Επενδύσεις και καινοτομία απαιτούνται για να έλθει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, όπως έχει γίνει και στη Σουηδία, οι σχέσεις των οποίων μάλιστα είναι καλές σε επιχειρηματικό επίπεδο, αλλά μπορεί να υπάρξει βελτίωση. Αυτά ειπώθηκαν στο 3ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Σουηδίας που διοργάνωσε πρόσφατα το Ελληνο-Σουηδικό Επιμελητήριο. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ αναπτύχθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για την προσέλκυση επενδύσεων και τη μετάβαση της χώρας σε νέα εποχή, με τα μηνύματα και τις προβλέψεις να είναι αισιόδοξα για το 2017.
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου Ιωάννης Δ. Σαρακάκης. Ο κ. Σαρακάκης αναφέρθηκε στα 25 χρόνια λειτουργίας του Επιμελητηρίου, η λειτουργία του οποίου έχει ως στόχο την ανάπτυξη της Ελλάδας, μέσω των σχέσεων των δύο χωρών, της μεταφοράς εμπειρίας από τη Σουηδία στη χώρα μας και της δημιουργίας κατάλληλου κλίματος για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. «Οι καλές πρακτικές δεν μεταφέρονται μηχανιστικά από τη μία χώρα στην άλλη. Ομως είναι βέβαιο ότι μπορούμε να ωφεληθούμε από την εμπειρία άλλων χωρών, ειδικά της Σουηδίας, για να λύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας» σημείωσε ο πρόεδρος του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου.
Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε η πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα κυρία Charlotte Wrangberg σημειώνοντας πως χρειάζονται συνεχής προσπάθεια και μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών, ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικά οι υπάρχουσες εταιρείες, αλλά και να προσελκυστούν και άλλες ξένες εταιρείες για να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Είναι σειρά της Ελλάδας να γνωρίσει την ανάπτυξη. Υπάρχουν πολλά να γίνουν για να αλλάξει ριζικά η κατάσταση για τους πολίτες και για τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε στη συμβολή των σουηδικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα συνεισφέροντας στην ελληνική οικονομία και δήλωσε «υπερήφανη, για τη δουλειά που έχουν κάνει» στη χώρα μας.
Μεταξύ των εισηγητών του 3ου Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας – Σουηδίας ήταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Ηλίας Ξανθάκος και ο γενικός διευθυντής της Β’ Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης κ. Λούης Αμπατής.


Οι θεματικές ενότητες

Στο πρώτο πάνελ του συνεδρίου, με θέμα «Επενδυτικές προοπτικές στην Ελλάδα», συμμετείχαν παρουσιάζοντας αναλύσεις οι κ.κ. Μιχάλης Μασουράκης, επικεφαλής οικονομολόγος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, και Παναγιώτης Κορλίρας, πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου.
Στο δεύτερο πάνελ, με θέμα «Καινοτομία και Εξυπνη Εξειδίκευση», συμμετείχαν η Dr Maria Huffman, από το Lund NanoLab Solid State Plysics, του Πανεπιστημίου Lund, στη Σουηδία, η κυρία Jenni-Ann Asplund, Program Manager της VINNOVA, ο δρ Βασίλης Γρηγορίου, διευθυντής και πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, και ο κ. Νίκος Κομνηνός, καθηγητής Αστικής Ανάπτυξης και Πολιτικής Καινοτομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Στο τρίτο πάνελ του συνεδρίου, με θέμα «Εξυπνες πόλεις», συμμετείχαν οι κ.κ. Γιάννης Μανιάτης, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Jo Arne Lindstad, Global Engagement Director, Smart & Sustainable Cities της Ericsson στη Σουηδία, Ανδρέας Γεννηματάς, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων, και Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικάλων. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Αλεξία Τασούλη.
Μετά το συνέδριο ακολούθησε δείπνο, όπου ο πρόεδρος του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου κ. Ιωάννης Δ. Σαρακάκης απηύθυνε χαιρετισμό. Αναφερόμενος στην κρίση που ξέσπασε το 2009 φέρνοντας στην επιφάνεια προβλήματα που προϋπήρχαν τόνισε: «Η συναίνεση που έχει διαμορφωθεί επί τρεις δεκαετίες είχε στηριχθεί σε ένα μη βιώσιμο σύστημα παροχών και εγγυήσεων που ευνοούσαν τη στασιμότητα και απέτρεπαν την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών και προσαρμογών στο οικονομικό μας σύστημα». Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Σαρακάκης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας τονίζοντας ότι «η επένδυση στον ιδιωτικό τομέα είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος της χώρας από τη χρόνια ύφεση. Απαιτούνται επενδύσεις και καινοτομία για να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης. Αυτό έχει ήδη πετύχει η Σουηδία στηριζόμενη σε μια σύγχρονη επιχειρηματικότητα».

