Ενας χρόνος συμπληρώνεται την Πέμπτη από τον σεισμό που έπληξε την κεντρική Ιταλία. Στο Αματρίτσε, στο χωριό που ουσιαστικά ισοπεδώθηκε από τον εγκέλαδο, την περασμένη νύχτα οι κάτοικοι πήραν μέρος σε πορεία, με αναμμένες δάδες και κεριά. Τιμήθηκε η μνήμη των διακοσίων τριάντα εννέα νεκρών (συνολικά, σε όλη την κεντρική Ιταλία έχασαν τη ζωή τους διακόσιοι ενενήντα εννέα άνθρωποι) με σύντομες αλλά ουσιαστικές αναφορές στα γνωρίσματα και στην προσωπικότητα του κάθε θύματος.
Στις τρεις και τριάντα έξι το πρωί (την ώρα που σημειώθηκε ο σεισμός πέρυσι) οι καμπάνες ήχησαν πένθιμα, διακόσιες τριάντα εννέα φορές ακριβώς. Οι συγγενείς των θυμάτων ζήτησαν να περιορισθεί η παρουσία δημοσιογράφων, και οι οπερατέρ να κρατήσουν κλειστές τις κάμερες. Στο Αματρίτσε υπάρχουν και πολλές ταμπέλες οι οποίες υπενθυμίζουν στους επισκέπτες ότι «πρόκειται για ένα μέρος που αξίζει σεβασμό» καλώντας τους, ουσιαστικά, να αποφεύγουν κάθε είδος «σέλφι» και λήψεις με τα κινητά τηλέφωνα.
Ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι πήρε μέρος στη λειτουργία που τελέσθηκε το πρωί στη μεγάλη σκηνή η οποία έχει στηθεί στο γήπεδο της πόλης. Η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι και ο υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι αποφάσισαν να παραστούν στη θρησκευτική τελετή που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στην Αρκουάτα Ντελ Τρόντο, της περιφέρειας Μάρκε, η οποία επλήγη επίσης από τον εγκέλαδο.
Σε επιστολή τους προς την πρόεδρο της ιταλικής Βουλής, οι σεισμοπαθείς της Αρκουάτα Ντελ Τρόντο, μεταξύ των άλλων, διαμαρτύρονται για τα «τόσα λόγια και υποσχέσεις χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα» και ζητούν «να μεταφερθούν άμεσα εκτός των σεισμόπληκτων περιοχών τα ερείπια, να αποκατασταθούν όλοι οι δρόμοι, να μπορέσουν να επιστρέψουν οι κάτοικοι σε πραγματικές κατοικίες και να υπάρξει ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά το σύνολο των έργων ανοικοδόμησης».