«Ο ρόλος της Στατιστικής Αρχής είναι να περιγράφει την πραγματικότητα, όχι να την δημιουργεί», αναφέρει με Επιστολή της στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η Ένωση Αμερικανών Στατιστικολόγων (ASA), με την οποία ζητείται η άνευ προϋποθέσεων κάλυψη των δικαστικών εξόδων του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου και η δημόσια αναγνώρισή των υπηρεσιών του.

Η Ενωση, η οποία είναι η μεγαλύτερη κοινότητα στατιστικολόγων, με μέλη σε πάνω από 90 χώρες, αναφέρει μεταξύ άλλων πως οι επαναλαμβανόμενες δίκες δείχνουν ότι κάποιοι εντός της Δικαιοσύνης, αλλά και αλλού εμφανίζονται να μην έχουν τη βούληση να αθωωθεί ο κ. Γεωργίου και παραμένει αδιευκρίνιστο το πως ο προσφάτως νόμος θα επιτρέψει στον κ. Γεωργίου να ανακτήσει τα χρήματα που έδωσε για τις δικαστικές δαπάνες.
«Η δίωξη σε βάρος ενός αφοσιωμένου Δημοσίου λειτουργού απλά διότι έκανε τη δουλειά του είναι μια πράξη βαθιά ενοχλητική. Επιπρόσθετα οι συνεχόμενες διώξεις στέλνουν ένα μήνυμα στην σημερινή ηγεσία της ΕΛΣΤΑΤ η οποία παράγει τους εθνικούς λογαριασμούς και άλλες στατιστικές και θα μπορούσαν ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της», αναφέρει.
Κατά την ASA οι αρχικές διώξεις σε βάρος του κύριο Γεωργίου και το συναδέλφων του ανέδειξαν ανησυχίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη πολιτικοποίηση των στατιστικών στην Ελλάδα. Η άρνηση της αποδοχής της αθώωσης στις αρχικές δίκες είναι ακόμα περισσότερο ανησυχητική και οι καταδίκες που προέκυψαν είναι ξεκάθαρα ενοχλητικές.
Που κοινοποιήθηκε
Η επιστολή κοινοποιήθηκε και προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντώνιο Ταγιάνι, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, τον πρόεδρο της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον επικεφαλής του η ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, την Επίτροπο για θέματα Δικαιοσύνης Βέρα Γιουρόβα, τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, την Επίτροπο για την Απασχόληση Μαριάννα Τίσεν, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρίστι Λαγκάρντ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συμβουλίου Μάρτι Χετεμάκι, τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μαξ Τίλερσον, τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μανούσιν, τον αρμόδιο για ελληνικά ζητήματα στο Αμερικανικό Κογκρέσο Γκάς Μπιλιράκη και την αρμόδια για το ίδιο θέμα Κάρολαϊν Μαλόνει.

Το ιστορικό
Τον Αύγουστο του 2010 ανέλαβε πρόεδρος της -ανεξάρτητης πλέον- Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) ο Ανδρέας Γεωργίου, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ. Tον Οκτώβριο του 2010 ο κ. Γεωργίου υπέβαλε αναθεωρημένα στοιχεία που αύξησαν περαιτέρω το έλλειμμα του 2009 στο 15,4% του ΑΕΠ. Η αύξηση οφειλόταν εν μέρει στο γεγονός ότι περιελήφθησαν στο έλλειμμα και στο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης 17 παγίως και βαρέως ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις και φορείς (ΟΣΕ, αστικές συγκοινωνίες, αμυντικές βιομηχανίες, ΕΡΤ κ.ά.) όπως προβλεπόταν από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών Λογαριασμών (ESA95) που ίσχυε ήδη από το 1996. Άλλες αλλαγές αφορούσαν διορθώσεις στατιστικών καταγραφών για τα ασφαλιστικά ταμεία, καταγραφή των πληρωτέων υποχρεώσεων της Κεντρικής Κυβέρνησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης κτλ. Οι αλλαγές αυτές έγιναν σε πλήρη συνεννόηση με τη Eurostat, ώστε να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα οι κοινοί κανόνες στατιστικής καταγραφής της ΕΕ και με την τρόικα (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ), ώστε το σταθεροποιητικό πρόγραμμα να λάβει υπόψη όλες τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου, ακόμα και αυτές που αποσιωπούνταν προηγουμένως. Η Eurostat έλεγξε και συμφώνησε με τη μέτρηση των στοιχείων του 2009 και έκτοτε δέχεται τα ελληνικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ανεπιφύλακτα.
Επί έξι χρόνια ο Ανδρέας Γεωργίου, που ανέλαβε πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ τρεις μήνες μετά την υπογραφή του Μνημονίου, διώκεται για ποινικά αδικήματα ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (ΕΕ, Eurostat, ΔΝΤ, ΤτΕ) συμφωνούν ότι το έλλειμμα του 2009 ήταν 15,4% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση Τσίπρα δέχεται τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε το τρίτο Μνημόνιο που η ίδια υπέγραψε και ζητάει νέα δάνεια και ελάφρυνση χρέους υπολογισμένα στη βάση αυτών των στοιχείων.