Προσκεκλημένος του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου και ομιλητής ήταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος συγκρίνοντας την Ελλάδα με τη Σουηδία σημείωσε τη διαφορετικότητα των κρατών-μελών της ΕΕ, την αξία της συνύπαρξής τους και τα θετικά της συνέχισης της ιδέας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως ο κίνδυνος του Grexit θα είναι πάντα μπροστά μας, αν δεν κάνουμε τη δουλειά μας. «Ως Ελληνες έχουμε την τάση να κατηγορούμε κάποιον άλλον. Χάνουμε χρόνο, γιατί δεν έχουμε αποφασίσει ότι πρέπει να αλλάξει η κατάσταση» είπε, τονίζοντας την ανάγκη να βρούμε τα καλά χαρακτηριστικά μας, ώστε να ανακάμψει η οικονομία και να μη φεύγουν οι Ελληνες στο εξωτερικό. «Πρέπει να καταλάβει ο έλληνας πολίτης τι έχει συμβεί και ότι για τη χρεοκοπία έχει ευθύνη μεγάλη και ο ίδιος, και να μη χάνει χρόνο σε φαντασιακούς εχθρούς».


Το μακροοικονομικό περιβάλλον

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Ηλίας Ξανθάκος τόνισε πως η Ελλάδα ξεκινά από μια δυσχερέστερη βάση σε σχέση με τη Σουηδία, με σημαντικότερο πρόβλημα τη διαμόρφωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, ώστε από αυτό το βήμα, όπως είπε, να πάμε στα επόμενα. Αναφερόμενος στην προσπάθεια της κυβέρνησης σε διάφορα επίπεδα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ανέπτυξε όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Συγκεκριμένα, ο κ. Ξανθάκος μίλησε για προσπάθεια στο πεδίο διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας, με σύσταση και αλλαγή επιμελητηρίων, προσπάθεια εφαρμογής των συστάσεων του ΟΟΣΑ, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι σε φάση υλοποίησης, προσπάθεια πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και προσπάθεια σε σχέση με την προώθηση και στήριξη των εξαγωγών, που αποτελούν δυναμικό και ανθεκτικό παράγοντα της ελληνικής οικονομίας. «Αυτό το στάδιο για ανάπτυξη θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς σύντομα. Είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα έχει κρίσιμα πλεονεκτήματα για να πετύχει την εξωστρέφεια, λόγω του πολιτιστικού της βάρους, του περιβάλλοντος, της γεωστρατηγικής θέσης της και των δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο γενικός διευθυντής της Β’ Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης κ. Λούης Αμπατής εξέφρασε την ελπίδα να έλθει πιο κοντά η ελληνική με τη σουηδική εμπορική κοινότητα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η Σουηδία είναι από τους κορυφαίους προορισμούς για τις ελληνικές εξαγωγές, παρότι η Ελλάδα απέχει πολύ από τον στόχο. «Η Ελλάδα το 2017 θα σημειώσει μεγάλη πρόοδο στις επιχειρήσεις, θα γίνει μια χώρα φιλική προς τους επενδυτές» τόνισε, κάνοντας ειδική αναφορά στην παρουσία των σουηδικών εταιρειών στην Ελλάδα και στην προσπάθειά τους να πείσουν κι άλλες χώρες να επενδύσουν στη χώρα μας, αλλά και στην αποστολή που οργανώθηκε πρόσφατα στη Στοκχόλμη, με αποτελέσματα αισιόδοξα για το μέλλον.
Επενδυτικό έλλειμμα

