Σταθερή στο 9,1% παρέμεινε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο η ανεργία στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη η Eurostat. Μετρίως ανησυχητικά ήταν, ωστόσο, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που επίσης ανακοίνωσε την ίδια ημέρα η επίσημη Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 1,5% από 1,3% που ήταν τον Ιούλιο σε ετήσια βάση. Είναι η υψηλότερη τιμή σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, που καταγράφεται τους τελευταίους τέσσερις μήνες, η οποία ξεπερνά τις προβλέψεις των ειδικών (1,4%) που μετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη (διότι πρόκειται για μήνα διακοπών) επιτάχυνση της αύξησης των τιμών καταναλωτή ίσως βάλει σε κίνδυνο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωτράπεζας που αποσκοπεί στην τόνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης, καθώς ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι διαπιστώνει ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει στο ανώτατο ανεκτό όριο 2% που έχουν θέσει οι νομισματικές και πολιτικές αρχές της ζώνης του ευρώ.
Το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε «τσιμπημένος» πληθωρισμός στη Γερμανία και στην Ισπανία ίσως επιτείνει τον προβληματισμό του Ντράγκι.
Σταθερός ο δομικός

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο δομικός πληθωρισμός στις 19 χώρες-μέλη που μοιράζονται το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα διατηρήθηκε σταθερός στο 1,2% τον Αύγουστο. Για τον υπολογισμό του δομικού πληθωρισμού δεν λαμβάνονται υπόψει οι διακυμάνσεις στις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, που είναι πιο μεγάλες συγκριτικά με τα άλλα καταναλωτικά αγαθά.
Όπως φάνηκε από την ετήσια συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών των μεγαλύτερων οικονομιών στον πλανήτη που έγινε πρόσφατα στο Τζάκσον Χολ των ΗΠΑ, ο Μάριο Ντράγκι υιοθετεί μια μάλλον ήπια στάση σε ό,τι αφορά την προοπτική άρσης των μέτρων στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Σε αντίθεση με τον ιταλό πρόεδρο της ΕΚΤ, ο πρόερος της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν (ex officio ιέραξ της νομισματικής πολιτικής) προανήγγειλε μιλώντας σε γερμανική χρηματιστηριακή εφημερίδα την άρση της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. «Δεν βλέπω το λόγο να συνεχιστεί αυτή η πολιτική το επόμενο έτος», δήλωσε συγκεκριμένα στην «Boersen-Zeitung».
Αντίβαρο το ισχυρό ευρώ

Αν από τη μια πλευρά η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, έστω και εποχιακή, δημιουργεί σκέψεις αύξησης των επιτοκίων του ευρώ στον Ντράγκι και το επιτελείο του, η πρόσφατη εκτίναξη της ισοτιμίας του ευρώ πάνω από το επίπεδο των 1,20 δολαρίων λειτουργεί αποτρεπτικά για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Το αρμόδιο για τον καθορισμό των επιτοκίων του ευρώ Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 7 Σεπτεμβρίου στην έδρα της Ευρωτράπεζας στη Φραγκφούρτη.