Στον αστερισμό Μακρόν η Αθήνα – Ευρωπαϊκό κοστούμι ο Αλ. Τσίπρας

Την Αθήνα όπου τις επόμενες ημέρες θα πέσουν οι προβολείς των μέσων ενημέρωσης απ΄όλο τον κόσμο, επιλέγει ο

Την Αθήνα όπου τις επόμενες ημέρες θα πέσουν οι προβολείς των μέσων ενημέρωσης απ΄όλο τον κόσμο, επιλέγει ο Πρόεδρος Μακρόν για να παρουσιάσει τη νέα αρχιτεκτονική οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης και τις πολιτικές που έχει θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τη γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ για την ανάπτυξη.

Οπως μεταδίδουν έγκυρες ευρωπαικές πηγές ο Πρόεδρος Μακρόν θα μιλήσει για το μέλλον της Ευρώπης, για την ενίσχυση των καταστατικών ευρωπαϊκών αξιών και τη Δημοκρατία αλλά βάρος θα δώσει στα στοιχεία της νέας αρχιτεκτονικής στο οικονομικό μοντέλο και τη διακυβέρνηση ΕΕ και ευρωζώνης, τα οποία συζητώνται μεταξύ Βερολίνου-Παρισίων τους τελευταίους μήνες.
Η κυβέρνηση όχι αδίκως έχει επενδύσει πολλά στην επίσκεψη Μακρόν καθώς η απόφαση του Γάλλου Προέδρου συνιστά αναγνώριση του αναβαθμισμένου γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μας και έμπρακτη στήριξη στην προσπάθεια εξόδου της οικονομίας μας από την κρίση.
Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου ο Γάλλος Πρόεδρος θα συνοδεύεται από μεγάλη ομάδα Γάλλων Επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές, ο τουρισμός, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, ο χρηματοπιστωτικός τομέας και η αμυντική βιομηχανία. Η αγορά του ΟΛΘ από κοινοπραξία στην οποία ηγείται γαλλική εταιρεία, θεωρείται ως ένδειξη αυξανόμενης εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό, οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές θα επικεντρωθούν σε τρεις τομείς τους οποίους η κυβέρνηση έχει αναδείξει ως κρίσιμους για επόμενη περίοδο:
-Την προσέλκυση επενδύσεων προς την Ελλάδα.
-Την σταθερή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, και
-Το μέλλον της Ευρωζώνης.
Η αποστολή που συνοδεύει το Γάλλο Πρόεδρο θα καταλύσει στη Μεγάλη Βρετανία όπου έχουν κρατηθεί 80 δωμάτια ενώ δεκάδες ξένοι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν την επίσκεψη αναζητούν δωμάτια σε άλλα ξενοδοχεία του κέντρου. Η πληρότητα αυτή την περίοδο, παρ΄ότι μπήκαμε στο Σεπτέμβριο, βρίσκεται στα ύψη (98%) και πολλοί εκπρόσωποι ξένων μέσων έχουν δυσκολευθεί να εξασφαλίσουν τη διαμονή τους.
Ο Τσίπρας με ευρωπαικό …κοστούμι
Οι προετοιμασίες για την υποδοχή του Γάλλου Προέδρου στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πυρετώδεις.
Οι πληροφορίες θέλουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πέραν των αναφορών για την ιστορική διαδρομή και σημασία της Ελληνογαλλικής φιλίας θα αναφερθεί στον κρίσιμο ρόλο της Γαλλίας και ειδικά του ίδιου του Προέδρου Μακρόν, από την περίοδο που βρισκόταν στη θέση του Υπουργού Οικονομίας, στη στήριξη προς τη χώρα μας την τελευταία κρίσιμη διετία.
Με λίγα λόγια θα αναγνωρίσει ότι η Γαλλία μας κράτησε «ζωντανούς» στην ευρωζώνη όταν μπήκε στο τραπέζι τη Συνόδου Κορυφής το καλοκαίρι του 2015 το σχέδιο Σόιμπλε για να βγεί «προσωρινά» η Ελλάδα από το ευρώ.
Παράλληλα θα τονίσει ότι η νέα αρχιτεκτονική ΕΕ και Ευρωζώνης μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον για τους ευρωπαίους πολίτες υπό την προϋπόθεση ότι θα βασιστεί στην ανάπτυξη της κοινωνικής, δημοκρατικής Ευρώπης και στην προάσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να εμφανιστεί με προτάσεις για το μέλλον της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι είναι θετική εξέλιξη το γεγονός ότι έχει ανοίξει η συζήτηση αυτή. Για να υπερβεί η Ευρώπη οριστικά την κρίση θα σημειώσει ότι θα πρέπει να αμφισβητηθεί η πολιτική της λιτότητας, να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και να επιδιωχθεί η άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και διαφορών μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου.
Για την προσφυγική κρίση η μόνη οδός είναι η ανάληψη ευθυνών για τη διαχείριση της από όλα τα κράτη μέλη, από κοινού.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.