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΣΕΒ κ. Μιχάλης Μασουράκης παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν τις αρνητικές επενδύσεις στη χώρα μας και την αρνητική πορεία των καθαρών αποταμιεύσεων της χώρας και των νοικοκυριών, κάνοντας λόγο για ανάγκη εισροής από το εξωτερικό. «Το επενδυτικό έλλειμμα στην Ελλάδα δεν είναι μόνο κατά την κρίση. Πριν από την κρίση είχαμε επενδύσεις στις κατοικίες, αν βγάλεις τις κατοικίες, υπάρχει έλλειμμα που πρέπει να αντιστραφεί τα επόμενα χρόνια» σημείωσε. Κατά τον κ. Μασουράκη, η ανάπτυξη θα έλθει μέσω ιδιωτικοποιήσεων, ωστόσο, όπως παρατήρησε, η σχέση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα παραμένει αμετάβλητη τα τελευταία 15 χρόνια. Οσον αφορά τις εξαγωγές, υπογράμμισε ότι μετά τις αναταράξεις, λόγω πολιτικών συγκυριών, η Ελλάδα έχει επανέλθει και εμφανίζει θετικό πρόσιμο. «Για τις εξαγωγές χρειάζονται επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στην Ελλάδα και μετά μικρές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν στην περιφέρεια αυτών» σημείωσε. Ακόμη αναφέρθηκε στο προβληματικό θεσμικό ελληνικό πλαίσιο, λέγοντας ότι η απόσταση για να γίνουμε καλύτερη θεσμικά χώρα από αυτό που είμαστε είναι πολύ μεγάλη. Επιπλέον υπογράμμισε τα προβλήματα υπερφορολόγησης τονίζοντας: «Εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, είναι δύσκολο να αλλάξει κάτι στις επενδύσεις, που είναι και η μόνη διέξοδος που έχουμε». Πάντως εξέφρασε την πεποίθηση ότι η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται σε ανάκαμψη. «Από το 2013-2014 ήμασταν σε φάση ανάπτυξης. Αυτό ανετράπη με τις αλλαγές του 2015. Αφού ξεπεράσαμε και την αναστάτωση που ακολούθησε τους περιορισμούς κεφαλαίων, είμαστε σε καλή πορεία και φέτος θα δούμε χαμηλό αλλά θετικό ρυθμό ανάπτυξης για όλο το έτος» κατέληξε.
Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Νίκος Βέττας χαρακτηρίζοντας ενδιαφέρον το πως ακόμη στην Ελλάδα κάνουμε διάγνωση, μιλώντας για το ποια είναι τα προβληματικά σημεία της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε ότι το απόλυτο ποσοστό επενδύσεων ήταν 65 δισ. ευρώ και σημειώθηκε το 2007, ενώ το 2015 οι επενδύσεις ανήλθαν στο ένα τρίτο αυτού. «Η ελληνική οικονομία είναι σε κατάσταση ελεύθερης πτώσης» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως τα όποια σημάδια ανάπτυξης προέρχονται από μεταβολές σε πολύ χαμηλή βάση. Μάλιστα, όσον αφορά το πόσο ανοιχτή είναι η οικονομία μας υποστήριξε πως βρισκόμαστε σε λάθος κατεύθυνση, παρομοιάζοντάς τη με «σκαντζόχοιρο που βγάζει αγκάθια και δεν αφήνει κανέναν να πλησιάσει».

Παρουσιάζοντας τα τελευταία στοιχεία του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ εκτίμησε ότι οι επενδύσεις στη βιομηχανία θα είναι σημαντικά άνω του 10% το 2017 σε σχέση με το 2016. «Η ελληνική οικονομία έχει εφεδρείες. Η κατανάλωση πηγαίνει καλύτερα όσο απομακρυνόμαστε από το καλοκαίρι του 2015» πρόσθεσε, κάνοντας επιπλέον αναφορά στο «καθαρό χρήμα» που μπαίνει στα δημόσια ταμεία, με τη χρήση του πλαστικού χρήματος. «Ξεκινάμε από χαμηλή βάση, ώστε οι προοπτικές για ανάπτυξη να μην είναι τόσο εξωπραγματικές για το 2017. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με εσωτερική κατανάλωση. Σημαντική άνοδος μπορεί να γίνει μόνο με οικονομική πολιτική με αξιοπιστία σε βάθος χρόνου, που η Ελλάδα στερείται αυτή τη στιγμή και μόνο εάν η οικονομία ανοίξει σε όσους είναι εκτός των τειχών» είπε.
Οι αναγκαίες συνέργειες

Στην ομιλία της η Dr Huffman, από το Lund NanoLab Solid State Plysics, του Πανεπιστημίου Lund, στη Σουηδία υπογράμμισε τον καταλυτικής σημασίας ρόλο της συνέργειας μεταξύ επιχειρήσεων, ακαδημαϊκής κοινότητας και κυβέρνησης στη Σουηδία, που δημιουργεί το περιβάλλον για την ανάπτυξη πολλών εταιρειών και startups. «Πρέπει η κυβέρνηση να αντιμετωπίζεται ως σύμμαχος» σημείωσε, προσθέτοντας ότι το σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία είναι να είσαι ανταγωνιστικός. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ίδρυση του MyFab, μέσω του οποίου όλα τα πανεπιστήμια μοιράζονται εργαλεία και ανθρώπινο δυναμικό. Αναφερόμενη σε εξαιρετικά παραδείγματα startups που ξεκίνησαν από το Πανεπιστήμιο της Lund, η Dr Huffman επανέλαβε με έμφαση τη σημασία της συνέργειας για την επιτυχία των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως αντικειμένου, προσθέτοντας ότι «κλειδί για την επιτυχία είναι το να λειτουργείς με τάσεις εξωστρέφειας».

HeliosPlus