Ο μεγάλος άρρωστος της αγοράς real estate είναι η κατοικία. Το στοκ είναι τεράστιο, οι τιμές έχουν καταρρεύσει –πτώση για 10η συνεχή χρονιά κατέγραψε η τελευταία έκθεση της ΤτΕ –και η κατάσταση θα επιδεινωθεί με τους πλειστηριασμούς των τραπεζών που είναι υποχρεωμένες να βγάλουν από πάνω τους ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κατοχή τους ως εξασφαλίσεις από την αδυναμία αποπληρωμής στεγαστικών δανείων των ιδιοκτητών τους αλλά και από εταιρείες του real estate που έχουν χρεοκοπήσει, όπως η Βωβός κ.ά.
Σύμφωνα με έρευνα της PwC, οι επενδύσεις στην κατοικία το 2007 είχαν ανέλθει σε 25 δισ. ευρώ και το 2016 μόλις και μετά βίας διαμορφώθηκαν σε 1,2 δισ. ευρώ.

Θα περιμένουμε ως το 2039
Σε ετήσια βάση στην Ελλάδα γίνονταν επενδύσεις αξίας 60 δισ. ευρώ. Ακόμα και αν οι άλλοι τομείς ανακάμψουν (ιδιωτικές επενδύσεις, βιομηχανία, δημόσιες επενδύσεις), λείπουν από την αγορά 24 δισ. ευρώ που προέρχονται από τις κατοικίες. Σύμφωνα με τη μελέτη της PwC, για να ξαναδούμε τις τιμές του 2007 στις κατοικίες θα πρέπει να περιμένουμε ως το 2039.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα του δικτύου μεσιτικών γραφείων RE/MAX Europe, μεταξύ 18 ευρωπαϊκών χωρών, στην Ελλάδα απαντώνται οι φθηνότερες κατοικίες. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του 2016 ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. σε αστική περιοχή στην Ελλάδα κόστιζε μόλις 92.200 ευρώ ή 922 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο, ενώ το αντίστοιχο κόστος στην Περιφέρεια δεν ξεπέρασε τα 670 ευρώ/τ.μ. Η ανάκαμψη της κατοικίας σίγουρα σχετίζεται με την αναβίωση των στεγαστικών δανείων, γεγονός που καταδεικνύει πως η συγκεκριμένη αγορά θα αργήσει να επιταχύνει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