Η Τουρκία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη επίθεση στην ιστορία της από τρομοκρατικές οργανώσεις και πρέπει να προχωρήσει σε αντίποινα, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του απευθυνόμενος σε μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από τα τηλεοπτικά δίκτυα.
Η Τουρκία επλήγη φέτος από μία σειρά βομβιστικών επιθέσεων, οι οποίες αποδίδονται στο Ισλαμικό Κράτος και στους κούρδους αντάρτες και πραγματοποιεί επιχείρηση καταστολής των οπαδών του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.
Παράλληλα, ο τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ότι παραβίασαν τη συμφωνία εκεχειρίας για το Χαλέπι, αλλά πρόσθεσε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να καταβάλλει προσπάθειες για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι της πόλης.
Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, αργότερα μέσα στη μέρα θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με θέμα την κατάσταση στο Χαλέπι, την οποία περιέγραψε ως «πολύ εύθραυστη», επιβεβαιώνοντας έτσι πληροφορία του Κρεμλίνου. Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία για τη μεταφορά των κατοίκων του Χαλεπίου στην Ιντλίμπ της Συρίας και στην Τουρκία.
Η προγραμματισμένη εκκένωση των περιοχών του Χαλεπίου που βρίσκονται ακόμη υπό τον έλεγχο των ανταρτών «πάγωσε» χθες καθώς αεροπορικές επιδρομές και σφοδροί βομβαρδισμοί έπληξαν την πόλη και το Ιράν φέρεται να έθεσε νέους όρους στη συμφωνία.
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία έχουν μέχρι στιγμής προκαλέσει τον θάνατο περίπου 1.800 τζιχαντιστών και κούρδων πολιτοφυλάκων από τον Αύγουστο που ξεκίνησαν, ανακοίνωσε ο Ερντογάν.
Η Τουρκία έθεσε σε εφαρμογή την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» πριν από τέσσερις μήνες σε μία προσπάθεια να απομακρύνει τους τζιχαντιστές του ΙΚ από την μεθόριό της στη βόρειο Συρία και να αποτρέψει τις ομάδες των κούρδων πολιτοφυλάκων να καταλάβουν τουρκικά εδάφη.
Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο, περισσότεροι από 40.000 ύποπτοι έχουν συλληφθεί έπειτα από το πραξικόπημα, τουλάχιστον 100.000 έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή απολυθεί από τον δημόσιο τομέα, τον στρατό, το δικαστικό σώμα και άλλους οργανισμούς ύστερα από την απόπειρα πραξικοπήματος που άφησε πίσω της πάνω από 240 νεκρούς.