Υεμένη: Τουλάχιστον 14 άμαχοι σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και πέντε παιδιά της ίδιας οικογένειας, σκοτώθηκαν την Παρασκευή τα ξημερώματα σε νέες αεροπορικές επιδρομές που είχαν στόχο μια συνοικία της πρωτεύουσας της Υεμένης Σανάα, με τις διεθνείς οργανώσεις να κάνουν λόγο για «νύχτα φρίκης».

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και πέντε παιδιά της ίδιας οικογένειας, σκοτώθηκαν την Παρασκευή τα ξημερώματα σε νέες αεροπορικές επιδρομές που είχαν στόχο μια συνοικία της πρωτεύουσας της Υεμένης Σανάα, με τις διεθνείς οργανώσεις να κάνουν λόγο για «νύχτα φρίκης».

Το τηλεοπτικό δίκτυο των σιιτών ανταρτών Χούτι που ελέγχουν τη Σανάα κατηγόρησε τον συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία για τους βομβαρδισμούς αυτούς που σημειώθηκαν στις 03:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Παράλληλα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (UNHCR) κατηγόρησε τον ίδιο συνασπισμό ότι ευθύνεται για τον θάνατο 42 αμάχων, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, το διάστημα 14 με 24 Αυγούστου. Ο απολογισμός αυτός δεν περιλαμβάνει τα χθεσινά θύματα.

Σύμφωνα με φωτοειδησεογράφο του AFP, από την αεροπορική επιδρομή καταστράφηκαν δύο κτίρια στην Φατζ Άταν, μια συνοικία στη νότια Σανάα, η οποία ελέγχεται από το 2014 από τους Χούτι.

Ο Μοχάμεντ Άχμεντ, που ζει σε ένα από τα κατεστραμμένα κτίρια, διηγήθηκε ότι ανέσυρε μαζί με άλλους ενοίκους εννέα πτώματα από τα ερείπια, ανάμεσά τους παιδιά μιας οικογένειας, και ότι τα μετέφερε στο νοσοκομείο. Όταν έπεσε η ρουκέτα ένα από τα κτίρια κατέρρευσε αμέσως, παρασύροντας και το διπλανό, εξήγησε ο Άχμεντ.
Διασώστες δήλωσαν ότι σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι, ανάμεσά τους έξι παιδιά και δύο γυναίκες.

«Είμαι βαθιά σοκαρισμένος και θλιμμένος από τα πλήγματα της προηγούμενης νύχτας», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της αποστολής της Διεθνούς Επιτροπής ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στην Υεμένη Κάρλος Μορατσάνι, αφού μετέβη στο σημείο της επίθεσης.
«Μια τέτοια απώλεια αμάχων είναι φρικτή και αντίθετη στις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου για τις ένοπλες συγκρούσεις», πρόσθεσε.

Οκτώ από τα θύματα είναι μέλη της ίδιας οικογένειας, ανάμεσά τους και πέντε παιδιά, σύμφωνα με τη ΔΕΕΣ.

Από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία απευθύνθηκε επέκρινε τους αξιωματούχους του ΟΗΕ έπειτα από αυτή «τη νύχτα φρίκης», επικρίνοντας την απόφασή τους να αποσύρουν πέρυσι τον υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό από τον μαύρο κατάλογο με τις κυβερνήσεις και τις οντότητες που δεν σέβονται τα δικαιώματα των παιδιών, έπειτα από τις πιέσεις που άσκησε το Ριάντ.

Ο εκπρόσωπος του συνασπισμού, συνταγματάρχης Τούρκι αλ Μάλκι, επεσήμανε ότι «ερευνώνται οι καταγγελίες των μέσων για μια επιδρομή της αεροπορίας του συνασπισμού εναντίον ενός σπιτιού στη Φατζ Άταν».

Οι άμαχοι πληρώνουν βαρύ φόρο στον πόλεμο στην Υεμένη μεταξύ των σιιτών ανταρτών Χούτι που είναι πιστοί στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και στις δυνάμεις του νυν προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουν Χάντι που υποστηρίζονται από τον αραβικό συνασπισμό.

Ο αραβικός συνασπισμός έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι βάζει στο στόχαστρό του αμάχους.

Χθες ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι 58 άμαχοι σκοτώθηκαν την εβδομάδα από τις 17 ως τις 24 Αυγούστου, κατηγορώντας τον συνασπισμό ότι ευθύνεται για τον θάνατο 42 εξ αυτών.
Σε αυτόν αποδίδει μάλιστα την επίθεση την Τετάρτη εναντίον ενός ξενοδοχείου κοντά στη Σανάα, από την οποία σκοτώθηκαν 33 άνθρωποι, και μια ακόμη εναντίον ενός σπιτιού στην επαρχία της πρωτεύουσας όπου σκοτώθηκαν έξι άμαχοι.

Στο παρελθόν ο συνασπισμός έχει παραδεχθεί ότι έχουν γίνει «λάθη» που προκάλεσαν τον θάνατο αμάχων, όπως η επιδρομή εναντίον μιας κηδείας στη Σανάα τον Οκτώβριο του 2016 στην οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 140 άνθρωποι.

«Το 2017 ο αριθμός των επιδρομών ανά μήνα είναι τριπλάσιο από τον περσινό και οι ένοπλες συγκρούσεις που καταγράφονται μηνιαίως περισσότερες από διπλάσιες», επεσήμανε ο Στέφεν Ο’ Μπράιεν αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις.

Από τον Μάρτιο του 2015 περίπου 8.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Υεμένη και 48.000 έχουν τραυματιστεί μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι, ενώ έχει προκληθεί σοβαρή ανθρωπιστική κρίση με επιδημία χολέρας, αλλά και την απειλή λιμού στη χώρα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.