Η Κίνα σχεδιάζει να απαγορεύσει τις συναλλαγές με bitcoin και άλλα εικονικά νομίσματα στις χρηματαγορές της χώρας. Το πρακτορείο Bloomberg κάνει λόγο για επικείμενη έκρηξη της αγοράς των «κρυπτονομισμάτων».
Η απαγόρευση θα εφαρμοστεί μόνο στις συναλλαγές με εικονικά νομίσματα, αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο επικαλούμενο κινέζο αξιωματούχο με γνώση του θέματος ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας απέφυγε να σχολιάσει τις σχετικές πληροφορίες που πρώτο δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή το κινεζικό περιοδικό Caixin.
Μετά τη δημοσίευση το bitcoin έκανε «βουτιά» στις διεθνείς αγορές. Οι απώλειες της ισοτιμίας του εικονικού νομίσματος ήταν οι μεγαλύτερες του τελευταίου διμήνου σε εβδομαδιαία βάση.
Σημειωτέον ότι στην Κίνα λαμβάνει χώρα περίπου το 23% των συνολικών συναλλαγών με bitcoin στον κόσμο. Πρόκειται επίσης για τη χώρα που συγκεντρώνει τους περισσότερους «ανθρακωρύχους» bitcoin στον κόσμο.
Οι «ανθρακωρύχοι» εν προκειμένω είναι οι χρήστες του Διαδικτύου που χρησιμοποιούν ένα λογισμικό ανοικτού κώδικα, που ονομάζεται «ορυχείο». Τα bitcoins που «εξορύσσονται» αποθηκεύονται σε ένα «ψηφιακό πορτοφόλι», ανάλογο ενός ψηφιακού λογαριασμού.