Ανακριβέστατα και κακοπροαίρετα τα διαδιδόμενα από ορισμένους, ότι δήθεν κατά τη χθεσινή Διοικητική Ολομέλεια δεν ψηφίσθηκε η πρόταση της προέδρου του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου, και αυτό γιατί δεν τέθηκε ζήτημα συνταγματικής αναθεώρησης για την παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών, χαρακτηρίζει, σε ανακοίνωσή της, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.
Συγκεκριμένα, η κ. Θάνου υποστηρίζει ότι το ερώτημα που τέθηκε προς ψήφιση στη χθεσινή Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, ήταν: «Παρίσταται ανάγκη αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών, όπως ορίζεται με το Σύνταγμα του 1975 (65 ετών οι κατώτεροι δικαστές και 67 ετών οι ανώτατοι), ώστε να προστατευθούν οι συνταγματικές αρχές της ανεξαρτησίας και της ισοβιότητας των δικαστικών λειτουργών, οι οποίες έχουν καταλυθεί, λόγω της εν τω μεταξύ (από το 1975) μεγάλης αύξησης του μέσου όρου ζωής, της κοινωνικής πραγματικότητας και των νομοθετικών εξελίξεων;».
Επίσης, στην ανακοίνωση των οκτώ σελίδων αναφέρεται ότι στην εν λόγω Ολομέλεια συμμετείχαν 65 μέλη, ψήφισαν 40 «όχι» και 25 «ναι» και προστίθεται: «Η Ολομέλεια, κατά πλειοψηφία, αποφάνθηκε ότι δεν παρίσταται ανάγκη (γενικά) για αύξηση του ορίου και αντίστοιχα η μειοψηφία ότι παρίσταται ανάγκη (γενικά)».
Κατόπι αυτών, σημειώνεται στην ανακοίνωση: «Τα αναγραφόμενα από ορισμένους σχολιαστές, ότι δήθεν η πλειοψηφία και (έμμεσα) η μειοψηφία παραπέμπουν σε συνταγματική αναθεώρηση, είναι ανακριβέστατα διότι ουδόλως τέθηκε τέτοιο ερώτημα προς ψήφιση, ούτε και οποιοδήποτε άλλο ερώτημα. Συνεπώς είναι ομοίως ανακριβέστατα και τα διαδιδόμενα, κακοπροαίρετα από ορισμένους, ότι δήθεν δεν ψηφίσθηκε η πρόταση της προέδρου, δεδομένου ότι το ως άνω ερώτημα, είναι το μόνο το οποίο τέθηκε προς ψήφιση».
Στη συνέχεια, στην ανακοίνωση παρατίθεται η εισήγηση της κ. Θάνου όπως και του αντιπροέδρου, Γιώργου Σακκά και γίνεται εκτενής αναφορά σε συγγράμματα καθηγητών πανεπιστημίων, κ.λπ., όπως γίνεται αναφορά και στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία χαρακτηρίζεται «ελαχίστη και πολύ παλαιά».