«Έχουμε ενθαρρυντικούς δείκτες και τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι ενθαρρυντικά, διότι δείχνουν ότι αν συνεχίσουμε σε αυτούς τους θετικούς ρυθμούς που είχαμε στα πρώτα τρίμηνα, τα δύο και ιδιαίτερα το τρίτο που απ’ ό,τι φαίνεται είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό -όλοι το νιώθουμε αυτό και με την πολύ μεγάλη απόδοση του τουρισμού- μπορούμε να φτάσουμε στο 2017 σε μεγέθη ανάπτυξης κοντά στο 2% που έχει να δει η ελληνική οικονομία πάνω από μια δεκαετία».

Αυτό σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στο Μέγαρο Μαξίμου και πρόσθεσε: «Αυτό που χρειάζεται, κατά την εκτίμησή μου βεβαίως, είναι να διατηρήσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία, ταυτόχρονα όμως να δώσουμε και εργαλεία ρευστότητας και να αυξήσουμε και τη ζήτηση για να μπορέσει να εκτιναχθεί η ελληνική οικονομία».

Πριν την συνάντηση

Το ενδεχόμενο μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης είναι αυτό που τρομάζει περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο, αυτή τη στιγμή, τους έλληνες τραπεζίτες. Και όσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υποστηρίζει ότι το ακριβές ύψος των «κόκκινων δανείων» στην χώρα μας σήμερα είναι υψηλότερο απ’ αυτό που επισήμως έχει ανακοινωθεί, τόσο ο φόβος αυτός θα μεγαλώνει.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση, το Ταμείο κάνει λόγο για μια περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας κατά περίπου 10 δισ. ευρώ.

Η ελληνική πλευρά το απορρίπτει ασυζητητί, ενώ το θετικό στοιχείο της όλης ιστορίας είναι ότι στο πλευρό της στέκει και η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Μέσα σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, πραγματοποιείται η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την διοίκηση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Και μπορεί επισήμως να μην έχει ανακοινωθεί η ατζέντα της, ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι η πλευρά των τραπεζών θα θέσει το θέμα υπόψη του πρωθυπουργού.

Δεδομένο επίσης θα πρέπει να θεωρείται ότι ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει ακόμα μεγαλύτερη ροή κεφαλαίων στην αγορά, υπό τη μορφή χρηματοδοτήσεων, προκειμένου να ενισχυθούν επενδυτικές προσπάθειες, στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αλλωστε, η ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ θα πρέπει να έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Στις 11: το πρωί ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με το Προεδρείο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ενώ στις 14:30 συναντάται με την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Ελλάδος.