Την έγκρισή του έδωσε την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ για να προχωρήσει η συγχώνευση της μεγαλύτερης εταιρείας ανθρακωρυχείων της χώρας Shenhua Group με έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους κατασκευής ενεργειακών γεννητριών China Guodian Corp. Από τον επιχειρηματικό αυτόν γάμο θα προκύψει η μεγαλύτερη σε εγκατεστημένη ισχύ ενεργειακή εταιρεία στον πλανήτη. Η ενοποιημένη εταιρεία θα είναι επίσης η δεύτερη παγκοσμίως σε περιουσιακά στοιχεία, καθώς η αξία τους εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 1,8 τρισ. γουάν (271 δισ. δολάρια) –πρόκειται για στοιχεία του Bloomberg New Energy Finance.
Και οι δύο ενεργειακές επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν είναι κρατικές. Ειδικοί περί τα ενεργειακά αναλυτές εκτιμούν ότι η συμφωνία Shenhua – Guodian ίσως είναι η πρώτη μιας σειράς συγχωνεύσεων που θα ακολουθήσουν στην ενέργεια αλλά και σε άλλους βιομηχανικούς κλάδους της Κίνας, δεδομένου ότι η νομενκλατούρα του Πεκίνου προσπαθεί να περιορίσει την υπερπαραγωγή και να μειώσει τον αριθμό των κρατικών επιχειρήσεων.
«Tο άλλο παπούτσι»

«Τώρα περιμένουμε να πέσει και το άλλο παπούτσι» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο Τιαν Μιάο, αναλυτής της Sun Hung Kai Financial Ltd στο Πεκίνο. «Η ενοποίηση της Shenhua με την Guodian επιβεβαιώνει την κυβερνητική πολιτική μεταρρυθμίσεων στις κρατικές επιχειρήσεις προκειμένου να περιοριστούν οι περιττές επενδύσεις και να βελτιωθεί η επιχειρηματική αποτελεσματικότητα» πρόσθεσε ο κινέζος αναλυτής. Ο ενοποιημένος όμιλος αναμένεται να λειτουργήσει υπό την επωνυμία National Energy Investment Corp. και να διαθέτει τη δυνατότητα παραγωγής περισσοτέρων από 225 γιγαβάτ ετησίως, ξεπερνώντας την παραγωγή της γαλλικής Électricité de France (EDF) και της ιταλικής Enel SpA αθροιστικά, σύμφωνα με τον Φρανκ Γιου, αναλυτή της Wood Mackenzie. Η EDF παρήγαγε πέρυσι 137,5 γιγαβάτ, ενώ η Enel παρήγαγε 83 γιγαβάτ.

Η εξάρτηση
Η διακυβέρνηση Σι επιδιώκει επίσης τη μείωση της εξάρτησης της Κίνας από τον άνθρακα και την ενεργειακή στροφή της χώρας προς το φυσικό αέριο, την αιολική ενέργεια, την ηλιακή, την πυρηνική καθώς και τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των υδροηλεκτρικών σταθμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 30% της ενέργειας που θα παράγει η ενοποιημένη εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Shenhua με την Guodian θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.
Επόμενος στόχος της διακυβέρνησης Σι θα είναι, σύμφωνα με τον Φρανκ Γιου της Wood Mackenzie, μια μεγάλη συγχώνευση στον τομέα της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Κίνα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