Στο εδώλιο η Ασλί Ερντογάν και οκτώ ακόμη διανοούμενοι της Τουρκίας

Σε μία πολύ μικρή αίθουσα του δικαστικού μεγάρου Καγκλαγιάν, στην Κωνσταντινούπολη αρχίζει την Πέμπτη μία από τις σημαντικότερες δίκες της Τουρκίας, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται αυτή τη φορά εννέα διανοούμενοι, εκ των οποίων και η βραβευμένη τουρκάλα συγγραφέας Ασλί Ερντογάν, άπαντες κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και «υπονόμευση της εθνικής ενότητας».

Σε μία πολύ μικρή αίθουσα του δικαστικού μεγάρου Καγκλαγιάν, στην Κωνσταντινούπολη – τόσο μικρή που δεν χωρούν ούτε καν οι γονείς των κατηγορουμένων – αρχίζει την Πέμπτη μία από τις σημαντικότερες δίκες της Τουρκίας, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται αυτή τη φορά εννέα διανοούμενοι, εκ των οποίων και η βραβευμένη τουρκάλα συγγραφέας Ασλί Ερντογάν, άπαντες κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και «υπονόμευση της εθνικής ενότητας».

Η Ασλί Ερντογάν συνελήφθη στο σπίτι της, στις 16 Αυγούστου ενόσω πότιζε τα λουλούδια της. Οι αποδείξεις για την «προπαγάνδα» της, σύμφωνα με τις Αρχές, βρίσκονται στις σημειώσεις της – οι οποίες ασφαλώς κατασχέθηκαν κατά τη σύλληψή της – καθώς και σε τρία βιβλία της στα οποία πραγματεύεται τις σφαγές των Κούρδων και των Αλεβιτών. Αυτή η γυναίκα, η οποία αποκάλυψε τις συνθήκες κράτησης στην Τουρκία, κρατείται στις γυναικείες φυλακές του Μπακίρκιοϊ της Κωνσταντινούπολης, υπό φρικτές συνθήκες.

Η τουρκάλα συγγραφέας, η οποία όχι μόνο δεν έχει καμία συγγενική σχέση με τον τούρκο πρόεδρο, αλλά απεναντίας πληρώνει το τίμημα της συμμετοχής της στην έκδοση της φιλοκουρδικής εφημερίδας της αντιπολίτευσης «Ozgur Gundem», έχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό της έπειτα από 132 μέρες στη φυλακή – 132 μέρες και νύχτες στο παγωμένο κελί της, κατά τις οποίες υποχρεώθηκε να στερηθεί ένα πανωφόρι ακόμη και την ιατροφαρμακευτική αγωγή που απαιτεί η εύθραυστη κατάσταση της υγείας της.

Η 49χρονη Ερντογάν συνελήφθη μαζί με περισσότερους από 20 δημοσιογράφους και εργαζόμενους στην Ozgur Gundem. Την Πέμπτη απολογείται μαζί με μία γλωσσολόγο και δύο δημοσιογράφους. Οι υπόλοιπες πέντε θέσεις θα παραμείνουν κενές, αφού οι κατηγορούμενοι πρόλαβαν να διαφύγουν πριν από το πογκρόμ συλλήψεων.

Γεννημένη το 1967 στην Κωνσταντινούπολη, η Ασλί Ερντογάν σπούδασε αρχικά Πληροφορική και Φυσική και έκανε τη διπλωματική της εργασία στο CERN. Στην πορεία ωστόσο αποφάσισε να αφοσιωθεί στη συγγραφή βιβλίων και την ακτιβιστική της δράση. «Αυτή ήταν ανέκαθεν η Ασλί, δεν άλλαξε. Η Τουρκία άλλαξε», επισημαίνει στη Monde άνθρωπος από το οικογενειακό της περιβάλλον.

Η ίδια η Ερντογάν δεν είχε βρεθεί ποτέ στη φυλακή. Είχε γράψει ωστόσο στο μυθιστόρημά της «Το πέτρινο κτίριο και τα άλλα» για τη βία, τα βασανιστήρια και τα ουρλιαχτά που στοίχειωσαν μία γυναίκα φυλακισμένη μαζί με ακτιβιστές, διανοούμενους και παιδιά του δρόμου.

Σε αυτό το βιβλίο, που έκανε ρεκόρ πωλήσεων μετά τη δική της κράτηση, καταγγέλλει τη θεσμική βία και ζωντανεύει τις πληγές που έζησε η Τουρκία στα στρατιωτικά πραξικοπήματα (1960, 1971, 1980). Περιγράφει επίσης τον «βρώμικο πόλεμο» στις περιοχές των Κούρδων στις αρχές του 1990, ο οποίος σημαδεύτηκε από ομάδες θανάτου, εξωδικαστικές δολοφονίες και εξαφανίσεις ανθρώπων.


Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.