της Εσθονίας.

Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η συνεδρίασή του.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ήταν μικρής διάρκειας η συνεδρίαση και πως «δεν ήταν έντονη η συζήτηση».

Οπως εξήγησε, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη συνεδρίαση, πήραν την αναφορά των τεχνικών κλιμακίων που βρίσκονται στην Αθήνα ώστε να ξεκινήσει γρήγορα η γ΄ αξιολόγηση. «Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν το τέλος του έτους» δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα βήματα σε έναν αριθμό θεμάτων».

To Eurogroup συζήτησε και την υπόθεση δίωξης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου. «Εκφράσαμε ανησυχία για τις δικαστικές υποθέσεις» είπε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας για την υπόθεση Γεωργίου. «Σεβόμαστε απολύτως την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης» τόνισε αλλά πρόσθεσε ότι «τέτοιες υποθέσεις μπορούν να βλάψουν τη φήμη της Ελλάδας και αν δεν βρεθεί κάποια λύση μπορεί να βλάψουν την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις τάξεις των επενδυτών».

Στο ίδιο θέμα στάθηκαν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ τόνισε ότι «θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας». Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν ζητάμε σε καμία περίπτωση από την ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει αλλά να προστατευθεί η ανεξαρτησία των μελών της ΕΛΣΤΑΤ και περιέγραψε το συγκεκριμένο ζήτημα ως ένα «αίτημα που τίθεται διεθνώς».

Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε επίσης το πρόγραμμα του ESM θα ολοκληρωθεί σε λιγότερο από έναν χρόνο και πως «θα εργαστούμε ώστε η ολοκλήρωση να είναι επιτυχής για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη ως σύνολο. Το τέλος του προγράμματος θα είναι το τέλος μιας δύσκολης περιόδου για την Ελλάδα». Τόνισε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και πως η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα, με τη χώρα να έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για να βγει στις αγορές. «Το ΔΝΤ έχει λάβει απόφαση επί της αρχής να στηρίξει το πρόγραμμα. Τώρα πρέπει να δούμε ότι η ανάπτυξη να είναι βιώσιμη. Η τρίτη αξιολόγηση θα αφιερωθεί κυρίως στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί» συνέχισε ο κ. Μοσκοβισί υπογραμμίζοντας όμως ότι θα χρειαστεί έντονη δουλειά από την Ελλάδα. Αναφορικά με την αξιολόγηση είπε ότι «ελπίζω ότι θα γίνει σε ήρεμο κλίμα και πρέπει να αναπτύξουμε μια στρατηγική για το τι θα γίνει μετά το τέλος του προγράμματος. Ελπίζω ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέσα στο έτος και θα δώσει ένα ισχυρό μήνυμα της επιστροφής στην Ελλάδα σε μια κατάσταση κανονικότητας».

Τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, αλλά και τη βελτίωση του κλίματος της αγοράς για την Ελλάδα, υπογράμμισε το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του άτυπου Eurogroup στο Τάλιν.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου μετά το Eurogroup, ο Μπενουά Κερέ ανέφερε ότι η οροφή της έκτακτης βοήθειας ρευστότητας (ELA) που παρέχει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά 5 δισ. ευρώ, και πως το συνολικό ποσό που έχει λάβει η Ελλάδα από τον ΕLA είναι 33,9 δισ. ευρώ. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό βήμα για τη μείωση – και ελπίζω για την εξάλειψη του ELA», ανέφερε ο Μπ. Κερέ.

Όσον αφορά το επίπεδο των καταθέσεων στην Ελλάδα, ο κ. Κερέ ανέφερε ότι μόλις πρόσφατα έχει αρχίσει να σημειώνεται μια μέτρια ανάκαμψη, ωστόσο τόνισε ότι το επίπεδο των καταθέσεων παραμένει περίπου κατά 35,3 δισ. ευρώ κάτω από το αντίστοιχο επίπεδο στις αρχές του 2015. Σε γενικές γραμμές, πάντως, τόνισε ο Μπ. Κερέ, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται.

Όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, ο Μπ. Κερέ είπε ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας να ολοκληρώσει εγκαίρως την τρίτη αξιολόγηση, και συγκεκριμένα έως το τέλος του 2017. Στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, τόνισε ότι πρέπει να γίνει «σημαντική και ορατή πρόοδος» για να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) και πρόσθεσε ότι είναι εξίσου σημαντικό να λειτουργήσουν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες (e-auctions).
Καταλήγοντας, ο Μπ. Κερέ επεσήμανε την ανάγκη να «προστατευθεί η ανεξαρτησία και η αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ» και εξέφρασε την ανησυχία της ΕΚΤ για τη δικαστική υπόθεση που εκκρεμεί κατά του πρώην επικεφαλής της, Ανδρέα Γεωργίου. Ο Μπ. Κερέ ανέφερε ότι η υπόθεση αυτή «θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων» και της ίδιας της Eurostat και πως αυτό είναι κάτι που εγείρει την ανησυχία της ΕΚΤ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.